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This is in response to your request to clarify how properties leased from redevelopment agencies 
(RDAs) that are transferred to "successor agencies" as a result of Assembly Bill No. 26 (2011-
2012 1st Ex. Sess.) (AB1X 26) should be assessed.1  As implemented, AB1X 26 added Health & 
Safety Code2 sections 34170 et seq., and provides for the dissolution of RDAs and community 
development agencies in existence, and designates that "successor agencies" succeed to the 
ownership of the RDAs' projects.  As you know, the California Supreme Court upheld AB1X 26 
as a proper exercise of legislative power.  (See California Redevelopment Association v. 
Matosantos (2011) 53 Cal.4th 231.) 
 
Section 34172, subdivision (a)(1) provides that all RDAs and RDA components of community 
development agencies that were in existence on the effective date are dissolved and no longer 
exist as public bodies, corporate or politic.  Section 34172, subdivision (b) provides that the 
former RDAs no longer have any authority to transact business or exercise their powers 
previously granted under the Community Redevelopment Law, sections 33000 et seq. (CRL).  
Thus, all RDAs were dissolved on February 1, 2012.3 
 
Section 34171, subdivision (j) defines a "successor agency" as the successor entity to the former 
RDA as described in section 34173.  Section 34173, subdivision (g) clarifies that a successor 
agency is a public entity and is separate from the public agency that provides for its governance.  
Under section 34173, subdivision (b), except as otherwise repealed, restricted, or revised under 
the CRL, all of the authority, rights, powers, duties, and obligations of the former RDAs were 
vested in the successor agencies.  Under section 34175, subdivision (b), all of the former RDA's 

                     
1 This memorandum supersedes any other guidance that may have been issued by the Legal Department on this issue. 
2 All statutory references are to the Health and Safety Code unless otherwise specified. 
3 Section 34170, subdivision (a) originally provided that, except where otherwise specified, the bill's operative date 
was October 1, 2011.  However, because the California Supreme Court was considering the bill's constitutionality at 
the time, the bill could not become effective on that date.  The Court resolved this issue by changing the effective 
date to February 1, 2012.  (California Redevelopment Ass'n, supra, 53 Cal.4th at p. 275.) 
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"assets, properties, contracts, leases, books and records, buildings, and equipment" were 
transferred to the control of the successor agency.4 
 
However, under section 34176, subdivision (a), the local entity that authorized the RDA's 
creation could elect to retain the "housing assets and functions previously performed" by the 
RDA, rather than have those assets and functions remain with the successor agency.  If a local 
entity made this election, all the housing assets were to be transferred to the local entity (along 
with all rights, powers, liabilities, duties and obligations associated with the housing activities of 
the RDA).  If a local entity did not elect to retain the responsibility for performing the housing 
functions previously performed by the RDA, all housing assets were to be transferred as 
provided in subdivision (b), which was either to a local housing authority or if there was none, to 
the Department of Housing and Community Development (successor housing authority).  
Section 34177, subdivision (g) required the successor agency to effectuate the transfer of the 
housing assets to the successor housing authority. 
 
Section 33673, in effect since 1963, provides the valuation method for assessing and taxing a 
lessee's interest in an RDA property.  It provides as follows: 
 

Whenever property in any redevelopment project has been redeveloped and 
thereafter is leased by the redevelopment agency to any person or persons or 
whenever the agency leases real property in any redevelopment project to any 
person or persons for redevelopment, the property shall be assessed and taxed in 
the same manner as privately owned property, and the lease or contract shall 
provide that the lessee shall pay taxes upon the assessed value of the entire 
property and not merely the assessed value of his or its leasehold interest. 
 

(Emphasis added.) 
 

Section 33673 explicitly states that it applies whenever property in a redevelopment project has 
been redeveloped "and thereafter is leased by the redevelopment agency," or whenever "the 
agency leases real property in any redevelopment project."  Once the RDAs were dissolved and 
the RDA properties and leases were transferred to successor agencies, the properties were no 
longer leased by RDAs to a private party lessee.  Because there are no more (and can be no 
more) leases between RDAs and any other parties, section 33673 is moot.  Therefore, former 
RDA properties now owned by another public agency must be valued as a taxable possessory 
interest pursuant to Revenue and Taxation Code section 107.  Section 33673 is inapplicable to 
the taxation of properties leased to private parties that were formerly RDA-owned properties but 
are now owned by another public entity. 
 
You ask two specific questions: 
 

1. Do the transfers of the RDA properties to the successor entities constitute 
changes in ownership of the taxable possessory interests? 

 

                     
4 For purposes of this memorandum, we have assumed that all real property owned by successor agencies qualify for 
exemption from property taxation under the California Constitution, article XIII, sections 3, subdivision (b), as 
property owned by a local government not outside its boundaries. 
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All real property in California is taxable unless specifically exempt under California law or made 
immune by federal law.  (Cal. Const., art. XIII, § 1, subd. (a); Rev. & Tax. Code, § 201.)  
Property owned by the state and property owned by a local government that is not outside its 
boundary is exempt from property taxation.  (Cal. Const., art. XIII, §§ 3, subds. (a) and (b); 11, 
subd. (a).)  Under these provisions, property owned by the RDAs was generally exempt from 
property taxation. 
 
