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March 22, 1996 

The Honorable Dick Frank 
San Luis Obispo County Assessor 
Government Center, Room 100 
San Luis Obispo, CA 93408 

Attn: Barbara Edginton, Supervising Property Transfer Technician 

In Re: Timely Filing of the Parent/Child Exclusion. 

Dear Ms. Edginton: 

This is in response to your December 14, 1995 letter to Mr. 
Mr. Richard Ochsner, requesting answers to two questions 
concerning th~ timely filing of a claim for the parent/child 
exclusion. For purposes of our answer and analysis, you submit 
the following facts: 

1. On October 23, 1992, Verne D. Hanoum, Sr. ("Verne"/ 
transferor) died, leaving eight lots to be divided among four 
children and one step-child. 

2. Upon receipt of a change in ownership statement, your 
office sent two letters to the Executor, Verne D. Hanoum, Jr., 
"Daniel," on June 21, 1993, and July 28, 1993, requesting a 
Parent/Child Exclusion claim to be filed. Your office also 
contacted Daniel by telephone regarding the filing of the claim 
at least three times in 1993, and once in 1994. Receiving no 
response, you sent notices of supplemental assessment, the latest 
being mailed on December 20, 1994. 

3. On October 24, 1995, your office received a faxed 
Parent/Child Exclusion Claim from Daniel (original sent through 
regular mail on October 27, 1995). Your office denied this claim 
on the ground that it was untimely filed (one day late). Daniel 
objected by letter to your office dated November 19, 1995, 
arguing that the statutory language in Section 63.l{e) (2), claims 
shall be filed "within three years after the date of the purchase 
or transfer of the real property ... ", means that the date of the 
transfer itself is not counted in the computation of the three 
years. 
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You wish to know: 

1) Whether a parent/child claim filed on October 24, 1995, 
was timely when the date of death of the parent/transferor 
was October 23, 1992; 

2) What is the meaning/intent of the statutory language in 
Section 63.l(e) (2), "within three years after the date of the 
purchase or transfer ... " and the language in 63.l(e) (3), "within 
six mon~hs after the date of mailing of a notice of supplemental 
or escape assessment ... "? 

For the reasons hereinafter explained, the answer to your 
first question is that the claim filed on October 24, 1995 was 
untimely, and the answer to your second question is that the 
claim filing period begins on the date of the purchase or 
transfer as expressly stated in the statute. Since the answers 
to these questions are interrelated, the following law and 
analysis are applicable to both. 

LAW AND ANALYSIS 

As you are aware, we have frequently stated in previous 
opinions that ~he parent/child claim must be filed within three 
years of the date of death of the eligible transferor. Based 
upon well established probate law, it has been our view since 
before the adoption of this exclusion, that the date of death is 
the date of transfer for purposes of property transferred via 
will or intestate succession. In addition, Property Tax Rule 
462.260 (c) specifically addresses the question of the date·of 
change in ownership of real property and states that the 
following dates shall be used: 

(c) INHERITANCE (by will or intestate succession) The date 
of death of the decedent. 

Since the date of death is the date of change in ownership, 
the three-year claim filing period for the parent/child exclusion 
begins on the date of death. 

Revenue and Taxation Code Section 63.l(e) actually provides 
two opportunities for a taxpayer, eligible transferee, to timely 
file the parent/child claim. Subdivision (e) {2) expressly 
provides for the three year time period, as follows: 

"(el The State Board of Equalization shall design the form 
for claiming eligibility. Any claim under this section shall be 
filed: 

* * * 
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(2) For transfers of real property between parents and their 
children occurring on or after September 30, 1990, within three 
years after the date of the purchase or transfer of real property 
for which the claim is filed, or prior to the transfer of the 
real property to a third party, whichever is earlier." 

The newly enacted provisions of Chapter 709 of the Statutes 
of 1993 (SB 675), codified in paragraphs (3) and (4) of 

. subdivision (e), Section 63.1, provide a second opportunity to 
file a claim. Under subdivision (e) (3), a claim shall be deemed 
timely ~iled, if it is filed within 6 months after the date of 
mailing of notice of supplemental or escape assessment issued as 
a result of the transfer. 

Subdivision (d) of section 63.1 states that "The exclusions 
provided for ... shall not be allowed unless the eligible 
transferee, the transferee's legal representative, or the 
executor or administrator of the transferee's estate files a 
claim with the assessor for the exclusion sought ... ". 

The only exception to the foregoing is embodied in the case 
of Larson v. Duca (1989) 213 Cal.App. 3d 324; wherein the court 
held that in a factual situation in which the decedent died prior 
to the effective date of Proposition 58 (November 6, 1986), and a 
decree of distribution was made after the effective date, the 
date of distri'bution (rather than the date of death) would be 
considered the date of change in ownership. Since the father 
(eligible transferor) in the instant case died on ·october 23, 
1992, Larson v. Duca is not applicable. The three-year claim 
filing period would have started on October 23, 1992, because 
ownership of his property transferred to his heirs on that date. 

