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i Memorandum 

To Mr. Gordon P. Adelman Dote October 29, 1985 r 
' 

From Barbara G. Elbrecht 

Subiect-: Correspondence of (Re: 

This is in response to your memorandum of October 3, 1985 
directed to Mr. Richard Ochsner wherein you request a legal 
opinion regarding the application of Revenue and Taxation 
Code, section 62(n). Attached to your memorandum is 
correspondence from Mr. - ,, attorney for 
Mr. - ·, in which Mr. asserts that a transfer 
of property to Mr. B should be excluded from the change 
in ownership provisions by section 62(n). The following 
statement of facts is taken from Mr. HI ·' s letter and 
~~e accompanying documents. 

·BJ is a quadriplegic, who has been 
totally disabled since 1954. Mr. B requires 
in-horne supportive care ~f at least 20 hours 
per week to provide the services set forth in 
subdivision (e) of Section 12304 of the Welfare 
and Institutions Code. Mr. B and his mother 
Gj 1 owned in joint tenancy the home 
in which Mr. B as lived since 1962. Mrs. 
a·- -, died on August 2, 1984; for at least the 
last three years prior to her death, Mrs. a , 
a victim of Alzheimer's disease, was unable to 
live in the family home but was instead a 
resident of Hospital. All of 
Mrs. B 's income was used to meet her medical 
expenses .. 

Upon the death of Mrs. B1 l, the assessor 
reappraised Mrs. B 's joint tenancy interest 
in the property which passed to Mr. B under 
the right of survivorship. Mr. B 'applied 
for reversal of that reassessment under the 
>::rovis.icns of sect:.c-T. 62 (!"~; • ~he: asses~or 
denied the applica~ion upon the advice o£ 
Assessment Standards because the joint income 
of B· and exceeded $20,000, 
the limit set forth in section 62(n). 
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Section 62(n) states that a change in ownership shall not 
include: 

Any transfer of an eligible dwelling unit, whether 
by will, devise, or inheritance, from a parent or 
parents to a child or childreb, or from a guardian 
or guardians to a ward or wards, if the child, 
children, ward or wards have been disabled, as 
provided in subdivision (e) of Section 12304 of 
the Welfare and Institutions Code, for at least 
five years preceding the transfer and if the child, 
children, ward or wards have adjusted gross income 
which, when combined with the adjusted gross 
income of a spouse or spouses, parent or parents, 
and child or children, does not exceed twentv 
thousand dollars ($20,000) in the year in which 
the transfer occurs. As used in this subdivision, 
"child 11 or "ward" includes a minor or an adult. 
As used in this subdivision, "eligible dwelling 
unit" means the dwelling unit which was the 
principal place of residence of the child or 
children, or ward or wards for at least five 
years preceding the transfer and remains the 
principal place of residence of the child or 
children, or ward or wards after the transfer. 
Any transferee whose property was reassessed in 
contravention of the provisions of this subdivision 
for the 1984-85 assessment year shall obtain a 
reversal of that reassessment upon application 
to the county assessor of the county in which 
the property is located. Application by the 
transferee shall be made to the assessor no 
later than 30 days after the later of either the 
transferee's receipt of notice of reassessment 
pursuant to Section 75.31 or the end of the 
1984-85 fiscal year. 

Section 62(n) sets forth four criteria which must be met 
before a transfer can be excluded from the change in owner­
ship provisions under this section. First, the transfer 
must be from a parent to a disabled child whose disability 
meets the test set forth in subdivision (e) of Section 12304 
of the Welfare and Institutions Code. Second, the child 
must be disabled for at least five years preceding the transfer. 
Third, the child must have an adjusted ~ross income which, 
when combined with the adjusted gross income of any spouse, 
parent, or child, does not exceed $20,000 in the year the trans­
fer occurred. Fourth, the dwelling unit must have been the prin­
cipal place of residence of the child for at least five years 
preceding the transfer a.nd must remain so after the transfer. 
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The transfer of G 's joint tenancy interest to 
B1 clearly fulfills three of these four requirements. 

The transfer is from a parent, G1 _ ,, to a child, 
1& , whose disability falls within the definition of 

subsection (e) of Section 12304 of the Welfare and Institutions 
Code, as described above. Moreover, the second reouirement 
is met because B' has been disabled for over-30 years. 
The fourth requirement is satisfied by his continual residence 
on the property since 1962. However, the combined income of 

& and Q exceeds the $20,000 adjusted gross 
income limitation and appears at first glance to preclude 
this transfer from qualifying under section 62(n). 

Section 62(n) specifies that a child must have an adjusted 
gross income which, when combined with the adjusted gross 
income of the parent does not exceed $20,000 in the year 
the transfer occurred. The B transfer raises the question 
of whether the income of child and parent should be combined 
when the child and parent are not residing in the same 
household. -

The language used in the statute does not provide a direct 
answer to this question. It is therefore necessary to look 
to the legislative history of the statute to see if this 
issue was addressed by the Legislature. Chapter 1010 
(AB 2890) of the 1984 Statutes, sponsored by Polio SurvivorS 
Association, was enacted "to prevent an assessment increase 
when a horne is transferred to a disabled person who has 
lived and continues to live- in the home. If a reassessment 
occurs, some disabled living with their parents may not have 
the income to stay in the home. The objective of this bill 
is to keep the disabled in these dwellings to prevent insti­
tutionalization." (Analysis, Senate Committee on Revenue 
and Taxation, 7/5/84.) The bill as originally introduced 
set an income limitation of $20,000 adjusted gross income 
for the disabled child. The Department of Finance opposed 
the bill because it believed adjusted gross income is not 
a true reflection of income since it does not include certain 
entitlement benefits and because the $20,000 limit was upon 
the child's rather than the whole household's income. 
Finance proposed an income limitation of $20,000 for 7ross 
household income. The final version of the bill reta~ned 
adjusted gross income as the measure of income but combined 
the income of na=ent and child in defining the $20,000 
limi~ation. ~his anoe~=3 to be a comoromise ~os~ticn. 
adopting the positiO; of Finance that. all incOme in the 
household be combined, but retaining the adjusted gross 
~ncome standard. Moreover, the Senate Revenue and Taxation 
Conunittee's analysis of this bill spe?-ks of "disabled living 
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with their parents'.' (emphasis added). Although our conclusion 
is not free of doubt, it appears that the Legislature intended 
to combine the income of ~~e parent and the child only if they 
were both living in the same household. 

Based on this interpretation of section 62{n), it is our 
opinion that the income of B1 should not be combined 
wi~~ that of G _'because they did not reside in the 
same household. Since the adjusted gross income of B 
for the year of transfer is below $20 ,·000, all four elements 
of section 62 (n) are satisfied. Therefore, the trc.nsfer of 
G 's joint tenancy ·interest to B· should be 
excluded from the change in ownership provisions. 

BGE:cb 

cc: Mr. Robert H. Gustafson 
Mr. Verne Walton -
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