














STATE OF CALIFORNIA 
&i’ 

‘ATE BOARD OF EQUALIZATION WILLIAM M BENNE- 

, -LO N STREET, SACRAMENTO. CALIFORNIA Fust DISIIIC!. ~en,,,e,. 

(P.0 BOX 942879. SACRAMENTO.CAiiFifkNlA 94279.0001) 
(916) 324-6594 

CONW4V H COLLIS 
Second O~.lr~ct. Los Angeles 

April 5, 1988 
PAULCARPENTEA 

Founh Oisrric~. LOS 4ngo1es 

GRAY DAVIS 
Conrrdo,ier Sacramento 

DOUGLAS 0 BELL 

Erecurrve secrorary 

Dear Mr. .I : 

Re: Proposition 58 and Chapter 48 of the Statutes of 1987 

This is in response to your letter of March 4, 1988 to the 
Legal Staff of the State Board of Equalization in which you ask 
the following questions about revocable trusts wherein the 
settlor, trustee, and iifetime beneficiary typically are the 
same person. 

1. Regardless of who is trustee, as long as the beneficiary 
is the parent of the transferee through a sale, lifetime 
gift or death bequest, does the transfer quaiify 
(assuming it .is the-T-?Tnci.pal residence or the first 
$l,OOO,OOO of the beneficiary's property transferred 
where the exemption is claimed) under Proposition 58? 

*All statutory refcrer.ces are the the Revenue and Taxatio!: F-f ', 
unless otherwise indicated. 
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2. If the beneficial title holder parent is not the trustee 
or not the sole trustee, must the trustee deed the 
property to the parent and then the parent deed the 
property to the child (assuming it is the principal 
residence or the f irst $l,OOO,OOO of the beneficiary’s 
property transferred where the exemption is claimed) 
under Proposition 58? 

Response: No. As indicated in Question 9 of the Board’s 
Letter to County Assessors dated September 11, 1987, the 
creation of a trust involving real property places the 
legal title in the trustee and the beneficial title in 
the beneficiaries. In the typical inter vivos trust you 
referred to, the present beneficial interest passes from 
the parent (income beneficiary) to the child (remainder 
beneficiary) when the parent dies. But for the 
application of Proposition 58 and section 63.1 a change 
in ownership wouid occur at the death of the parent. The 
subsequent conveyance by the trustee to the child is 
excluded from change in ownership not under Proposition 
58 and section 63.1 but because it conveys only legal 
title which is not a change in ownership (section 60, 
62(b), Property Tax Rules 462(1)(3)1E) and 462(m)(l), 
Parkmerced Co.-v. City and Cocntv of San Francisco (1983) 
149 Cal.App.3d 1091; Allen v. Slitter Cocnt:~ Boarc of 
Equaiization (1983) I.39 Cal .Ap-p=-88-?; see also our 
letter of June i9, 1987 to iionorable Emil G. Shubat a 
copy of which is enclosed). 

3. . PIany revocable inter vivos trusts that are for cl L,tisSand 
and wife provide that upon the seat!; cf t?e first spr.use 
all property remains in trust and only after the 
surviving spouse’s death is the property transferred to 
the children. ., L’ I_. I - _ su J v ?g spOu~~urinq the s:!r[?i..7ins c’“c”‘l~‘s life, tre 

r’ i i* c 1 s 5 7, 4; : b 7 ‘2 ,i t- ,n :.I’ - .- :_ : .- r. _ _ * c I.. _ - A .L _ “‘II . ..c _ :.LocIc =^?5 
beneficial use of the property. i !: ‘1 ‘7: ‘- 5 c; ,- c r c 2 ir, c •- -a - _ 0 c \* - i Y L L1.'.- ._._ , 
does the transfer of the ~rc~,saer*:;. zf!:(;r !:_E si:r~:i\~i~;~ 
spouse dies allow the c;;i:drer, tra:sfer?~s t3 clair; c 
total of $2,000,000 plus ;Jrinclp:l res15+?!:ce a .c; s u m i rJ r: 
that no prior transfers to the cbildrer. ?,a~!~~ ?:ee? ;?aie 
where the exclusion is cl&imed? 

Response: Y,es (section 63.1(b!(2)). 

3(a). If the answer is yes, then I assume t’;la.t the $1,00~,‘~30 
plus principal residence per parent would be reduced to 
the extent of any prior claim of exclusion by the 
transferee. 
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Response : Yes, the combined $l,OOO,OOO exclusions for 
parents cannot exceed $2,000,000 as indicated above. 
However, there is no limit with respect to the exclusion 
for principal residence (see Question 1 of the Board’s 
Letter to County Assessors dated September 11, 1987). 

4. In the circumstances described in question number 3 and 
in the circumstances of a trust for only one parent, if 
there is a delay in distributing property to the children 
until they reach an age.designated in the trust 
agreement, will the transfer to the children at the time 
they reach the designated age by a nonparent trustee 
allow th,e children transferees to claim the exclusion to 
the extent remaining after prior claims of exclusion? 

Response: Yes, see the response to Question 2 above. 

The views expressed,in this letter are, of course, advisory 
only and are not binding upon the assessor of any county. Y 01.: 
may wish to consult the appropriate assessor in order to 
confirm that the described property will be assessed in a 
manner consistent with the conclusions stated above. 

If vou have further 
us know. 

questions regarding this matter, please 12: 

--_-_- ._ 

cc : Y r . Gordon !?. Adeiman 
Y r . :R 0 i-: e r ; :: . C_csta,“s():; 
3 r . Verne Xa Iton 


