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      March 6, 2006 

Re: Revenue and Taxation Code Section 63.1 - Termination of Life Estate 

Dear Ms. : 

This is in response to your letter dated September 23, 2005, requesting our opinion 
concerning the change in ownership consequences of a transfer of the life income interest in a 
property under the parents' irrevocable trust to their three children and a re-transfer of such 
interests upon each child's death to that child's issue, or if none, to the surviving children under 
the principle of representation. The  County Assessor's office has notified your 
client that a re-transfer of the property from a deceased child to a sibling does not qualify as a 
parent to child transfer under Revenue and Taxation Code1 section 63.1 because the transferee is 
not a parent or child of the transferor.  Your position is that the parents of the siblings, not the 
deceased child, are the transferors.  For the reasons stated below, we agree that the parents are 
the transferors, and therefore, the transfer is excluded from change in ownership provided that all 
of the requirements of section 63.1 are met. 

Relevant Facts  

The facts are based on your letter and copies of the county's denial of the parent-child 
exclusion claim, a death certificate, a quitclaim deed, and the irrevocable H Living Trust. 

1. On December 11, 1990, Mr. and Mrs. H, trustors, created the H Living Trust (Trust), and the 
H Exempt Trust No. 1, a subtrust of the Trust, to minimize federal estate taxes by creating a 
generation-skipping trust that would not be taxed on the death of a child. 

2. Mr. and Mrs. H had three daughters: JH, MMH and GP.  The Trust provided that upon the 
surviving spouse's death, the Trust estate would be divided into equal shares for each of the 
children, and that any subsequent share allocated to a child would continue in the subtrust for 
such child. The Trust directed that all income of the subtrust be paid to the child in quarterly 
or more frequent installments during the child's lifetime, and at any time, discretionary 
payments of principal could be distributed.  Upon the death of a child, the Trust directed that 
the entire remaining balance of the subtrust estate be distributed to the child's then living 
descendants, according to the principle of representation.  If the child had no such 
descendant, the trustee was to distribute the property equally to Mr. and Mrs. H's surviving 
children, according to the principle of representation. 

1 All section references are to the Revenue and Taxation Code, unless otherwise noted. 
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Ms. -2- March 6, 2006 

3. At the death of the surviving parent, MMH had a life estate in the MMH Exempt Trust No. 1 
that consisted of a one-third interest in the Trust estate. On October 30, 2003, MMH died 
without living descendants; thus, on her death the subtrust property was divided equally 
between the surviving child, JH, and the four children (J, D, C and A) of GP, a predeceased 
child. 

4. On February 28, 2005, the successor trustee of the MMH Exempt Trust No. 1 filed a 
quitclaim deed transferring the one-third real property interests in equal shares to JH (one-
sixth) and to GP's four children (one-sixth in equal shares).  A parent/child claim was filed 
for the transfer to JH. On July 28, 2005, the assessor's office denied the claim on the basis 
that the "transferee was neither the parent nor the child of the transferor, as defined by 
revenue and Taxation Code § 63.1." 

Law and Analysis 

"Change in ownership" is defined by section 60 as "a transfer of a present interest in real 
property, including the beneficial use thereof, the value of which is substantially equal to the 
value of the fee interest."  There is excluded from the definition of change in ownership any 
transfer of real property that is the principal residence of the eligible transferor and the first 
million dollars of full cash value of all other real property of each eligible transferor in the case 
of parents and their children. (Rev. & Tax. Code, § 63.1, subd. (a).) 

Subject to certain exceptions under Property Tax Rule 462.160, subdivision (b), the 
transfer of real property into an irrevocable trust, or the date that a revocable trust becomes 
irrevocable, is a change in ownership of the trust property.  In addition, under section 61, 
subdivision (g), any vesting of the right to possession or enjoyment of a remainder interest that 
occurs upon the termination of a life estate or other similar precedent property interest, except as 
provided in subdivision (d) of section 62 and in section 63, is a change in ownership.  Where, as 
here, the trustors grant to the trust beneficiaries life estates in the trust property of an irrevocable 
trust, changes in ownership may occur upon both the creation and termination of the life estates 
upon transfer to the remainderpersons, unless an exclusion applies. 

Under the life estate exclusion of section 62, subdivision (e), if the transfer is to the 
transferor or the transferor's spouse, then transfer of an estate for life does not constitute a change 
in ownership. If the transfer of the life estate is to the children of the grantor/transferor, then the 
parent/child exclusion under section 63.1 may apply.  Further, if the beneficiaries of the life 
estate (the life tenants) are the children of the transferor, and the ultimate beneficiaries are 
remainderpersons who qualify as the grandchildren of the transferor, then both the parent/child 
exclusion and the grandparent/grandchild exclusion under section 63.1 may apply.  In that case, 
both the creation and the termination of the life estate (including the vesting in the 
remainderpersons) could be excluded from change in ownership. 

Where a life estate terminates as a result of the death of the life tenant, the transfer to the 
remainderperson is from the transferor of the remainder interest, not from the life tenant. This is 
because the statutory language in section 61, subdivision (g), section 61, subdivision (h), and 
section 62, subdivision (d) identifies the grantor of a life estate as the "transferor" of the 
remainder or reversionary interest.  (See Property Tax Annotation 220.0786, enclosed.)  The 
only "exception" occurs when the life tenant has not died, but transfers his interest during his 
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lifetime to the remainder person or to a third party, in which case the life tenant is the 
"transferor." (See Property Tax Annotation No. 220.0372, enclosed.) 

In the instant case, Mr. and Mrs. H, as grantors/trustors, granted each child a life estate 
and directed that on the date of the child's death, her interest would transfer to that child's 
descendants, and if none, to the surviving siblings.  Under the trust instrument, when each child 
died, her life estate terminated and her percentage interest transferred, by order of the Trust, to 
that child's descendants, or if none, to the other surviving siblings, according to the principle of 
representation. Thus, Mr. and Mrs. H were the "transferors," not the deceased child life tenant, 
MMH. Since the parents were the transferors, the parent/child exclusion and/or the 
grandparent/grandchild exclusion under section 63.1 would apply to exclude from change in 
ownership the termination of each life estate, provided that all of the filing requirements are met. 

The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis 
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 
binding on any person or public entity. 

Very truly yours, 

/s/ Shirley Johnson 

Shirley Johnson 
Tax Counsel 

SJJ:jlh 
Enclosure 
Prec/LifeEstate/06/05-739.SJJ.doc 
Prec/ParChild/06/05-739.SJJ.doc 

cc: Honorable 
 County Assessor's Office 

Mr. David Gau, MIC: 63 
Mr. Dean Kinnee, MIC: 64 
Ms. Mickie Stuckey, MIC: 62 
Mr. Todd Gilman, MIC: 70 
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