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Re: Request for Opinion on Parent/Child Transfer 

Please, excuse our delay in responding to your letter of 
October 5, 1994 to the Board's Chief Counsel. Other matters 
requiring our attention have made such delay unavoidable. 

You have requested our opinion with respect to the facts and 
proposed transactions described in your letter and set forth 
below. 

Your client, a widow with two adult children, has a total 
estate of approximately $450,000 of which her residence accounts 
for $350,000. She wishes to leave the residence to her son and 
the balance of the estate to her daughter on the condition that 
her son pay her daughter an amount that will equalize the two 
distributions, using a value of the real property at the date of 
her death. 

1. If her will leaves the property outright to her son and 
the balance to the daughter but makes a provision for the son to 
pay the daughter from his personal funds to equalize the 
distribution, will the property be exempt from reassessment as a 
parent to child transfer? 

Response: Article XIIIA, section 2, subdivision (h) of the 
California Constitution provides that "the terms 'purchased' and 
'change of ownership' shall not include the purchase or transfer 
of the principal residence of the transferor in the case of a 
purchase or transfer between parents and their children...and the 
purchase or transfer of the first $l,OOO,OOO of the full cash 
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value of all other real property between parents and their 
children...." Revenue and Taxation Code section 63.1, which 
implements the constitutional provision, is to the same effect 
and makes clear that transfers by will are included for purposes
of the parent-child exclusion. (Rev. t Tax. Code s63.1, subd. 
(c)(l).) Although the term 11transfer1tis not defined in the 
foregoing or related provisions, the term *@purchasetl is defined 
by section 67 as '*a change in ownership for consideration.lt 

The question you have raised is whether the additional 
provision in the will.ltfor the son to pay the daughter from his 
personal funds to equalize the distribution..." somehow negates 
the parent-child transfer for property tax purposes, e.g., that 
part of the property is being purchased by the son from the 
daughter. The nature of such a transaction is discussed by the 
court in Woodley v. Woodley (1941) 47 Cal.App.2d 188 at page 191 
as follows: 

But we are satisfied that there is no trust involved, 
but that the rights of the parties rest upon an 
"equitable charge." The distinction between these 
relations is clearly drawn in Scott on Trusts, vol. 1, 
section 10, as follows: "If a testator devises or 
bequeaths property subject to the payment of certain 
sums of money to third persons, he thereby creates an 
equitable charge, not a trust. An equitable charge is 
like a trust in that in each case the legal title to 
property is vested in one person and an equitable 
interest in the property is given to another. The 
interest which the eauitable encumbrancer has, however, 
is different from the interest of a beneficiarv of a 
trust. The equitable encumbrancer has onlv a security 
interest in the nronertv: the beneficiary of a trust 
is, to the extent of his beneficial interest, the 
eauitable owner of the trust rsrooertv. If a devisee 
subject to an equitable charge fails to pay the 
equitable encumbrancer the sum to which he is entitled, 
the latter's remedy is a suit in equity to obtain a 
decree for the sale of the land to pay the charge; if a 
trustee fails to perform his duties under the trust, 
the remedy of the beneficiary is a suit in equity to 
compel specific performance or redress of the breach of 
trust." (Emphasis added.) 

Under the foregoing case, the nature of the relationship 
created by the proposed transaction would appear to be that of an 
equitable charge. The effect of that would be that the son would 
be the legal ~IMJ beneficial owner of the property subject to a 

https://Cal.App.2d
https://consideration.lt
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security interest in the daughter of the payment of the 
equalizing payment to her by the son of $125,000. Such a 
transaction would be simjlar to a sale of the property by the 
mother to the son in exchange for the son's promissory note for 
the purchase price secured by a deed of trust on the property. 

The latter transaction, a @'purchase" because of the 
consideration paid, could clearly be excluded from change in 
ownership between parent and child because the son would have the 
legal and beneficial ownership of the property and the mother 
would have only a security interest. (See 3 Witkin Summary of 
Cal.Law (9th ed. 1987 §6, p. 518, 519.) In either case, the son 
would be the transferee of the legal and beneficial ownership of 
the property from his mother subject to a security interest in 
another. Accordingly, since the son would acquire his entire 
ownership of the property from his mother, we see no reason.why
the proposed transaction could not be excluded from change in 
ownership as a parent-child transfer provided the other 
requirements of section 63.1 are satisfied. 

2. If the above condition is omitted from the will, but it 
is informally agreed among the three that the son will make gifts
from his own funds to his sister in order to equalize the 
distribution from the mother, will the transfer be exempt? 

Response: Since the first proposed transfer would qualify 
as a parent-child transfer from mother to son in our view, the 
second proposed transfer would also qualify since it is less 
formal than the first and there is no apparent intent or attempt 
to even make the property security for the equalizing payment. 

3. Suppose that the mother were now to sign a promissory 
note to the daughter in the amount of $125,000 (total estate of 
$450,000 divided by 2 = $225,000 for each share minus the 
$100,000 balance of the estate distributed to daughter), with the 
note carrying a market rate of interest and stating that all 
interest shall be accrued until payment of principal which shall 
be upon the death of the mother and the promissory were secured 
to the property by deed of trust so that when the son inherited 
the property it was encumbered by a deed of trust to his sister 
that he would be obligated to pay immediately. Would the 
transfer to the son be exempt? 

Resnonse: Since the mother would devise the property to son 
subject to the deed of trust in favor of the daughter, the son 
would receive the legal and beneficial ownership in the property
and the daughter would have only a security interest in the 
property as explained under the response to question 1 above. 
The transfer, therefore, could also qualify for the parent-child 
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exclusion as a transfer between the mother and the son assuming
the requirements of section 63.1 are otherwise satisfied, e.g.,
timely filing of a claim, etc. 

The views expressed in this letter are, of course, only
advisory in nature. They are not binding upon the assessor of 
any county. You may wish to consult the appropriate assessor in 
order to confirm that the described property will be assessed in 
a manner consistent with the conclusions stated above. 

Our intention is to provide timely, courteous and helpful 
responses to inquiries such as yours. Suggestions that help us 
to accomplish this goal are appreciated. 

Very truly yours, 

EFE:ba 
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