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TO COUNTY ASSESSORS: 

ASSESSMENT OF MINERAL PROPERTIES 

As a result of the addition of Chapter 3.5 to the Revenue and Taxation Code 
(Supplemental Assessments), numerous questions have arisen regardinq the 
impact of this legislation on mineral property assessments. This letter 
addresses many of those questions, as well as other issues we have become 
aware of through the appraisal sampling and assessment practices survey 
programs. A question and answer format is used for the presentation. 

Guidance in responding to these questions is derived from the applicable 
sections of the Revenue and Taxation Code dealing with the definitions of real 
property, assessments on the supplemental roll, Rules 463 and 468, and the 
court case involving litigation on the assessment of producing petroleum 
property (Lynch v. State Board of Equalization 164 Cal.App.3d 94 (1985)). 

Discovery We 11 s 

1. Question 

Are discovery wells subject to supplemental assessment? 

Answer 

A discovery well is an exploratory well that encounters a new and 
previously unknown mineral deposit. The well may open up a new field, or 
it may locate a new and previously unknown horizon capable of production 
in an old field. Such wells and their proved reserves are subject to 
supplemental assessment (Section 75. l0( c), Revenue and Taxation Code) . 
If the newly discovered reserves cannot be produced as a resu 1t of the 
lack of approval by a government agency or the physical inability to 
produce the well (for example, the pipeline cannot be economically
installed), then the reserves do not meet the definition of proved 
reserves (see Section 468, Administrative Code) and should not be 
assessed until they do. 

2. Question 

Are added reserves, other than those discovered through discovery wells, 
subject to supplemental assessment? 
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TO COUNTY ASSESSORS -2-

Answer 

Economic reserves, reserves resulting from enhanced recovery programs. 
well workovers, recompletions or redrills, or additional reserves 
resulting from incorrect estimates used for the regular roll are not 
subject to supplemental assessment unless they_ meet the discovery well 
test (Section 75. lO(c), Revenue and Taxation Code). Any such new proved 
reserves are, of course, subject to assessment on the regular roll. 
Further, in the appraiser•s judgment, such reserves may be considered in 
arriving at any improvement values subject to supplemental assessment as 
new construction, but such· reserves may not be assessed on the 
supplemental roll. 

Development Wells, Reworks, Recompletions and Redrills 

3. Question 

Is the new improvement value for development wells, reworks, 
recompletions or redrills subject to supplemental assessment? 

Answer 

Yes, the additional improvement value, created as a result of completed 
new construction, is subject to supplemental assessment provided that the 
improvement is not classified as a fixture (Section 75. lO(a) Revenue and 
Taxation Code). A forthcoming assessors• letter will clarify the meaning 
of 11 fixtures 11 in this regard. For example, if a well is recompleted in 
an upper zone after abandonment of the lower zone, the added improvement 
va 1ue is subject to supplemental assessment. However, the added va 1ue 
should be offset by the assessed value of the abandoned improvements. In 
another example. if a well fails mechanically and is replaced, only that 
improvement value which exceeds the utility of the replaced well, if any,
is subject to supplemental assessment. The added reserve value. if any,
however, is not subject to supplemental assessment unless it relates to a 
discovery of previously unknown reserves of oil or gas. 

4. Question 

A proposed development we 11 is p 1 anned to be dril 1ed four months after 
lien date. The appraiser accounts for this new well 1 s reserves in his 
lien date appraisal. After the well is actually drilled, it is found 
that the reserve is either lesser or greater than the appraiser•s lien 
date estimate. May an appraiser pick up the additional reserve on the 
supplemental roll when the well is completed, or, conversely, may he 
remove the decreased reserves? 
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Answer 

No. (Section 75.10 of the Revenue and Taxation Code.) The appraiser's 
valuation estimate on lien date was based on all the engineering and 
geological information that was available at that time and included the 
anticipated reserves for the new well. In the event that additional 
information becomes available later in the assessment year, no positive 
or negative adjustment to the reserves or the reserves value may be made 
until the next regular roll. 

5. Question 

A well is drilled to a depth of 8,000 feet to test a possible productive 
zone at that depth. However, no productive zone is found, but an oil 
sand is discovered at 3,500 feet. - Should total well cost be used in 
determining the improvement value? 

Answer 

Well costs expended below the productive zone yield no economic return to 
the operator far assessment purposes and are unre 1 ated to the property's 
current market value (Section 75. lO(a), Revenue and Taxation Code). For 
this -reason, the appraiser should value this well as a 3,500 foot well. 
It.would not be proper ta prorate the well's total costs because drilling 
casts increase on a per-foot basis as the well depth increases. 

6. Quest ion 

If an event, such as a transfer of ownership or new construction, 
triggers a supplemental assessment, should the last enrolled value be 
adjusted for depletion-to the event date in computing any value change 
associated with the transfer? 

Answer 

No, such adjustment is not permitted under current law. (Section 75. 11, 
Revenue and Taxation Cade.) 