Section 61, subdivision (b) provides that the creation, renewal, extension, or assignment of a 
taxable possessory interest in tax exempt real property for any term is a change in ownership.  
An "assignment" of a possessory interest for these purposes "means the transfer of all rights held 
by a transferor in a possessory interest."  (Rev. & Tax. Code, § 61, subd. (b)(3).)  A "creation" of 
a taxable possessory interest includes: 
 

(i) an initial grant or other conveyance of a taxable possessory interest; (ii) a 
subsequent grant or other conveyance of additional land or improvements to a 
preexisting taxable possessory interest; or (iii) a subsequent grant or other 
conveyance of additional valuable property rights or uses to a preexisting taxable 
possessory interest. 

 
(Property Tax Rule 21, subd. (a)(9).5) 
 
Thus, when the RDAs first leased the properties to private lessees, each constituted the creation 
of a taxable possessory interest and thus a change in ownership of the RDA property.  Upon a 
change in ownership, a new base year value is established.  (Rev. & Tax. Code § 110.1, 
subdivision (b).)  Because section 33673 required the valuation of the properties not as a taxable 
possessory interest but in the same manner as privately owned property, a base year value was 
established using the valuation method required by section 33673.  However, since section 
33673 is no longer valid, as explained above, the property must be valued as a taxable possessory 
interest beginning from the time it was transferred to the successor agency.   
 
Because the taxable possessory interest was created when leased by the RDA, in our opinion, the 
transfers of the fee interests in RDA properties to their respective successor agencies, subject to 
the existing leases with private lessees, do not result in the creation of new taxable possessory 
interests under Revenue and Taxation Code § 61, subdivision (b) and Property Tax Rule 21, 
subd. (a)(9).  Furthermore the transfer of the property from the RDA to the successor agency is 
not the assignment of the possessory interest within the meaning of RTC section 61, subdivision 
(b)(3) because it is a transfer of the reversionary interest and not a transfer of the possessory 
interest.  Therefore, in our opinion the transfers of the reversionary interests in the RDA 
properties do not result in changes in ownership of the taxable possessory interests. 
 

2. If the dissolution of an RDA does not result in a change in ownership of the 
taxable possessory interest, should any difference in value be recognized in 
the lien date valuation as a decline in value since the possessory interest 
would no longer be subject to assessment as if owned in fee? 

 
As you know, Revenue and Taxation Code section 110.1, subdivision (b) establishes a "base year 
value" when property changes ownership or is newly constructed.  Once a base year value is 
                     
5 Cal. Code Regs., tit. 18, § 20, subd. (a)(9). 
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established, it may only be adjusted consistent with Revenue and Taxation Code section 51 
unless a change in ownership or new construction occurs.  (See Cal. Const., Art. XIII A, § 2, 
subd. (a), Rev. & Tax. Code, § 110.1.)  Revenue and Taxation Code section 51 requires the 
adjustment of base year values for increases in the inflation factor (which results in the "factored 
base year value") or for declines in fair market value (the Proposition 86 value).  Therefore, an 
assessor is required to annually enroll the lesser of a property's factored base year value or its 
Proposition 8 value.  (See Rev. & Tax. Code, § 51.) 
 
In the case of former-RDA properties, a base year value was established when a private party 
first entered into a lease of the property with the RDA in accordance with section 33673.  
Because the inapplicability of that section to former-RDA properties is neither a change in 
ownership nor new construction, a new base year value may not be established.  However, if the 
change in valuation method (from section 33673 to taxable possessory interest) required upon 
the transfer of the former-RDA properties to successor agencies results in a value lower than the 
factored base year value, an assessor must enroll the property's Proposition 8 value. 
 
As you noted, the Board or staff have issued the following guidance on the meaning of section 
33673: 
 

1. Letter to Assessors No. 77/73 (May 16, 1977); 
 
2. Annotation 660.0240; 
 
3. Assessors' Handbook section 510 (AH 510), Assessment of Taxable 

Possessory Interests (December 2002, Reprinted January 2015), pp. 75-76. 
 
Because section 33673 is moot after the dissolution of the RDAs, we recommend that 
Annotation 660.0240 be deleted.  We also recommend that on the next revision of AH 510, the 
section titled "Property Leased From Redevelopment Agencies" found at pages 75-76, be 
deleted. 
 
 
RM:yg 
J:/Prop/Prec/POSSINTS & GOVNPROP/2015/15-178.doc 
 
cc: Mr. Dean Kinnee (MIC:63) 
 Mr. Todd Gilman (MIC:70) 

                     
6 In November 1978, California voters approved Proposition 8 to provide that assessments may be reduced when there is a 
decline in market value.  Now, as amended, the relevant portion of the California Constitution, article XIII A, section 2, 
subdivision (b) provides:  "The full cash value base … may be reduced to reflect substantial damage, destruction or other 
factors causing a decline in value." 
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