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NEWLY CONSTRUCTED PROPERTY (Contd.) 

6!0.00ZQ Planting of Bulbs. Under Revenue and Taxation Code Section 70, 
Property Tax Rules 463 and 466, and AH 561-Assessment of Nursery Stock 
Handbook, the planting of bulbs is new construction of the land, but neither 
the removal of bulbs and replanting in the same field nor the relocation of 
bulbs from one field to another, absent a change in ownership, is new 
construction. C 2/10/83. 

(See Business Inventory Exemption - Bulbs) 
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(916) 445-4588 I 

February 10, 1983 

Assistant Assessor 
riur.J::olc:!t County 
825 Fifth Street 
Eurc;ka, Ci\ 95501 

Dear r.i:c 

This is in response to your recent telephone request 
for an O!:Jinion on \1hether uaffocil.l, lily, and iris bulbs used 
for the production of cut flouers can be revalued to reflect 
additional inc::::ements in value ;;hen t.'le bulbs are removed 
fran the ground and replanted in the srur~ field or in anoti1er 
field under the sar:.e ovmership. Your inquiry presents two 
issues: ( 1) are tl~e bulbs in question perennials, or are 
they at'!.m:<als entitled to the grov7ing crot_Js exemption; and (2) 
does the replanting constitute nev1 construction pe=itting 
addition of values to the land? 

I-ir. \Iilli am Hc:S:ay, of our Assessment Standarcis Division, 
'"rote to I'!r. Leonard Schaul of vour office on Januurv 20, 19 83, 
?roviding an ansv1er to fuis inqirlry. I am in general agreement 
\'lith the opinions expressed in that letter with one exception. 
The exception is that I ;-;auld add an additional condition to 
the: second paragraph of Mr. MciC<:!y's letter, in >'lhich he expresses 
t.'le opinion that if bulbs are left in tile ground for less than 
one year, suc.'J. as ·the case with daffodils, ti1ey should be clas-. 
sified r.~ a growing crop rather ~1ru1 as land. Since daffodils 
are a perc:nnial according to my information, Hr ·~ McKay's advice 
would only be correct if there is a necessitv for the daffodils 
to be annually removed from the ground •. 

A "necessity" exists only ;·1here a perennial plant 
must be treated as an annual because of climatic conditions or 
the physical characteristics of t.'le plant itself. Just because 
~:..e nursery indust::y finds it convenient or profitable to remove 
and replant t.'le bulbs does not mean ti1ey have met ti1e test of 
necessity. These are the standards set fort."!. by the Attorney 
General (57 Ops .cal. Atty. Gen. 50 6 (l97t1)) and approved in 
Nunes Turfqrass v. C:JUnt·r of Kern, (1980) 111 Cal.App. 3rd 855. 

-be: Mr. Gordon·P. Adelman 
~1r. Robert H. Gustafson 
Legal Section _. 
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Based on t.'le information presented to us, it is not 
"necessary" to remove daffodil bulbs from the ground annually. 
However, the consistent practice of the California acrricultural-­
industry &.s a >chole shouid be examined in your particular case. 
If t.'le consistent practice is to treat daffodil bulbs as an 
annual because of tlleir- nature or because t.'le environment 
requires an aiL-:tual planting, so1~ing, or harvesting, t.'1en that 
tvill be evidenco, though not necessarily determinative, t.'lc 
daffodil bulbs could be considered a grovring crop and be 
exempt fron ta~. Again, I do not believe that daffodils, a 
perennial, can-be considered a growing cro9. 

The first question to be anstvered is 11hat is the 
status of the bulbs on the lien date? If tb.ey are planted, 
they are part of t.'1e land. If they are not in t.'le land on 
the lien date, ti1en they can be considered personal property 
a.'I"Jd can be revalued 2t their full cash value, assu..'lling they 
are not held for resale and, therefore, are not entitled to the 
business inventorx exemption. 

Under Revenue and Taxation Code Section 70 and 
Board rtules 463 and 466, the planting of bulbs in the land is 
new construction of the land ru1d ti1e >ralue of ne11 bulbs may 
be added to the land. This is also the advice found in 
Assessors Handbook Section 567, Assessment of Nursery Stoc!:. 
However, as Hr. HcKay advised you, it is our-vietv mat 
relocation of bulbs from one site to another under the sante 
o<mership is not nm; construction pernitting the reappraisal 
o£ bulbs. Nor do we believe removal and replanting in t.'le 
same field is new construction per.r.itting reappraisal. This 
is consis'cent with our advice given in Assessors 1 Letter 80/26, 
dated February 22, 1980, Valuation of Relocated Improvements. 
l·lhile the bulbs are not improvements (see County of Honterey v. 
Hadalora 171 Cal.App. 2d 840 {1959), Ire belie'Te the same 
princ~ples expressed in Assessors 1 Letter 80/26 would apply 
to this situation. 

It. is my understanding that the bulbs are removed 
from the ground, sorted, and replanted. In the process, some 
bulbs are discarded and nmv bulbs are added to the lot.- The 
value of tll.ese nevl bulbs l·muld be added to d1e land at t.l:leir 
~1rrent market value and would take on a base year value as 
of the year of planting. (See attached copy of Assessors' 
Letter 72/138) • 

LAA:jlh 
Enclosure 

Ve~I truly yours, 

Lawrence A. Augusta 
Assistant Chief Counsel 