Abandonment 

7. Question 

If a well has been abandoned (structure removed}, is the improvement 
value of the well the only value change to be recognized far supplemental 
assessment purposes? 
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Answer 

Yes. (Section 75. lO(b), Revenue and Taxation Code.) There should be no 
adjustment for reserves (mineral right value) until the next regular 
roll. In addition, no depletion is allowed on the supplemental roll 
between the event date and the last assessment. Any part of the well or 
associated equipment classified as a fixture cannot be recognized for 
supplemental assessment purposes and should therefore remain on the roll 
until the next lien date. 

Completion Date of a Well 

8. Quest ion 

For assessment purposes, when is a weJl considered to be completed? 

Answer 

We have noted that some counties fol low a practice of not considering a 
well to be completed new construction until 30 days after it has been 
placed on production. For example, a well first begins production on 
August 15. Using the 30-day rule, it would not be considered to be 
completed new construction until September 15, and would be subject to 
supplemental assessment on October 1. The 30-day delay rule is a 
practice originating in the Public Resources Code (Section 3217) which 
governs the operations of the California Division of Oil and Gas, a state 
regulatory agency. (Section 3217 is expressly limited to the purposes of 
Chapter l of Division 3 of the Public Resources Code.) Assessments, 
however, are governed by the Revenue and Taxation Code, and no such 
30-day limitation exists. In the above example, the well is subject to 
supplemental assessment on September l, not October l, assuming that 
August 15 is the date that the well is first available for use. If, for 
example, this well was available for use on July 15, even though it was 
not yet producing, the well should be supplementally assessed on 
August 1. (Section 75. 12(a)(l) and Section 75. 12(a)(3), Revenue and 
Taxation Code.) 

Base Year for Mineral Rights with Delayed Production 

Situations arise where a well will be drilled and completed but production 
will be delayed. This most frequently occurs in the case of new discoveries, 
both oil and gas, and with developing geothermal fields. 

Oil Discoveries 

9. Question 

Suppose an exploratory well discovers a new oil field in a metropolitan 
area. The new well was "permitted" by the county for exploration 
purposes only. As a result of the discovery, the operator must devise 
and submit an environmental impact report and development plan to county 
authorities. It is estimated that it will take approximately five years 
to secure all approvals, and two additional years to build production 
facilities. What is the base year for proved reserves? 
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Answer 

While the well did indeed discover oil in commercial quantities, there .is 
a question concerning the existence of proved reserves. The property 
value cannot reflect such reserves until they become proved (Rule 468). 
Reserves do not become proved unt i 1 a11 permits are secured and the 
production facilities are built. · At that point in time the base-year
value for the proved reserves is determined. · Mineral rights or reserves, 
however, cannot be treated as construction-in-progress, i.e., assessing 
them at market value every year until production begins (Lynch v. State 
Board of Equalization 164 Cal.App.3d 94 (1985)). 

Gas Discoveries 

10. Question 

There are frequent situations where an exploratory well "discovers" a new 
gas field. However, the aas discovery is insufficient in quantity to 
justify the expense of installing a pipeline to sell the gas. What is 
assessable? 

Answer 

Since the gas cannot be sold now and its sale in the foreseeable future 
is questionable, there are at this time no proved reserves and, 
therefore, no assessable mineral right value attributable to proved 
reserves. Further, the reserves cannot be considered to be 
construction-in-progress. (Lynch v. State Board of Equalization
164 Cal.App.3d 94 (1985).} Such a well would not be considered to be a 
discovery well. The well, however, is new construction, and it is 
assessable if it has value. Further, if the well has value, it should be 
considered to be under construction until it is functionally available 
for use (Section 75.12(a}(3), Revenue and Taxation Code). Nevertheless, 
such a well cannot be assessed on the supplemental roll as 
construction-in-progress, but can only be assessed on the regular roll. 
The market value of the well, if any, hinges on a number of factors 
requiring appraisal judgment. (The fact that the operator decides not to 
abandon the well is an indication of possible future use~) 

Geothermal Development 

11. Question 

Dry steam geothermal development usually requires an operator to drill a 
sufficient number of wells capable of producing enough quantities of dry 
steam to support a power plant of cornnercial size. There is usually a 
delay of a variable number of years between the development of a minimum 
steam generation capability, and the completion of the power plant. The 
operator's wells are capped in the interim. When do the reserves become 
proved and what is.the base year? 
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Answer 

After approvals from the necessary agencies to build the power plant, 1t 
may take two or three years to build and put it "on-line." The reserves 
become proved when the power plant is completed and available for use. 
Mineral rights are in part quantified by reference to proved reserves and 
cannot be considered to be cpnstruction-in-progress in the interim 
period. (Lynch v. State Board of Equalization 164 Cal.App.3d 94 (1985).) 

Another recent observation involves a case where additional geological
information becomes available midyear as a result of development well drilling 
and testing, thus indicating much higher reserves than appeared on the 
previous roll. Still, all that is subject to suoplemental assessment under 
existing law in this case is the new improvement, represented by the 
additional improvement value created by the newly drilled well. If there are 
any questions relating to this letter, please contact Mr. Ray Rothermel. 

Sincerely, 

Verne Walton, Chief 
Assessment Standards Division 
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