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February 28, 1992 

This is in response to your letter of February 12, 1992 
to Hr. Richard Ochsner in which you request our opinion as to 
when the time period begins for filing a Claim for Reassessment 
Exclusion for a transfer from a parent to a child through the 
medium of a trust. 

Under the facts set forth in your letter, the parent 
transferred residential real property to a trust under which the 
parent will retain ,the use of the residence for a term of years 
after which the trust will terminate and the property will be 
distributed to the children of the trustor. 

Revenue and Taxation Code Section 63.1(d) requires that 
the claim for the parent-child exclusion from change in ownership 
be filed within three years after the date of the purchase or 
transfer of real property for which the claim is filed or prior 
to transfer of the real property to a third party, whichever is 
earlier. 

As explained in the attached copy of a letter from me to 
Mr. dated November 5, 1991, our view is that 
the transfer of the real property for purposes of the 
parent-child exclusion occurs when the remainder interest.of the 
children becomes possessory rather than when it is created. 
Thus, the claim filing period would begin in this case at the 
expiration of the parent’s term for years (assuming.the 
children’s remainder became possessory at that time) rather than 
when the real property was transferred into the trust. 

The views expressed in this letter are, of course, 
advisory only and are not binding upon the assessor of any 
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county. You may wish to consu‘lt the appropriate assessor in 
order to confirm that the described property will be assessed in 
a manner consistent with the conclusion stated above. 

Our intention is to provide timely, courteous and 
helpful responses to inquiries such as yours. Suggestions that 
help us to accomplish this goal are appreciated. 

Very truly yours, 

EFE:ta 
3899D 
Enclosure 
cc: Mr. John W. Hagerty 

Mr. Verne Walton 

Eric F. Eisenlauer 
Senior Tax Counsel 
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November 5, 1991 

Mr. 

Dear Mr. 

This is in response to your letter of September 16, 
1991 to Mr. Richard Ochsner in which you request our opinion as 
to when a transfer from parent to child occurs for purposes of 
Revenue and Taxation Code* section 63.1 under the following 
facts: 

The first spouse to die ("Deceased Spouse”), 
creates a trust’for the “Surviving Spouse”. 
That trust usually provides for the payment of 
all of the income to the Surviving spouse and 
for the payment of principal to the Surviving 
Spouse at the discretion of the Trustee, but 
only for health, support and maintenance in the 
accustomed standard of living of the Surviving 
Spouse. The Surviving Spouse may be the 
Trustee, or a third party or a trust company 
may be the Trustee. The trust provides that, 
upon the death of the Surviving Spouse, the ’ 
trust distributes to the then living children 
of the Deceased Spouse; but, if any child is 
then deceased, that child’s share will be 
distributed to his or her descendants by right 
of representation. 

You ask whether the period for filing a claim for the 
parent-child exclusion begins on the death of the Deceased 
Spouse or on the death of the Surviving Spouse. 

* All statutory references are to the Revenue and Taxation 
Code unless otherwise. indicated. 
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Section 63.1 subdivision (a) provides in relevant part: 

Notwithstanding any other provision of this 
chapter, a change in ownership shall not 
include either of the following purchases or 
transfers for which a claim is filed pursuant 
to this section: 

(1) The purchase or transfer of real 
property which is the principal residence of an 
eligible transferor in the case of a purchase 
or transfer between parents and their children; 

(2) The purchase or transfer of the first 
one million dollars ($l,OOO,OOO) of full cash 
value of all other real property of an eligible 
transferor in the case of a purchase or 
transfer between parents and children. 

Subdivision (d) of section 63.1 provides in pertinent 
part that “[alny claim under this section shall be filed within 
three years after the date of purchase or transfer of real 
property for which the claim is filed, or prior to transfer of 
the real property to a third party, whichever is earlier.” 

The term “purchase” is not defined in section 63.1. 
Section 67, however, defines it as “a change in ownership for 
consideration. ” “Change in ownership” is, of course, defined 
by section 60 as “a transfer of a present interest in real 
property, including the beneficial use thereof, the value of 
which is substantially equal to the value of the fee interest.” 

The term “transfer” is defined in section 63.1 
subdivision (c)(7) to include “any transfer of the present 
beneficial ownership of property from an eligible transferor to 
an eligible transferee through the medium of an inter vivos or 
testamentary trust.” 

From the foregoing, it is clear that a ‘purchase’ or 
.transfer” for purposes of section 63.1 must be of a present 
beneficial interest or ownership in real property and does not 
include the. purchase or transfer of a future interest. Thus, 
any transfer which qualifies as a change in ownership under 
section 60 (and by definition section 61 as well) would also 
constitute a transfer for purposes of section 63.1. 

At the death of the Deceased Spouse, the Surviving 
Spouse receives all of the trust income for life which 
constitutes a present beneficial interest in the trust real 
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property. Such transfer to the Surviving Spouse would be 
excluded from change in ownership under section 63. A t the 
death of the Deceased Spouse, however, the children receive 
only an equitable remainder (i.e., a future rather than a 
present beneficial interest or ownership in the trust real 
property). Therefore, no change in ownership between Deceased 
Spouse and the children or transfer for purposes of section 
63.1 occurs at the death of Deceased Spouse. 

