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Dear Mr.  : 

 

 This is in response to your letter dated November 9, 2009, wherein you requested our 

opinion regarding the distribution of real property from a trust to one of the beneficiaries, subject 

to a loan on the property to equalize the distribution.  As explained below, it is our opinion that 

the parent-child exclusion is available for the entire property under either of the situations you 

ask about so long as a parent-child exclusion claim form is properly filed and all other 

requirements are met. 

 

Factual Background 

 

 According to your letter and the supporting documentation you provided,   

 ("Rick") is the sole trustee of his deceased parents' trust and also a beneficiary of the trust 

along with his sister.  The parents' trust became irrevocable upon the death of the surviving 

parent.  The trust document stipulates that, after certain specific bequests, the trust remainder is 

to be divided equally between the two beneficiaries.  The trust is the record owner of California 

real property located at    Street,       , California (the property), which 

is part of the remainder estate.  The trust document also gives Rick1 the option to include the 

property in his share of the trust remainder, with the condition that he provides sufficient assets 

to his sister's share to equalize the distribution.  Rick has chosen to exercise this option.  The 

trustee is given the authority to borrow funds, using the property as security, to equalize the 

distribution.  Rick would receive the property from the trust subject to the loan.  You have 

requested our opinion on whether Rick, as a beneficiary receiving the property and acting on his 

individual behalf, may serve as co-borrower or guarantor of a loan taken out by the trust with the 

trustee as the primary borrower, and have the parent-child exclusion apply to the entire property. 

                                                           
1
 The trust document we were given for review indicates that the property would actually go to Rick and his wife as 

community property.  However, this does not change our analysis, so for convenience we will refer to "Rick" as the 

sole recipient of the property. 
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Law and Analysis 

 

 Revenue and Taxation Code2 section 60 defines a change in ownership as "a transfer of a 

present interest in real property, including the beneficial use thereof, the value of which is 

substantially equal to the value of the fee interest."  There is typically a change in ownership of 

all property interests that vest in persons other than the trustor when a revocable trust becomes 

irrevocable.  (Rev. & Tax. Code, § 61, subd. (h).) 

 

 Therefore, there would be a change in ownership of the property at the death of the 

surviving parent unless an exclusion applies.  In this case, it appears that the parent-child 

exclusion may apply.  Section 63.1, which implements the parent-child and grandparent-

grandchild exclusions, excludes from change in ownership the transfer, between parents and 

children, of any number of principal residences and the first $1 million of full cash value of other 

real property.  (Rev. & Tax. Code, § 63.1, subds. (a)(1) and (2).)  The term "transfer" includes 

transfers from an eligible transferor to an eligible transferee through the medium of an inter 

vivos or testamentary trust.  (Rev. & Tax. Code, § 63.1, subd. (c)(9).)  In this case, it appears that 

Rick's parents are eligible transferors and Rick is an eligible transferee and the exclusion will 

apply if all other criteria are met.  The question is whether the entire property, or only the portion 

that comprises Rick's pro rata share of the trust remainder, is eligible for the parent-child 

exclusion. 

 

 When a trust document does not indicate a certain percentage interest that the 

beneficiaries have in each piece of property, but rather gives them an equal undivided interest in 

the whole of the trust estate (share and share alike), and allows non pro rata distributions, the 

trustee may allocate certain properties to some beneficiaries and not to others.  As such, if there 

are sufficient trust assets to equalize the distributions to all other beneficiaries, a trustee may 

distribute real property to an eligible transferee and other assets to other beneficiaries and the 

transfer to the eligible transferee will be deemed directly from the trustor and entirely excluded 

from reassessment under section 63.1.  However, to the extent that the value of the real property 

received exceeds the value of the beneficiary's share of the trust estate it will be considered a 

transfer from the other beneficiaries and subject to reassessment.  (Letter to Assessors (LTA) 

91/08). 

 

To accomplish an equal distribution, the trustee may encumber the property with a loan 

so long as the loan proceeds are not provided by the beneficiary receiving the property.  

(Property Tax Annotation (Annot.) 625.0235.005.)  In our view, serving as a co-borrower or 

guarantor of the loan is similar to providing the loan proceeds because a co-borrower or 

guarantor is liable for repayment of the loan if the trustee fails to make the loan payments.  Thus, 

if this were the typical share-and-share-alike situation, then in our view if Rick as an individual 

served as a co-borrower or guarantor then the excess value of the property received over the 

value of his pro rata share would not be eligible for the parent-child exclusion. 

 

 In this case, however, although Rick and his sister are given equal interests in the trust 

remainder, what differentiates this situation from the typical share and share alike provision 

described above is the option for Rick to receive the entire property subject to payment by the 

trust to his sister of an equalizing amount, which amount is to be provided to the trust by Rick.  

A similar situation was discussed in Property Tax Annotation 625.0250, which bases its analysis 

                                                           
2
 All section references are to the Revenue and Taxation Code unless otherwise noted. 
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on the court's discussion in Woodley v. Woodley (1941) 47 Cal.App.2d 188 at page 191, as 

follows: 

 

But we are satisfied that there is no trust involved, but that the rights of the parties 

rest upon an 'equitable charge.'  The distinction between these relations is clearly 

drawn in Scott on Trusts, vol. 1, section 10, as follows:  'If a testator devises or 

bequeaths property subject to the payment of certain sums of money to third 

persons, he thereby creates an equitable charge, not a trust.  An equitable charge 

is like a trust in that in each case the legal title to property is vested in one person 

and an equitable interest in the property is given to another.  The interest which 

the equitable encumbrancer has, however, is different from the interest of a 

beneficiary of a trust.  The equitable encumbrancer has only a security interest in 

the property: the beneficiary of a trust is, to the extent of his beneficial interest, 

the equitable owner of the trust property.  If a devisee subject to an equitable 

charge fails to pay the equitable encumbrancer the sum to which he is entitled, the 

latter's remedy is a suit in equity to obtain a decree for the sale of the land to pay 

the charge; if a trustee fails to perform his duties under the trust, the remedy of the 

beneficiary is a suit in equity to compel specific performance or redress of the 

breach of trust.'  (Emphasis added.) 

 

 In the typical share and share alike trust, each beneficiary has a beneficial ownership 

interest in each of the trust's assets, including each piece of real property.  In this case, Rick's 

sister does not have a beneficial ownership interest in the property as a result of Rick's exercise 

of the option.  Instead, her interest is in receiving an equalizing payment, which in our view is in 

the nature of a security interest created by an equitable charge.  The nature of the sister's 

relationship to the property created by Rick's exercise of the option would appear to be that of an 

equitable encumbrancer.  The effect of the equitable charge is that Rick receives the entire legal 

and beneficial ownership of the property from his parents, subject to a security interest in his 

sister of his payment to the trust of the equalizing amount.  Thus, it is immaterial whether Rick 

as an individual acts as co-borrower or guarantor on the loan.  In either case, the entire property 

would be eligible for the parent-child exclusion. 

 

 The views expressed in this letter are only advisory in nature.  They represent the analysis 

of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 

binding on any person or public entity. 

 

       Sincerely, 

 

       /s/ Daniel Paul 

 

       Daniel Paul 

       Tax Counsel 
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