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      November 5, 2004 

Mr. Albert Ramseyer 
Principal Deputy County Counsel 
Office of the County Counsel 
500 West Temple Street, Suite 648 
Los Angeles, California 90012 

Re: Revenue and Taxation Code Section 63.1 – Transfer from Ineligible Transferors. 

Dear Mr. Ramseyer: 

This is in response to your March 25, 2004 letter to Ms. Kristine Cazadd, Assistant Chief 
Counsel, requesting our opinion concerning the Los Angeles County Assessor’s denial of a claim 
for the parent-child exclusion from change in ownership filed by A and D M 
(“the Ms”). You have asked us to determine whether the Assessor’s position and analysis is 
correct.  The Ms maintain that they were given incorrect advice by members of the Assessor’s 
staff and should have been advised to secure legal advice prior to entering into transactions 
involving the subject property. Both parties have requested the Board staff’s independent review 
of the Assessor’s and the Ms’ positions. For the reasons set forth below, we find that, under the 
assumption that N H (“NH”) resided in the property as her principal residence, the 
transfer of her one-half property interest would be eligible for the parent-child exclusion 
pursuant to Revenue and Taxation Code, section 63.11.  In addition, it is our view that the 
Assessor has no statutory duty to advise taxpayers to seek legal advice as to whether a transfer 
qualifies for a particular change in ownership exclusion prior to entering into the transaction. 

Facts Presented 

The facts summarized below were presented in your correspondence with attachments, 
and in Mr. M’s facsimile of July 9, 2004. 

On January 31, 1974, R and A S (“R and A ”), the 
grandparents of D M  (“Mrs. M”), acquired the subject property, and on November 3, 
1989, they transferred the property to themselves and their daughter, NH, as joint tenants.  The 
transfer did not result in a change in ownership pursuant to section 65, subdivision (b), and 
R and A  became “original transferors.”  On January 25, 1998, R passed away.  
The transfer of his interest to A and NH did not result in a change in ownership, pursuant to 
section 62, subdivision (f). 

On October 9, 2001, according to the Ms’ “Proposition 58 Communication History” 
(Communication History), the Ms contacted the Assessor’s office and spoke to a staff member.  

1 All section references are to the Revenue and Taxation Code unless otherwise indicated therein. 
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Mr. Albert Ramseyer -2- November 5, 2004 

The Ms state that they told the staff member that they were contemplating the conveyance of a 
home from a mother and her daughter, who held title as joint tenants, to the granddaughter, i.e., 
the daughter’s daughter, and the granddaughter’s husband.  They informed the staff member that 
they intended to file a claim for a parent-child exclusion.  The staff member purportedly advised 
them to transfer the property and file a claim for the exclusion.  In accordance with its usual 
policy, the Assessor’s office mailed the Ms a packet of parent-child exclusion information and 
the claim form.  On October 26, 2001, the Ms mailed the completed claim form to the Assessor’s 
office. 

On December 27, 2001, A and NH, the mother and daughter, transferred the 
property to the Ms, the granddaughter and her husband.  The transfer resulted in a change in 
ownership of 100% of the interests in the property pursuant to section 60. 

On April 20, 2002, NH passed away. On May 6, 2002, the Ms’ Proposition 58 claim was 
reviewed and denied. 

On August 8, 2002, the Ms met with Mr. T , Chief of the Ownership 
Division, Los Angeles County Assessor’s Office to discuss the denial of their claim.  The Ms’ 
position was that since the staff member advised them to transfer the property, the Assessor’s 
office was responsible for assisting them in obtaining the exclusion.  According to Mr. T ’s 
letter dated August 30, 2002, that memorializes the meeting, the Ms were advised during the 
meeting to seek legal assistance and that if a correction deed was recorded, their case would be 
re-opened. 

In his communications log, Mr. T   documented that the Ms provided a copy of their 
Communication History with the Assessor’s office after the meeting, which included the 
information that NH had passed away on April 20, 2002.  Thus, at the time of the meeting, it 
appears that Mr. T         was unaware that NH had passed away.  In addition, Mr. T ’s 
letter of August 30, 2002 indicates that he was unaware of NH’s death at that time. 

