
IIIIIIIIIIII IIIII IIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIII IIIIIIII 
*625.0158*

STA TE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
<450 Pi STREET..• 8-CRAMENTO, CALIFORNIA 

(PO BOX 94287, SACRAMENTO, CALIFORNIA !k271M)001) 
TELEPHONE (91d) 322"®50 
FAX (916)323-3387 

.JOHAN Kl.EHS
Rn! Dimct. Hayward

0EANF.1'NOAL 
s-.10ialrict,$llodllerl

ERNEST J. ORONENBURG. JR. 
'!llir' Oi9lncl. Sall Diego 

BRAOSHERMAN 
FOUIIII Omrid. Loe MQelea 

KAMEl:N CONNELL 
Controller. s..:r.n-= 

E. L SORENSEN. JR. 
ExacuMOirec!Ct 

November 1, 1996 

Mr. Chuck Brough 
Chief Appraiser 
Madera County Assessor's Office 
209 W. Yosemite Ave. 
Madera, CA 93637 

Dear Mr. Brough: 

This is in response to your letters of July 31 and August 19, 1996 in which you request our opinion 
as to whether a change in o,,nership occurred as a result ofthe following facts provided to us by you and 
Edwin and Cathleen 

Factual Background 

I. The subject property consists ofa recreation residence located, pursuant to a special use permit, on U.S. 
Forest Service land near Bass Lake in Madera County. 

2. The recreation residence was acquired in fee from Jessie by Melvin and Vivian 
as joint tenants by a grant deed dated November 18, 1974. 

3. Special use permits issued by the U.S. Forest Service for recreation residences are, by their express 
terms, not transferable and specifically provide that purchasers of improvements on sites authorized by 
such permits must secure a new permit from the Forest Service. The special use permit ofthe grantor is 
terminated before a new special use permit is issued to the grantee. 

4. On November 18, 1974, Jessie· requested termination ofhis special use permit on the subject 
property and Melvin and Vivian applied for and, prior to March l, 1975, received a special 
use permit on the subject property. 

5. Melvi.n passed away in 1975. 

6. On October 10, 1975, Vivian· . recorded an Affidavit - Death of Joint Tenant. 

7. On October 10, 1975, Vivian· recorded a grant deed conveying the subject property to herself, 
her daughter, Melva _and her son, Edwin ., all as joint tenants. 

8. On February 3, 1989, the Forest Service issued a special use permit for the subject property to· 

Vivian 
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9. On August 8, 1995, Vivian. , Melva , Edwin and Cathleen 
executed a grant deed conveying the subject property to Edwin and Cathleen _husband 
and wife as community property. 

10. In September 1995, Edwin· and Cathleen· applied to the Forest Service for a special use 
permit for the recreation residence ..As of August 1996, none had been issued. 

You have asked whether the conveyance of the subject property to Edwin and Cathleen in 1995 is 
excluded from change in ownership either under Proposition 58 or because Ed . was previously on 
the tide to the recreation residence. 

For the reasons set forth below, we conclude that the transfer of the recreation residence, but not the 
possessory interest in the Forest Service land may qualify as a parent-child transfer for purposes of 
Proposition 58 and that a change in ownership of the possessory interest in the Forest Service land will 
occur when a new special use permit is issued to Edwin and Cathleen 

Law and Analvsis 

l. Possessorv Interest in Forest Service Land 

Although the grant deeds mentioned above in paragraphs 2, 7, and 9 purported to transfer or convey the 
possessory interest in Forest Service land used for the recreation residence in this case, such deeds did not 
convey or transfer the possessory interest. As indicated in paragraph 3 above, the special use permits 

-issued by the-F-orest Service for recreation residences are, by their express tenns, not transferable and 
specifically provide that the purchasers of improvements on sites authorized by such permits must secure a 
new permit from the Forest Service. 

The Supreme Court of Utah reached this conclusion in Familv Finance Fund v. Abraham (1982) 657 P.2d 
1319 (copy enclosed) wherein it stated at page 1322: 

... [a]lthough the permittee may facilitate the termination of his/her permit 
and the issuance of a new permit, the permittee cannot transfer or convey 
~e permit itself. Rather, each permittee may only transfer the 
improvements. 

Also enclosed for your information is a copy of a page from the Forest Service Manual confirming the general 
nontransferabillty of a special use permit. 

Thus. there is no basis in this case for concluding that the possessorv interest in the Forest Service land was the 
subject of a parent/child transfer or that Edwin and Cathleen · had or received any ownership or other legal 
interest in the possessory interest as a result of the 197S and 199S grant deeds. Clearly, neither conveyance was a 
change in ownership of the poassessory interest. However, when the Forest Service issues a new special use permit 
to Edwin and Cathleen for the recreation residence, a new taxable possessory interest in tax exempt real 
property will be created for their benefit Since the creation of a taxable possessory interest in tax exempt real 
property is a change in ownership for property tax purposes under Revenue and Taxation Code1 section 6l(b), the 
assessor must determine a new base year value for the possessory interest in accordance with section 110. l when 
the change in ownership occurs. 

1All statutory references are to the Revenue and Taxation Code unJess otherwise indicated. 
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2. Conveyances of Recreation Residence 

When Vivian · created a joint tenancy in the recreation residence among herself, her daughter and her son 
in 197S, such creation or transfer was excluded from change in ownership under sections 62(t) and 6S(b) beca~ 
she was the transferor of the residence and was among the joint tenants after creating the joint tenancy. As a 
result, she was an "original transferor" as defined in section 6S(b) for purposes of determining the property to be 
reappraised on subsequent transfers. 

Section 6S(c) provides that upon the termination ofan interest in any joint tenancy described in section 6S(b), the 
entire portion of the property held by the original transferor prior to the creation of the joint tenancy shall be 
reappraised unless it vests in a remaining original transferor, in which case there shall be no reappraisal. Thus, 
when the joint tenancy in the residence was terminated in 1995 by the conveyance to Edwin and Cathleen · 
as community property, there was a change in ownership in the residence under section 6S(c) ~ ofcourse. to 
the possible application of the parent/child exclusion. 

Under section 65(b), the "original transferor" is considered to hold the entire interest held by the joint tenancy. 
See LTA 89/16, a copy of which is enclosed. Thus, when Vivian· , Melva , Edwin _and 
Cathleen· , executed the grant deed in 1995 conveying the residence to Edwin· and Cathleen 
as community property, the transfer was only by Vivian for property tax purposes because she was the only 
..original transferor" and thus held the entire interest in the joint tenancy property. The 199S deed should. 
therefore, be treated as a transfer from Vivian to Ed\vin and Cathleen for property tax purposes. 
Since a daughter-in-law qualifies as a child for purposes of the parent/child exclusion under section 63.1 (c)(2)(C), 
Cathleen • qualifies as a child of Vivian · for such purpose. 

Accordingly, if the transfer of the recreation residence is within the $1 million limitation of section 63.l(a)(2) and 
a timely claim is filed pursuant to section 63.1 (d) and (e), the parent/child exclusion would apply to the 199S 
transfer of the recreation residence .. 

The views expressed in this letter are, of course, advisory only and are not binding on the assessor ofany county. 

Very truly yours, 

Eric F. Eiseolauer 
Senior Tax Counsel 

EFE:ba 
Enc. 

cc: Mr. Jim Speed w/o enclosure - :MIC:63 
Mr. Dick Johnson w/enclosure - :MIC:64 
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