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State of California Board of Equalization 
           Legal  Department  –  MIC:  82
           Telephone (916) 445-8485 
           Fax Number (916) 323-3387 

M e m o r a n d u m 
 Date: April 18, 2006 

To: Mr. Dean Kinnee, Chief (MIC:64) 
    Assessment Policy and Standards Division 

From: Sophia Chung, MIC:82 
Tax Counsel IV 

This is in response to your memorandum dated February 23, 2006, to Mr. Robert 
Lambert, Acting Assistant Chief Counsel, requesting our opinion as to whether 
Revenue and Taxation Code1 section 63.1 applies to the entire value of real property 
transferred on November 15, 2005, from a parent to his daughter and her registered 
domestic partner, or whether only 50 percent of the real property transferred to the 
child qualifies for the exclusion. Assuming that all the other requirements under 
section 63.1 are met, we are of the opinion that a child’s registered domestic partner 
qualifies as a “child” under section 63.1, and thus, the transaction qualifies for the 
parent-child exclusion in its entirety. 

Legal Analysis  

Proposition 58 added subdivision (h) to section 2 of article XIII A of the California 
Constitution. As you know, subdivision (h) provides that the terms “purchased” and 
“change in ownership” exclude the purchase or transfer of: (1) a principal residence 
between parents and their children; and (2) the first $1 million of the full cash value of 
all real property other than a principal residence between parents and children. 
Subdivision (h) of section 2, article XIII A delegated to the Legislature the task of 
defining “children.” When the Legislature enacted section 63.1 to implement 
Proposition 58, it defined “children” to include: 

Any son-in-law or daughter-in-law of the parent or parents. For the 
purposes of this paragraph, the relationship of parent and son-in-law or 
daughter-in-law shall be deemed to exist until the marriage on which the 
relationship is based is terminated by divorce, or, if the relationship is 
terminated by death, until the remarriage of the surviving son-in-law or 
daughter-in-law. (Rev. & Tax. Code, § 63.1, subd. (c)(3)(C).) 

1 All further statutory references are to the Revenue and Taxation Code unless otherwise specified. 



 
 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Mr. Dean Kinnee -2- April 18, 2006 

In 2003, Assembly Bill No. 205 (2002-2003 Reg. Sess.) was enacted as The California 
Domestic Partner Rights and Responsibilities Act of 2003 and became operative on 
January 1, 2004, with some provisions becoming operative on January 1, 2005.  
Section 297.5 of the Family Code, which defines the rights and responsibilities of 
registered domestic partners, was added by AB 205 and became operative January 1, 
2005. Subdivision (a) of section 297.5 of the Family Code provides that: 

Registered domestic partners shall have the same rights, protections, and 
benefits, and shall be subject to the same responsibilities, obligations, and 
duties under law, whether they derive from statutes, administrative 
regulations, court rules, government policies, common law, or any other 
provisions or sources of law, as are granted to and imposed upon spouses. 

Subdivision (j) of Family Code section 297.5 provides that, “This section does not 
amend or modify any provision of the California Constitution or any provision of any 
statute that was adopted by initiative.” 

Thus, as explained in Letters To Assessors No. 2005/017 (March 3, 2005), registered 
domestic partners are not eligible for any property tax exclusion based on an aspect of 
a spousal or marital relationship for which the terms “spouse” and “marriage” are 
defined by constitutional provision or by statute adopted by initiative. However, since 
section 63.1 was enacted by the Legislature and not by ballot initiative, AB 205 
controls the definition of “children” in terms of the rights of registered domestic 
partners. Thus, beginning January 1, 2005, any relationship between parents and 
“children” established by a registered domestic partnership is accorded the same 
treatment as if established by marriage. 

As a result, for transfers of real property from parents to their child and that child’s 
registered domestic partner on or after January 1, 2005, the child’s registered domestic 
partner is accorded the same treatment as a son-in-law or daughter-in-law of the 
parents in accordance with section 63.1, subdivision (c)(3)(C). Since the transaction 
about which you write occurred on November 15, 2005, the child’s registered 
domestic partner is considered a child within the meaning of section 63.1, subdivision 
(c)(3)(C), and if the other statutory requirements are met, the entire value of the 
property transferred qualifies for the section 63.1 parent-child exclusion. 
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cc: Mr. David Gau (MIC:63)
Ms. Mickie Stuckey (MIC:62)
Mr. Todd Gillman (MIC:70) 
Mr. Richard Moon (MIC:EA) 
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