The Ms’ Communication History also included email communications between Mr. M 
and Mr. T        regarding the correction deed.  On November 27, 2002, Mr. M asked whether 
his proposed transaction for a correction deed would result in an approval or denial of a 
Proposition 58 claim.  Instead of approving or denying the proposed transaction, on December 5, 
2002, Mr. T         ’s response was to urge taxpayers to obtain legal assistance because “the fact 
that your mother-in-law has passed away, subsequent to the last transfer, complicates the issue 
even further.” We understand from this statement that by that time, Mr. T had learned of 
NH’s death. 

On June 16, 2003, a Correction Grant Deed was recorded that purportedly transferred the 
property from A , as sole owner resulting from a right of survivorship, to Mrs. M as her 
sole and separate property. 

The Ms’ position is that the Assessor should have advised them that they should consult 
with an attorney before entering into the transfer from A and NH to the Ms.  The Ms 
maintain that as a result of not seeking legal advice, the Proposition 58 application was denied 
and the change in ownership caused the property to be reassessed from $58,000 to $230,000. 
The Ms note that the Proposition 58 form does not advise taxpayers to seek legal advice. 



 
 

 
 

 

 

 
 

 
  

 

 
 

 

 
 

 

 
  

 

 

 

                                                 
     

 
    

   

Mr. Albert Ramseyer -3- November 5, 2004 

Also, the Ms are disappointed that they were incorrectly advised to execute a correction 
deed in an attempt to rescind the transfer.  The correction deed did not rescind the original deed 
because NH, one of the joint tenants, had already died.  Since NH was the only “eligible 
transferor,” the claim was denied by the Assessor’s office. 

You have requested our independent review of the Assessor’s analysis and both the 
Assessor’s and the Ms’ position in this case.  We will discuss first, the real property transfers by 
NH and A  ; and, second, the Assessor’s responsibility to advise taxpayers and provide legal 
advice. 

Law and Analysis 

A change in ownership is defined in section 60 of the Revenue and Taxation Code as “a 
transfer of a present interest in real property, including the beneficial use thereof, the value of 
which is substantially equal to the value of the fee interest.”  Thus, the deed conveyance of the 
property from A and NH to the Ms, husband and wife as joint tenants resulted in a change 
in ownership pursuant to section 60, unless the transfer is one to which the parent-child or 
grandparent-grandchild exclusion applies and for which a timely claim has been filed as required 
by law. 

Section 63.1 generally provides that certain qualifying transfers between parents and 
children are excluded as changes in ownership. In order for of the parent-child exclusion in 
section 63.1 to apply, the transfer of a principal residence must be from an eligible transferor to 
an eligible transferee. 

Section 63.1, subdivision (b) provides, in relevant part: 

(1) For purposes of paragraph (1) of subdivision (a)2, “principal residence” 
means a dwelling for which a homeowners’ exemption or a disabled 
veterans’ residence exemption has been granted in the name of the eligible 
transferor. 

(2) For purposes of paragraph (2) of subdivision (a)3, the one million dollar 
($1,000,000) exclusion shall apply separately to each eligible transferor 
with respect to all purchases by and transfers to eligible transferees on and 
after November 6, 1986, of real property, other than the principal 
residence, of that eligible transferor.  The exclusion shall not apply to any 
property in which the eligible transferor’s interest was received through a 
transfer, or transfers, excluded from change in ownership by the 
provisions of either subdivision (f) of Section 62 or subdivision (b) of 
Section 65, unless the transferor qualifies as an original transferor under 
subdivision (b) of Section 65. 

2 Section 63.1, subdivision (a)(1) states “The purchase or transfer of real property which is the principal residence of 
an eligible transferor in the case of a purchase or transfer between parents and their children.” 
3 Section 63.1, subdivision (a)(2) states “The purchase or transfer of the first one million dollars ($1,000,000) of full 
cash value of all other real property of an eligible transferor in the case of a purchase or transfer between parents and 
their children.” 



 
 

 

 
 

 
 

 

 

 

 

 

   

 
 

 
 

 

 

 

Mr. Albert Ramseyer -4- November 5, 2004 

The Legislature, through Assembly Bill 3020, Stats. 1988, Ch. 769, effective January 1, 
1989, added the second sentence to subdivision (b)(2) to “prevent escalation of the amount of the 
$1 million exclusion through utilization of the change in ownership provisions applicable to joint 
tenancies.” Since the first sentence expressly states that the exclusion applies to the purchase or 
transfer of the first one million dollars “of all other property” under subdivision (a)(2), “this 
amendment is designed to deny the $1 million exclusion to any joint tenant, with the exception 
of original transferors, whose property interest was received through a transfer excluded from 
change in ownership under the joint tenancy provisions.”  Thus, the denial of the exclusion does 
not apply to the transfer of a principal residence under subdivision (a)(1), where a joint tenant 
received his or her property interest through a transfer excluded from change in ownership under 
the joint tenancy provisions. 

