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March 15, 2006 

Re: Change in Ownership – Estate for Years 

Dear Mr. : 

This is in response to your letter dated October 10, 2005, in which you request that we 
confirm that:  (1) under Property Tax Rule 462.060, subdivision (b), the creation of a term for 34 
years upon the death of the trustor will not be a change in ownership; and, (2) under Revenue 
and Taxation Code1 section 63.1, there will be no change in ownership when the property is 
distributed to the trustor’s children at the end of the term for years.  For the reasons explained 
below, for each item, we concur that there is no change in ownership. 

Facts Presented  

Your client wishes to create an estate for years giving Beneficiary X (who is not a spouse 
or a registered domestic partner) the right to use and occupy his principal residence for a period 
of 34 years after his death. At the conclusion of the term for years, the property will be 
distributed to a Children’s Trust for distribution to your client’s children outright.  You have 
enclosed a copy of the article of the revocable trust with the drafted terms for our review. 

Law and Analysis  

“Change in ownership” is defined by section 60 as “a transfer of a present interest in real 
property, including the beneficial use thereof, the value of which is substantially equal to the 
value of the fee interest.” There is excluded from the definition of change in ownership any 
transfer of real property that is the principal residence of the eligible transferor and the first 
million dollars of full cash value of all other real property of each eligible transferor for transfers 
between parents and their children. (Rev. & Tax. Code, § 63.1, subd. (a).) 

Under the life estate exclusion of section 62, subdivision (e), if the transfer is to the 
transferor or the transferor’s spouse, then transfer of an estate for years or an estate for life does 
not constitute a change in ownership; that is, until the termination of such an estate.  Under 
section 61, subdivision (g), any vesting of the right to possession or enjoyment of a remainder 
interest that occurs upon the termination of a life estate or other similar precedent property 

1 All section references are to the Revenue and Taxation Code, unless otherwise noted. 
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interest, except as provided in subdivision (d) of section 62 and in section 63, is a change in 
ownership. 

Property Tax Rule (Rule) 462.060, subdivision (b), which interprets sections 61, 
subdivision (g) and 62, subdivision (e), expressly states that:  

The creation of an estate for years for a term of 35 years or more in 
real property is a change in ownership at the time of transfer unless the 
instrument creating the estate for years reserves such estate in the 
transferor or the transferor’s spouse.  However, the subsequent transfer 
of such an estate for years by the transferor or the transferor’s spouse 
to a third party is a change in ownership.  Upon the termination of a 
reserved estate for years for any term, the vesting of the right to 
possession or enjoyment of a remainderman (other than the transferor 
or the transferor’s spouse) is a change in ownership.  The creation or 
transfer of an estate for years for less than 35 years is not a change in 
ownership. 

Rule 462.060 makes it clear that the creation of the estate for years in Beneficiary X for a 
term of 34 years at the death of the trustor would not constitute a change in ownership of the 
property. Beneficiary X does not receive a present beneficial interest in the property the value of 
which is substantially equal to the value of the fee interest.   

However, the termination of the estate for years and the vesting of ownership in someone 
other than the transferor or transferor’s spouse is a change in ownership, unless otherwise 
excluded from change in ownership. In this case, there is no change in ownership upon the 
vesting of full ownership interest in the children because it is a transfer to which the parent-child 
exclusion pursuant to section 63.1 applies, if a timely claim has been filed as required by law. 

The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis 
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 
binding on any person or public entity. 

Very truly yours, 

/s/ Shirley Johnson 

Shirley Johnson
Tax Counsel 
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cc: Honorable 
California Assessors’ Association 

Mr. David Gau, MIC:63 
Mr. Dean Kinnee, MIC:64 
Ms. Mickie Stuckey, MIC:62 
Mr. Todd Gilman, MIC:70 
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