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August 2, 2006 

Honorable Warren Slocum 
Assessor-County Clerk-Recorder  
San Mateo County 
555 County Center, 1st Floor 
Redwood City, CA  94063-1665 

Attn: Mr. 

Re: Revenue and Taxation Code Section 63.1 – Principal Residence  

Dear Mr. : 
 

This is in response to your e-mail of April 18, 2006 addressed to Chief Counsel Kristine 
Cazadd inquiring whether three parcels of property qualify as a "principal residence" for the 
purposes of the parent-child exclusion under Revenue and Taxation Code section 63.1.  Your 
e-mail indicates that the "homeowners' exemption" was transferred from the decedent's    
  residence to property in San Mateo County.  At issue now is whether all three parcels of 
property, a 9-acre parcel that has the main residence, a 1.785-acre parcel and a .985-acre parcel 
come within the parent-child exclusion for "principal residence" under Revenue and Taxation 
Code section 63.1. 
 

Section 63.1 provides an exclusion from change in ownership for transfers between 
parents and their children of a principal residence, and up to $1 million of "other real property."  
Subdivision (b)(1) of section 63.1 defines a "principal residence" as a dwelling for which a 
homeowners'  exemption has been granted in the name of the eligible transferor, and includes 
"only that portion of the land underlying the principal residence that consists of an area of 
reasonable size that is used as a site for the residence."  The phrase, "area of a reasonable size 
that is used as a site for the residence" indicates an intent to limit the amount of land underlying a 
principal residence to which the section 63.1 exclusion applies.  This limitation is a question of 
fact, to be determined by the assessor, on a case-by-case basis.  
 

In making this determination, the assessor should consider the lot or parcel designation, 
minimum zoning requirements, physical terrain, access, actual use, and comparable properties.  
(For your reference, I have attached a letter previously issued by the Board's Legal Department, 
which addresses the issue of determining reasonable size site for the principal residence for the 
purposes of section 63.1.) The aerial photo you forwarded to us shows a smaller residential-type 
structure, which appears to straddle all three parcels, and a larger residential-type structure in 
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close proximity on an adjacent parcel.  You state that your visual inspection confirmed that the 
smaller structure rests on a portion of all three parcels.   
 

Further, information regarding the three parcel property has been provided by claimant's  
attorney, Ms.  , in a letter dated February 10, 2005, sent to the San Mateo County 
Assessor County Clerk- Recorder's Office, and later provided to the Board of Equalization. This 
letter provides the following additional information regarding the three parcels: 
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(1) Land: The property is zoned for single-family residential use. The parcels are 
contiguous and the outside boundary of the entire property is fenced as one 
property. There is no boundary or other visible distinction between the parcels.  
The grounds are landscaped continuously throughout both parcels with, extensive 
walking paths connecting all portions of the property.  

(2) Improvements:  The improvements consist of a main residence, a cottage, a 
tennis court, a swimming pool with pool house, a child's playhouse, three 
greenhouses, a workshop, a barn, chicken coops, an extensive vegetable and 
flower garden, fruit trees, and berry bushes.  The gardens provide food and 
flowers for the family and live-in caretakers, only.  Nothing from the gardens was 
sold. 

(3) Situs Layout:  The physical layout of the improvements was designed to be, 
and was used as, an integrated single family dwelling unit.  A single garage 
services both the main residence and the cottage.  The main residence and the 
cottage are connected by common landscaping.  While the main house is large, 
the number and size of the bedrooms is relatively limited.  As a result the cottage 
was used as an overflow space for the main house.  The cottage was never rented.   

(4) Access: The main entrance to the property is on A Avenue, through 
one of the parcels, which is secured with an automatic gate.  On M 
Avenue, there is a separate entrance and driveway that does not connect with the 
main driveway.  It is secured with a locked metal gate, and is used primarily as a 
service entrance. There is another driveway at the extreme rear of the property, 
but this driveway ends on a private road owned by a neighbor. The property does 
not have an easement through the private road, therefore, the rear driveway is 
unavailable as a means of separate ingress and egress, and is kept chained at all 
times.   

After reviewing these facts, it is our opinion that they support a conclusion that all three 
parcels together are an area of reasonable size that is used as a site for the residence.  The three 
parcels are all part of an economic unit, and are not readily severable.  There is only one main 
driveway to access the three parcels.  The improvements, landscaping and gardens on the three 
parcels, as described above, are contiguous and were regularly used as part of the residence. 
Thus, your office may properly conclude that all three parcels qualify as a "principal residence" 
for the purposes of the parent-child exclusion. 
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However, if your office determines that all of the three parcels do not qualify as part of 
the principal residence, the other parcels may be excludable, up to $1 million of full cash value,  
as "other real property of an eligible transferor" under section 63.1, subdivision (a)(1). 

The views expressed in this letter are only advisory in nature.  They represent the analysis 
of the legal staff of the Board based on present law ad the facts set forth herein, and are not 
binding on any person or public entity. 

Sincerely, 

/s/ Nancy Vedera 

Nancy Vedera 
Senior Tax Counsel 

Enclosure 
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cc: Mr. David Gau, MIC:63 
Mr. Dean Kinnee, MIC:64 
Ms. Mickie Stuckey, MIC:62 
Mr. Todd Gilman, MIC:70 

https://Prec/Parent/Child/06/306.nv