Based on the forgoing provisions, NH is an eligible transferor and the transfer of her one-
half interest in the residence to her daughter and son-in-law, the Ms, is excluded from change in 
ownership pursuant to section 63.1, subdivision (a)(1).  However, at the time of the December 
2001 transfer to the Ms, NH was still living; thus, as the grandparent, A  did not qualify 
under subdivision (c)(2) of section 63.1 as an eligible transferor at that time.  Subdivision (c)(2) 
provides that the parent-child exclusion applies to a transfer of real property between 
grandparents and their grandchild or grandchildren if all of the parents of that grandchild or those 
grandchildren who qualify as the children of the grandparents are deceased as of the date of the 
transfer. 

Accordingly, based on the above analysis, we find that the Assessor incorrectly 
determined that NH was not a qualifying eligible transferor for purposes of the parent-child 
exclusion, but was correct that A did not qualify as an eligible transferor, for purposes of 
the grandparent-grandchild exclusion. 

I. Assessor’s Responsibility to Provide Legal Advice  

The Ms contend that they were incorrectly advised in their first contact with the 
Assessor’s office.  They also assert that Mr. T incorrectly advised them to file a correction 
deed. Finally, they note that the Proposition 58 form does not advise a claimant to consult with 
an attorney. 

(A) First Contact with the Assessor’s Office  

The Ms’ position is that they were incorrectly advised in their first contact with the 
Assessor’s office:  the staff member failed to advise them, in conjunction with being provided a 
Proposition 58 application, that consultation with a lawyer would be prudent, and they were 
incorrectly advised to transfer the property. 

On October 9, 2001, according to the Ms’ Communication History, they contacted the 
Assessor’s office and spoke to a staff member.  The conversation was noted as follows: “Told 
clerk that we were interested in transferring the title on the house, from mother and grandmother, 
to daughter and grandson without having to re-assess the house.” “Clerk instructed us to go 
ahead and get the property transferred, and to complete Proposition 58 form.  She continued to 
get our information, and she would mail us a Prop 58 packet.”  The packet, including the form, 
was mailed to the Ms shortly thereafter. 



 
 

 

 

 
  

 

 
  

 

 

 
    

 

 
 

 

  

 

 

Mr. Albert Ramseyer -5- November 5, 2004 

In accordance with Government Code section 27241, the assessor is the county official 
designated to assess property within the county for property taxation.  One of the functions of an 
assessor’s office is to assist taxpayers by providing the necessary forms to claim property tax 
benefits or relief. However, an assessor’s office is not authorized or obligated to provide legal 
advice in regard to property tax or other legal matters. 

In this case, the Assessor’s staff member acted appropriately by taking down relevant 
information and providing the appropriate form. Although the Ms described the transaction, the 
staff member had no authority to provide legal advice as to the application of the law to their 
intended transaction. Rather, the staff member simply advised them of the steps for claiming the 
only exclusion from change in ownership that might be available. 

Accordingly, the Ms were not incorrectly advised during their first contact with the 
Assessor’s office. 

(B)  Mr. T ’s Advice to File a Correction Deed  

The Ms contend that Mr. T         incorrectly advised them to file a correction deed. 
However, at the time that he gave the advice, Mr. T           was unaware that NH had died. 

Generally, a deed may be corrected or reformed to express the true intentions of the 
parties to the deed. The sole purpose of the reformation doctrine is to correct a written 
instrument in order to effectuate a common intention of the parties, which was incorrectly 
reduced to writing. Getty v. Getty (1986) 187 Cal.App.3d 1159. 

In this case, Mr. T advised the Ms to file a correction deed for the purpose of 
qualifying the transfer for the parent-child exclusion.  However, the correction deed did not 
rescind the original deed because one of the parties, NH, had already died. Moreover, the 
correction deed was not necessary, assuming NH was an eligible transferor who previously 
transferred her one-half of the residence to her daughter and son-in-law as eligible transferees, 
for purposes of qualifying for the parent-child exclusion. 