Such a transfer would not occur until the death of the 
Surviving Spouse. At that time there would be (but for zhe 
application of Proposition 58 and section 63.1) a change in 
ownership under section 61(f) as a result of the vesting of the 
right- to enjoyment of a remainder interest in Deceased Spouse’s 
then living children which occurred “upon the termination of a 
life estate or other similar precedent property inceresz” 
(i.e., Surviving Spouse’s income interest). It is equally 
clear that at the death of the Surviving Spouse there would be 
a transfer of the present beneficial ownership of the trust 
real property from an eligible transferor (Deceased Spouse) CO 
eligible transferees (children) through the medium of an inter 
vivos or testamentary trust and thus a “transfer” under section 
63.1 subdivision (c)(7). The period for filing a claim under 
section 63.1 subdivision (d) would begin at that time. 

You also ask whether our answer would be different if 
the Surviving Spouse is given a special power of appointment to 
appoint the trust property upon the death of the Surviving 
Spouse (a) in any proportion among the then surviving children, 
or (b) in any proportion among the then surviving children and 
grandchildren of the spouses. 

Our answer would be the same in either case because 
the mtransfer” to children for purposes of s.ection 63.1 would 
still not occur until the death Df the Surviving Spouse. 

The views expressed in this letter are, of cours’e, 
advisory only and are not binding upon the assessor of any 
county. 

Our intention is to provide timely, courteous and 
helpful responses to inquiries such as yours. Suggestions that 
help us to accomplish this goal are appreciated. 

Very truly yours, 

EFE:ta/3691D 
cc: Mr. John W. Hagerty 

Mr. Verne Walton 

Eric F. ,Eisenlauer 
Senior Tax COUnSel 
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State of California Board of Equalization 
Legal Division 

Memorandum 

To: Mr. Tom McClaskey Date: December 12, 1994 

From: Eric Eisenlauer 

subject: Request for Legal Opinion 

This is in response to your memorandum of November 1, 1994 to 
Mr. Richard Ochsner in which you request our opinion regarding 
a conveyance of real property from a private owner to the 
federal government. The conveyance involved a grant deed under 
which Cheda Ranch Associates, Inc. granted to the United States 
of America approximately 913.64 acres of real property in Marin 
County subject to various easements but reserved to itself and 
its heirs, administrators, successors or assigns "the right of 
use and occupancy for Livestock Ranching and single family 
residential purposes only for a term of 25 years...." 

The county has treated this transfer and others like it as the 
creation of a possessory interest assessable to the grantor. 
Your questions and our responses thereto are as follows: 

1. Is the transfer of the property to the federal government a 
reassessable transfer? 

Response: Property Tax Rule 462, subdivision (e) 'provides: 

The creation, renewal, sublease, or assignment of a taxable 
possessory interest in tax exempt real property for any 
term is a change in ownership except when the interest, 
whether an estate for years or an estate for life, is 
created by a reservation in an instrument deeding the 
property to a tax exempt governmental entity. (Emphasis 
added.) 

In this case, an estate for years for 25 years was created by a 
reservation in the grant deed conveying the property to the 
USA. Accordingly, under Property Tax Rule 462, subdivision 
(e), the transfer was not a change in ownership and thus was 
not a reassessable transfer. The assessment in effect at the 
time of the transfer should, therefore, be continued subject to 
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appropriate adjustments for inflation or value decline below 
the adjusted base year value. 

2. If not, what happens if the original "reservor" sells 
his/her interest which is an estate for years? 

Response: Property Tax Rule 462, subdivision (d)(2), last 
sentence, provides that "[tlhe creation or transfer of an 
estate for years for less than 35 years is not a change in 
onwership." Since the estate for years in this matter is less 
than 35 years, the transfer of it by sale or gift is not a 
change in ownership. 

3. The Superintendent of this Park Service indicates the 
possibility is very good that the property will be released 
upon the expiration of the 25-year estate for years. He states 
that this has been the practice in the past. However, it would 
be an open-market bid for the lease. .Does this have an impact 
on the chance in ownership questions? 

Response: Leasing the property to a private party at the 
expiration of the estate for years has no impact on change in 
ownership questions 1 and 2 above. Such a lease, however, 
would create a taxable possessory and thus constitute a change 
in ownership under Revenue and Taxation Code section 61, 
subdivision (b) and Property Tax Rule 462, subdivision (e). 
Also, when the estate for years terminates, there would be a 
change in ownership under Property Tax Rule 462, subdivision 
(d)(2) which provides in part that '*[u]pon the termination of a 
reserved estate for years for any term, the vesting of the 
right to possession or enjoyment of a remainderman (other than 
the transferor or the transferor's spouse) is a change in 
ownership." 

4. The Park Service feels they own the property and the 
original owner (reservor) is onlysing it. Because of the 
deed and contract restrictions, the original owner no longer 
has the equimlent of fee ownership. Who does? 

Response: The Park Service owns a vested remainder interest 
and is, therefore, the owner of the fee. 
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