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Dear Mr. 

Your letter, dated July 6, 1987, to Mr. E. L. Sorensen, Jr., 
requesting advice regarding the application of Revenue and 
Taxation Code section 63.1 has been referred to this office 
for response. 

The facts provided indicate that your client's mother died on 
October 6, 1986, devising her principal residence to her son. 
The final order for distribution of the residence, which was 
the only asset of the estate, was issued on July 6, 1987. The 
San Francisco Assessor has treated this as a change in 
ownership and issued a Notice of Supplemental Assessment to 
your client. 

Since section 63.1 of the Revenue and Taxation Code (added by 
ch. 48 of the Stats. of 1987), which excludes this type of 
parent-child transfer from change in ownership, applies to 
transfers of real property completed on or after November 6, 
1986, the question presented is whether the described transfer 
qualifies for the exclusion provided by section 63.1. 

For purposes of determining the date of change in ownership of 
real property, property tax rule 462 (18 Cal. Adm. Code§ 
462), subdivision (n)(3) provides that in the case of 
inheritance by will or intestate succession the date of death 
of the decedent is the date of change in ownership. This rule 
is based upon Probate Code section 300 which provides, in 
effect, that at the death of testator, title to real property 
vests instantly in the person to whom it is devised subject to 
the possession of the executor or administrator and to the 
control of the superior court for purposes of administration. 
See also Pasadena Inv. Co. v. Weaver (1967) 376 F.2d 175; 
Estate of Reichel (1972) 28 Cal.App.3d 156. Since title to 
the subject property vested in your client on October 6, 1986, 
we conclude that the transfer occurred on that date and the 
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San Francisco Assessor properly determined that section 63.1 
does not apply. 

Please be advised that the views expressed herein are advisory 
in nature and are not binding upon the assessor of any 
county. Please feel free to contact me if you have further 
questions on this subject. 

RHO:cb 
0588D 

cc: Hon. Samuel Duca 
San Francisco Assessor 

be: Mr. Gordon P. Adelman 
Mr. Robert H~ Gustafson 
Mr. Verne Walton 