In reviewing the Ms’ Communication History, there is a notation of NH’s death, but no 
entry as to when the Assessor’s office was notified.  On July 8, 2004, in a telephone conversation 
with Mr. M, he stated that he was uncertain of the date on which he notified the Assessor’s office 
about NH’s death. However, he did state in a handwritten note that he notified the Assessor’s 
office in May 2002, but provided no evidence. 

According to the facts presented and documentary evidence provided, it appears that the 
Assessor’s office was not notified about NH’s death until after Mr. T  wrote the August 30, 
2002 letter. It was not until the December 5, 2002 email that there was any indication that Mr.    
T had knowledge of NH’s death. Thus, we infer that sometime between August 30, 2002, 
the date of his letter and his December 5, 2002 email response to Mr. M, Mr. T        learned 
that NH had passed away. Therefore, Mr. T  was unaware that NH had passed away when 
advising the Ms to file a correction deed, and was also unaware that such deed was unnecessary 
for purposes of obtaining the parent-child exclusion. 

https://Cal.App.3d


 
 

    

 

 

 

 

 

 

 

 
  

 

 

Mr. Albert Ramseyer -6- November 5, 2004 

Furthermore, Mr. T , in the December 5, 2002 email message, urged Mr. M to seek 
legal advice instead of offering an opinion on Mr. M’s proposed transaction for a correction 
deed, because NH’s death had changed the circumstances of the case. 

Section 5909  

In addition to the above, we note that section 5909 provides for relief from penalties and 
interest if a taxpayer places reasonable reliance on a written ruling by an assessor.  That section 
provides, in relevant part, as follows: 

“5909. Written rulings.  (a) County assessors may respond to a taxpayer’s 
written request for a written ruling as to property tax consequences of an 
actual or planned particular transaction, or as to the property taxes liability of 
a specified property. . . . 

“(b) Where a taxpayer’s failure to timely report information or pay amounts of 
tax directly results from the taxpayer ’s reasonable reliance on the county 
assessor’s written ruling under subdivision (a), the taxpayer shall be relieved 
of any penalties, or interest assessed or accrued, with respect to property taxes 
not timely paid as a direct result of the taxpayer’ s reasonable reliance.  A 
taxpayer’s failure to timely report property values or to make a timely 
payment of property taxes shall be considered to directly result from the 
taxpayer’s reasonable reliance on a written ruling from the assessor under 
subdivision (a) only if all of the following conditions are met: 

(1) The taxpayer has requested in writing that the assessor advise as to the 
property tax consequences of a particular transaction or as to the property 
taxes with respect to a particular property, and fully described all relevant 
facts and circumstances pertaining to that transaction or property. 

(2) The assessor has responded in writing and specifically stated the 
property tax consequences of the transaction or the property taxes with 
respect to the property. 

In this case, section 5909 would not apply because the Ms did not request a written 
ruling. Even if the assessor had provided a written ruling, the change in ownership resulting 
from the transfer would not be nullified by erroneous advice. As provided in section 5909, a 
taxpayer’s relief is limited to relief from penalties and interest resulting from property taxes not 
timely paid as a direct result of the taxpayer’s reasonable reliance. 

(C) Proposition 58 Form (BOE 58-AH)  

Finally, the Ms complain that the Proposition 58 BOE-58-AH form does not advise a 
taxpayer to seek legal advice. Government Code section 15606, subdivision (d) provides that the 
Board shall prescribe and enforce the use of all forms for the assessment of property for taxation.  
The Board’s authority is, thus, limited to prescribing the contents of forms necessary to gather 
information to enable the assessor to properly assess property.  The statutory requirement does 
not authorize or require the Board to provide guidance to seek legal advice before entering into a 
property transaction. 



 
 
 

 

 
      
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
  
  
  
 
  
  

  
 
 

Mr. Albert Ramseyer -7- November 5, 2004 

The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis 
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 
binding on any person or public entity. 

      Very truly yours, 

/s/ Shirley Johnson 

 Shirley Johnson 
 Tax Counsel 

SJJ:jlh
NonPrecednt/Johnson/04/05SJJ.doc 

cc: Honorable Rick Auerbach 
Los Angeles County Assessor 

Mr. Lloyd W. Pellman, County Counsel 
Los Angeles Office of the County Counsel 
500 West Temple Street 
Los Angeles, CA 90012-2713 

 Mr. David Gau MIC:63 
Mr. Dean Kinnee MIC:64 

 Ms. Mickie Stuckey MIC:62 
Mr. Todd Gilman MIC:70 
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