Questions have been raised in the past about how to 
interpret the phrases, "within three years after," in subdivision 
(e) (2), and "within six months after," in subdivision (e) (3) of 
Section 63.1. Our position has been and is that a claim is 
timely filed if it is filed no later than either three years 
after the date of purchase of transfer of the property, or within 
six months after the later of the either the notice of 
supplemental assessment or the notice of escape assessment issued 
as a result of the purchase or transfer of the property. This 
view is also consistent with other statutory and case law which 
defines with the preceding months or years. (See Augusta 
memorandum 6-12-91, copy attached.) Thus, the language in both 
paragraphs of subdivision (e) of the statute means that a claim 
is timely only if it is filed within the three-year or the six­
month filing period as the case may be. 

It is clear in the instant case that the three-year filing 
period began on October 23, 1992, the date of death of the 
eligible transferor. Thus, the three-year filing period would 
have ended three years after that date, on October 23, 1995. 
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Since the last notice of supplemental assessment was mailed on 
December 20, 1994, the six-month filing period would have ended 
no later than June 20, 1994. Not only did the eligible 
transferee, Daniel, have two opportunities provided by statute to 
file the claim, but based on the facts submitted, he was given 
additional notice during 1993 and 1994 by means of letters and 
telephone calls from your office concerning his need to file the 
claim. As such, this is not a case where the eligible transferee 
was unaware of the parent/child exclusion or of his need to 
timely file the claim. 

Finally, statutory time provisions are considered mandatory 
where the designation of time is intended as a limitation of 
power, authority, or right, where time is of the essence of the 
thing to be done, or where legislative words are employed to 
preclude the performance of the act except at or within the time 
specified. (58 Cal. Jur .. 3d, Statutes Sec. 150.) The 
parent/child exclusion is based upon California Constitution, 
subdivision (h) of Section 2 of Article XIII, which states that 
change in ownership does not include certain transfers between 
parents and their children "as defined by the Legislature." The 
specific provisions concerning the time for filing the 
parent/child claim in subdivision (e) of Section 63.1 is the 
result of the Legislature's plenary power derived from the 
Constitution to prescribe the terms and conditions, including the 
time for fili~ a claim, on which the exclusion will be granted. 

It is a well established principle in tax matters that 
statutory filing and timing requirements are to be strictly 
construed. Where the taxpayer is seeking a particular tax 
benefit, privilege, or exclusion, the burden is on the taxpayer 
to establish full and complete compliance with such requirements 
in order to qualify for the benefit. This principle was restated 
in the recent case of Sea World, Inc. v. County of San Diego, 
(1994) 27 Cal App.4th 1390, where the court held that the 

. taxpayer was not entitled to any relief on an assessment appeal 
because the application and the claim were filed untimely. Sea 
World had 60 days from "the date of the notice" to file an appeal 
or for equalization of a new base year value as provided under 
Section 1605, by filing an application for such appeal under 
Section 1603. To be timely under the limitations period, the 
application had to be filed no later than August 22, 1990. Sea 
World filed its application on September 24, 1990. The court 
found that even though the assessment appeals board had 
determined that Sea World's opinion of the new base year value 
was "correct," Sea World had failed to meet the filing deadline 
and therefore, was not entitled to a refund. There was no excuse 
for missing a statutory deadline. There was no excuse for 
missing a statutory deadline. Thus, in interpreting statutes 
which assess and levy taxes, a court "may not extend the 
statutory provisions, by implication, beyond the clear import of 
the language used, nor enlarge upon their operation so as to 
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embrace matters not specifically included." (Cal. Motor etc. Co. 
v. State Bd. of Equalization (1947) 31 ca1:2d 217, 223.) 

In order for Daniel to qualify for the parent/child 
exclusion in the instant case, he was required, among other 
things, to timely file the claim no later than either three years 
after the date of death of his father or no later than six months 
after the date of mailing of the supplemental assessment. 
(Section 63.1, subdivision (e) (2) and (3) .) Since neither of 
these requirements was met, the October 24, 1995 claim was not 
timely. 1 

The views expressed in this letter are, of course, advisory 
only and are not binding upon the assessor or the assessment 
appeals board of any county. 

Our intention is to provide courteous, helpful and timely 
responses to inquiries such as yours. Suggestions that help us 
to accomplish this objective are appreciated. 

Sincerely yours, 

~'u~ C:.J.,,t£{ 
Kristine Cazadd 
Tax Counsel 

KEC 
Attachment 
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