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August 9, 1991 

Honorable Bruce A. Reeves 
MONTEREY COUNTY ASSESSOR 
P. o. Box 570 - Courthouse 
Salinas, CA 93902 
Attn: Mr. Gerald L. Thomas 

Assistant Assessor 

Dear Mr. Thomas: 

This is in response to your letter of July 2, 1991, in 
which you request our assistance with respect to the following 
facts which were contained in your letter and attachments 
thereto. 

On December 15, 1980, Barbara Higgins entered into a 
•Declaration of Intervivos Revocable Trust• between herself as 
Trustor and her daughters as Trustees. On and subsequent to 
that date Truster transferred assets including real property to 
that trust. 

On October 8, 1984, Trustor amended and restated the 
trust in its entirety. The amended and restated trust, 
however, continued to be revocable by the Trustor, Barbara 

. Higgins. 

On November 5, 1986, Proposition 58 became effective. 
On March 2, 1987, Barbara Higgins died. On June 17, 1987, 
Revenue and Taxation Code (all statutory references are to the 
Revenue and Taxation Code unless otherwise indicated) section 
63.1 became effective. The purpose of this legislation was to 
implement Proposition 58. 

_ As originally enacted, subdivision (d) of section 63.1 
required a claim to be filed with the assessor by an eligible 
transferee seeking the parent-child exclusion, however, no time 
limit was imposed for filing the claim. Subdivision (f) of 
section 63.1 expressly made section 63.1 applicable to 
transfers made on or after November 6, 1986 • 
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Effective January 1, 1989, section 63.1 was amended to 
require the claim for exclusion to be filed within three years 
after the transfer of the real property for which t~e claim is 
filed. 

The subject real property was conveyed by the Trustees 
to Fritzi Higgins, one of decedent's two daughters pursuant to 
the terms of the trust by deed dated April 3, 1990 and recorded 
April 9, 1990. 

Based on the foregoing, you concluded that the 
parent-child exclusion was not available and appraised the 
property because of the failure to file a claim within the 
three year period. 

On June 24, 1991, Fritzi Higgins submitted a Claim for 
Reassessment Exclusion for Transfer Between Parent and Child 
and a letter from her attorney setting forth why she believes 
her claim is timely. · 

First, taxpayer contends that to be constitutional, 
the amendment to section 63.1 establishing the three year time 
limit must be applied prospectively only to transfers occurring 
after January 1, 1989 rather than retroactively as provided in 
section 63.l(f). Under taxpayer's argument, transfers 
occurring prior to January 1, 1989, would not be subject to the 
three year claim filing limit. 

Article 3 section 3.5 of the California Constitution 
provides in relevant part that: 

An administrative agency, including an 
administrative agency created by the Constitution or 
an initiative statute has no power: 

(a) To declare a statute unenforceable, or refuse 
to enforce a statute, on the basis of it being 
unconstitutional unless an appellate court has made a 
determination that such statute is unconstitutional; 

(b) To declare a statute unconstitutional; 

(c) 

-The California Attorney General has opined that the 
foregoing provision applies to a county board of equalization 
whether it is the county board of supervisors acting as a local 
board of equalization or an assessment appeals board. (64 Ops. 
Cal. Atty. Gen. 690.) 
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We have taken the position that such provisions also 
apply to the State Board of Equalization. 

Thus, even if the retroactive application of the 
amendment to section 63.1 requiring a claim for exclusion to be 
filed within three years of the transfer is unconstitutional, 
neither the State Board nor the county boards of equalization 
have any power to declare such retroactive application of the 
provision unconstitutional or to refuse to so apply such 
provision on constitutional grounds unless an appellate court 
has determined that retroactive application of such provision 
is unconstitutional. As yet, no appellate court has made that 
determination. 

Further, under the reasoning of the aforementioned 
Attorney General's opinion, a county assessor may also be •an 
administrative agency• for purposes of Article 3 section 3.5. 
In any event, a county assessor would be precluded from 
refusing to apply the three year limitation retroactively on 
constitutional grounds by section 538 which instead requires an 
assessor to bring an action for declaratory relief. 

