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RE: SBENo. 6111 (PRRC). 

Dear Mr. Wood: 
. 

This letter is in response to your recent telephone inquiry regarding the 1996 Private Railroad Car Tax 
assessment for ’ :. (RLS). You inquired as to the possibility of reducing the 
assessment relating to the “Covered Hopper” and ‘“Tank” classes of railcars. The basis of your inquiry ’ 
was that certain of these types of cats owned by RLS that accrued a California presence during calendar 
year 1995 were sold to another person prior to January 1.1996. RLS retained a total of ten covered hopper 
cars and fifteen tank cars on January 1, 1996. Your requested tax reduction is approximately $584. 

The Division does not believe that your request for a reduction in the assessment has merit. Revenue & 
Taxation (R&T) Code Sections 11206 and 11292 require the assessment to be based on the Association of 
American Railroad’s car class code; covered hoppers and tanks are two individual classes. R&T Code 
Section 11293 requires the California presence to be based on the aggregate of the California days for each 
class code: there is no provision in the statute for adjusting California presence for cars not owned on the 
lien date. It is our belief that the statutes do not provide for an assessment of individual cars but instead 
require an assessment of a class of car. If RL.S had not owned any cars of these classes on lien date there 
would have been no assessment to RLS for these classes regardless of the amount of calendar year 1995 
California presence. 

I have.enciosed a copy of Assembly Bill 1426 containing the cited R&T Code Sections which were 
effective as of January 1,1995. Please note the comments contained in the Legislative Counsel’s Digest 
which are consist with the Division’s position as stated above. I also believe it is worth noting the 
legislative counsel’s comment that because railcars are considered personal property the legislature has the 
‘authority under the state constitution to provide for differential taxation schemes. If I can be of additional 
assistance please telephone me at 9X-327-8404. 

Supervising Property Appraiser 
Valuation Division 

enclosure 

cc: Ramon Hirsig 
Harold Hale 
Ken Thompson 
Mary Ann Morgan 
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Memorandum 

a 
Bead of Eqmiizatim 
Legal Division 

To : Gene Mayer 

Date: June 22, 1992 

From : James M. Williams 

._ Gbjedt: Private Railroad Cars Car Count Processing 

In your memo of May 11, 1992 you requested our opinion 
regarding the inclusion of car day data for cars that had 
California presence in the prior year but were later disposed 
of prior to the lien date. The current staff procedure tallies 
all car days by class of car that enters the state in the prior 
year. This tally is then combined with the lien date market 
value of the class to produce the current year assessment. 

TTX contends that it is improper to use car day data for any 
car that does not exist on the current lien date for purposes 
of the current assessment. Staff takes the position that its 
current procedure is correct. 

AS you note Revenue and Taxation Code, section 11293 specifies 
the method to determine the amount of cars to be used in the 
calculation of the current assessment. The stdtute explicitly - 
requires that the Board shall determine the average number of 
each class of private railroad cars physically present in the 
state in the year immediately preceding the year in which the 
tax is imposed. There is no directive to delete any category 
of car from that calculation. Furthermore section 11294 which 
provides the only exclusion from the method also does not 
delete pre-lien date disposed of cars from the calculation. 

Of the three variables, car days, tax rate and lien,date ;v=, 
the first two are both derived from prior year sources. 
lien date value is calculated right at the end of the prior 

. . year-.:and-sc-the,beginning of the new assessme ,: : The 
combination of these variables in the calculatioj, is logically 
consistent. While the car days were accumulated :,,rior to 
disposition of the car it received the full benefits and 
protection of the state and thus established a taxable nexus. 
Correspondingly, a new car that is introduced to the state is 
not taxed in the year of introduction so over time there Will 
be a natural adjustment in the resulting car days. 

In our view the staff procedure correctly follows the statute 
and should not be changed. 


