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August 11, 1989 
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San Luis Obispo, CA 93408 

Dear Mr. Conroy: 

This is in response to your letter of July 26, 1989, regarding the 
applicability of the change in ownership exclusion provisions of 
Revenue and Taxation Code section 63.1 to a person adopted as an 
adult prior to November 6, 1986. 

Your letter indicates that a case now pending before the San Luis 
Obispo County Assessment Appeals Board raises the question of 
whether the 1988 transfer of the decedent's residence to her 
adopted daughter qualifies for exclusion from change in ownership 
under the provisions of subdivision (h) of section 2, article 
XIII A of the California Constitution, and Revenue and Taxation 
Code section 63.1, which implements subdivision (h). The critical 
facts seem to be that the daughter was adopted at age 34 by her 
step-mother following the death of her natural father in 1964. 
The step-mother remarried in 1983 and passed away on January 25, 
1988. Under the terms of an inter vivos trust, the decedent's. 
residence passed to her adopted daughter on date of death. 

You ask whether it was the intention of the Legislature to 
preclude adult adoptees who succeed to the real property of the 
parent from qualifying for the change in ownership exclusion when 
the adult adoption occurred prior to November 6, 1986, the 
effective date of the provisions section 63.1. Your letter states 
that prior to the effective date of this legislation there could 
be no possible •fraudulent intent• on the part of adopting parties 
since the statute was not then in existence. You further ask 
whether there is any other legislative intent applicable which 
might be a basis for excluding all adult adoptees from gaining the 
benefits of the exclusion when the adult adoption occurred years 
prior to the effective date of the statute and there was a lone 
history of a step-parent relationship. The attached letter frbm 
Mr. Roderick A. Rodewald, attorney for the adopted daughter, urges 
that section 63.l be interpreted in such a way as to permit the 
adopted daughter to be treated as the decedent's child for 
purposes of the exclusion. 
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As you know, subdivision (h) of section 2 of article XIII A, 
excludes from change in ownership the purchase or transfer of the 
principal residence of the transferor in the case of a transfer 
between •parents and their children, as defined by the 
Legislature." It is clear, therefore, that the Constitution gives 
full authority to the Legislature to define the terms of 
subdivision (h), such as •children.• The Legislature has 
exercised that authority in subdivision (c)(2) of section 63.1 
which defines the term •children• for purposes of the exclusion. 

Paragraph (D) of section (2) includes within the definition of 
"children• any child adopted by the parent or parents pursuant to 
statute, other than an individual adopted after reaching the age 
of 18 years. The Board's staff worked closely with the staff of 
the author of this legislation and, for that reason, we believe we 
are familiar of the intent of the quoted language. That intent is 
reflected by the plain and unambiguous terms of the definition. 
First, the defined term includes any child adopted pursuant to 
statute. It was precisely because toe courts have adopted the 
rather nebulous concept of equitable adoption that the term is 
expressly limited to adoptions pursuant to statute. Thus, an 
equitable adoption would not qualify under the terms of this 
provision. Further, the definition expressly excludes an 
individual adopted after reaching the age of 18 years. This 
language is straightforward, unqualified and without ambiguity. 
It means what it says. Persons adopted after age 18 do not 
qualify within the definition of ohildren. We find no basis for 
adding qualifications to this limitation. Further, we are not 
aware of anything which would lead us to believe that t~e 
Legislature intended such qualification. The answer to your 
question is that the Legislature intended to exclude adult 
adoptees from the definition of •children• without regard to when 
that adoption occurred. 

Your letter suggests that since the apparent purpose of the 
exclusion of adult adoptees was to prevent manipulation of the 
exclusion, the adult-adoptee limitation should be construed to 
apply only to adoptions occurring after the enactment of the 
legislation since adoptions prior to enactment could not have been 
entered into for the purpose of manipulating the statute. The 
short answer is that had the Legislature intended to restrict the 
adult-adoptee limitation in this manner it could easily have so 
said. The fact is that the legislation does not contain any 
language which suggests such an intention on the part of the 
Legislature. 

I would also observe that had the Legislature qualified the 
adult-adoptee limitation for the reason you have suggested it 
would have had to select some date prior to enactment if it wished 
to fully accomplish that purpose. Since the legislation enacting 
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Pr.oposition 58 was a matter of public knowledge for many months 
prior to its adoption at the November 1986 general election, it is 
quite possible that manipulative adoptions anticipating the final 
enactment of this legislation could have been entered into at 
earlier dates. Thus, in order to fully carry out the suggested 
purpose, the Legislature would have found it necessary to 
expressly include an earlier adult-adoptee cutoff date. It should 
also be recognized that the Legislature's adoption of an 
unqualified adult-adoptee limitatio~ treats all person who were 
adopted over age 18 alike. Since it cannot be assumed that all 
post-1986 adult adoptions are entered into solely for the purposes 
of manipulating the provisions of section 63.1, it can be argued 
that a rule which treats all adult adoptees alike is more 
equitable than one which discriminates among them depending upon 
the date of their adoption. 

Finally, I would like to address one of the arguments raised in 
Mr. Rodewald's letter relating to tr.e intent language found in 
section 2 of Chapter 48 of the Statues of 1987, the legislation 
which enacted section 63.1. Mr. Rocewald takes the statement that 
section 63.1 is to be liberally construed out of context. A 
reading of the Legislature's complete intent statement in section 
2 makes clear that the Legislature ~as focusing on an entirely 
different problem relating to step-transactions. 

In conclusion, let me say that while I understand the reasons why 
the interpretation you have sugge~ted is attractive I cannot agree 
that it is legally supportable. Like all other persons.in this 
State who have been adopted after age 18, the claimant simply does 
not qualify under the section 63.1 definition of "children.• 

Our intention is to provide timely, courteous and helpful 
responses to inquiries such as yours. Suggestions that help us to 
accomplish this goal are appreciated. 

Very truly yours, 

4(_~ 
Richard H. Ochs~ 
Assistant Chief Counsel 

RHO:cb 
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cc: The Honorable Dick Frank 
San Luis Obispo Assessor 

Mr. John w. Hagerty 
Mr. Verne Walton 
Mr. Robert w. Lambert 