Taxpayer's additional and alternative argument is that 
the transfer date for purposes of section 63.1 is April 9, 
1990, the date of the recordation of the deed conveying title 
to the property to Fritzi Higgins rather than the date of death 
of Barbara Higgins. 

Since a transfer which qualifies as a change in 
ownership under section 60 would also constitute a transfer for 
purposes of section 63.1 (see section 60 and 63.l(c)(7)), 
Property Tax Rule 462(n) entitled •oate of Change in Ownership• 
would be applicable in determining the date of transfer under 
section 63.1 in our view. That rule provides that with respect 
to revocable trusts, the date of the change in ownership is the 
date the trust becomes irrevocable (Rule 462(n)(4)(A). See 
also section 6l(g). Clearly, the trust in question became 
irrevocable at the date of death of Barbara Higgins. See also 
paragraph 2.04 of the trust. Thus, for purposes of section 
63.1, the transfer between Barbara Higgins and Fritzi Higgins 
occurred on the date of death of Barbara Higgins. The time for 
filing a claim under section 63.1, therefore, expired March 2, 
1990~ 

~axpayer further argues that the effect of this 
interpretation is to deny the exclusion to the claimant because 
she was precluded fro- filing a claim until the property was 
transferred to her which is an unconstitutional 
interpretation. With respect to taxpayer's constitutional 
argument, our comment~ in response to taxpayer's first 
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constitutional argument are equally applicable here. 

we disagree, however, that the constitutional issue 
asserted by taxpayer even arises because taxpayer was not 
precluded from filing a claim until the property was 
transferred to her by deed recorded April 9, 1990. There were 
two parcels of real property in the trust of which one was the 
decedent's principal residence. The trust provided that the 
trust estate was to be divided equally between the two 
daughters and that such division could be made in kind 
including undivided interests, or partly in kind and partly in 
money in the Trustee's discretion (Paragraph 6.10). 

Although it is true that no claim requirement existed 
as of the date of the decedent's death and that the three year 
claim requirement did not become effective until January 1, 
1989, decedent's daughters still had 14 months after that date 
in which to decide how the property was going to be distribut~d 
so that claims could be timely filed. This, of course, was in 
addition to the 22 previous months since.decedent's death 
during which that decision could also have been made. This is 
more than ample time for two people who are to share equally in 
the trust estate to decide how to distribute two parcels of 
real property between themselves. Moreover, determining 
whether the property would have to be sold to pay taxes would 
not preclude the daughters from filing claims until 
distribution was made. There was a transfer of present 
beneficial interest to the daughters at the time of the 
decedent's death for purposes of section 63.1 for which a claim 
had to be filed in order for the exclusion to apply. A later 
sale of the property by the trust would not alter that 
requirement notwithstanding the fact that the sold property 
never would have been distributed to either daughter. 
Therefore, actual transfer of title was not necessary in order 
to file a claim. Further, under a recent amendment to 
subdivision (d), the claim would have to be filed prior to a 
transfer to a third party, e.g., a sale by the trust, if such 
transfer occurred less than three years after the parent-child 
transfer. (Stats. 1990, Ch. 1494.) Thus, not only are 
eligible transferees not precluded from filing claims prior to 
distribution, but subdivision (d) contemplates that to be 
timely, claims must be filed prior to distribution under 
certain circumstances. 

. £ased on all of the foregoing, we agree with your 
conclusion that because of the failure to file a timely claim, 
the parent-child exclusion is not applicable. 

Our intention is'to provide timely, courteous and 
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helpful responses to inquiries such as yours. Suggestions that 
·help us to accomplish this are appreciated. 

very truly yours, 

t~ r 6VJ-~.(.-.,-4bt._. 
Eric F. Eisenlauer 
Tax Counsel 

EFE:ta 
3455D 
cc: Mr. John w. Hagerty 

Mr. Verne Walton 
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