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Dear Ms.  : 
 

This is in response to your letter to the Board of Equalization's Legal Department 
wherein you requested guidance as to the application of Revenue and Taxation Code1 
section 75.12, the builder's exclusion.  Your letter poses several different hypothetical situations 
which are set forth below followed by our responses. 
 

Law & Analysis 
 

 A reassessment of property occurs upon the date of a change in ownership or the date of 
completion of new construction.  (Cal. Const. art. XIII A, § 2; see also Rev. & Tax. Code, §§ 60 
and 70 et seq.)  Section 75.12, subdivision (a)(1)(A) (Subdivision (a)(1)(A)) provides an 
exclusion from reassessment for new construction that the owner does not intend to use or 
occupy even though the new construction is complete.  In order for the exclusion to apply, the 
owner must provide the assessor notice of his intent not to use or occupy the property prior to or 
within 30 days of the commencement of construction.  Section 75.12, subdivision (a)(1)(B) 
(Subdivision (a)(1)(B)) provides that the exclusion is automatic and no notice is required if all 
three of the following conditions are met: 
 

1. The property is subdivided into five or more parcels in accordance with the 
Subdivision Map Act (Division 2 (commencing with section 66410) of Title 7 of 
the Government Code), or any successor to that law; 
 
2. A map describing the parcels has been recorded; and  
 
3. Zoning regulations that are applicable to the parcels or building permits for 
the parcels require that, except for parcels dedicated for public use, single-family 
residences will be constructed on the parcels.  (Rev. & Tax. Code, § 75.12, 
subd. (a)(1)(B)(i) through (a)(1)(B)(iii).) 

                                                           
1 All section references are to the Revenue and Taxation Code unless otherwise specified. 
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Failure to qualify for this exclusion either automatically or by providing notice to the assessor 
will result in a reassessment of the property on the date the construction is completed. 
 
 With regard to subsequent owners of new construction, it has long been the Legal 
Department's opinion that Subdivision (a)(1)(A) requires each subsequent owner to qualify for 
the new construction exclusion.  (See Letter to Assessors (LTA) 83/132; Property Tax 
Annotations2 (Annotations) 610.0003 and 610.0004.005.)  The test for the automatic exclusion 
under Subdivision (a)(1)(B) must be applied to each subsequent owner.  Therefore, if any owner 
fails to qualify for the automatic exclusion, he must provide notice to the assessor as required 
under Subdivision (a)(1)(A). 
 
The hypothetical situations you posed in your letter are quoted below followed by our responses. 
 

1.  One of the conditions, set forth in R&T 75.12(a)(1)(B)(i), states: 
 

The property is subdivided into five or more parcels in accordance 
with the Subdivision Map Act (Division 2 (commencing with 
section 66410) of Title 7 of the Government Code), or any 
successor to that law. 

 
What is the effective date of this section?  I know that the Subdivision Map Act 
was removed from the Business and Professions Code and moved to the 
Government Code in 1975, but I don't know if that is the effective date we need to 
look for,  Also, would the exclusion look back to subdivisions created prior to the 
date the Subdivision Map Act was moved to the Government Code? 

 
 Section 75.12, subdivision (a)(1)(B)(i) requires that the property be subdivided in 
accordance with the Subdivision Map Act, commencing with Government Code section 66410 
or its successors.  Section 30 of Statutes of 1975, Chapter 24 expressly provides that the 
Subdivision Map Act does not apply to any map which was approved prior to March 1, 1975.  
Therefore, properties subdivided by maps approved prior to March 1, 1975 were not subdivided 
in accordance with the Subdivision Map Act as required by section 75.12, subdivision 
(a)(1)(B)(i) and the owner of such properties is not eligible for the automatic exclusion. 

 
2.  Suppose that property has been subdivided into 12 lots.  A purchases Lots 1 
through 6 in October 2009.  On March 12, 2010, he starts construction on Lots 1 
and 2.  Since A is eligible for the automatic exclusion, he does not notify the 
assessor.  On August 2, 2010, A sells Lots 2, 4, and 6 to B.  Since A no longer 
owns 5 lots, and he is more than 30 days past the date when construction started 
on Lot 1, is A still eligible for the exclusion based on the facts when he started the 
new construction?  Or is A not eligible for the exclusion, since he can meet 
neither R&T 75.13(a)(1)(A) nor 75.12(a)(1)(B) when the new construction has 
been completed?  What if, after selling three Lots to B, and before the 
construction was completed on Lot 1, A purchased Lots 8 and 9? 

                                                           
2 Property Tax Annotations are summaries of the conclusions reached in selected legal rulings of Board legal 
counsel published in the Board's Property Tax Law Guide and on the Board's website. See Cal. Code Regs., tit. 18, § 
5700 for more information regarding annotations. 
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 Subdivision (a)(1)(A) requires a builder/owner to notify the assessor within 30 days of 
the commencement of construction of his intent not to use or occupy the property.  Property Tax 
Rule3 463.500, subdivision (c)(3) provides, "where a property has been subdivided into separate 
lots, the commencement of construction shall be determined on the basis of the activities 
occurring on each separate lot."  Therefore, in a subdivision, each individual residence will have 
its own date of commencement of construction, and, within 30 days of each date of 
commencement of construction, the builder/owner must determine if he is required to give notice 
pursuant to Subdivision (a)(1)(A) or if, on the other hand, the automatic exclusions applies.  It is 
our opinion that, for the builder/owner to make an informed decision about whether or not to 
give notice, the automatic exclusion will apply if the builder/owner meets the requirements of 
Subdivision (a)(1)(B) on the date of commencement of construction of each individual residence. 

 In your scenario, when A commenced construction of residences on Lot 1 and Lot 2 on 
March 12, 2010, he met the requirements of Subdivision (a)(1)(B) and therefore was not required 
to notify the assessor of his intention to not occupy or use the property.  The fact that A 
subsequently sells Lots 2, 4 and 6 to B is not relevant, despite the fact that after the sales, A does 
not own five lots.  As explained above, section 75.12 requires that the builder/owner meet the 
requirements of Subdivision (a)(1)(B) at the commencement of construction.  There is no 
requirement that the builder/owner continue to meet the requirements of Subdivision (a)(1)(B) 
throughout their ownership of the property.  Of course, if the builder/owner does occupy or use 
the property in contradiction to section 75.12, then the exclusion is lost.  (Rev. & Tax. Code, 
§ 75.12, subd. (e); LTA 83/132, Question 3.) 

 After selling the three lots to B, if A begins construction on any of the other lots, he will 
be required to give notice under Subdivision (a)(1)(A) since he does not own five or more 
parcels.  When A purchases Lots 8 and 9 he will again have five parcels and will qualify for the 
automatic exclusion if he commences construction on any of those lots. 

3.  Suppose A owned Lots 1 through 5.  A constructs a house on Lot 1, and 
receives the exclusion.  After the house on Lot 1 is completed, but before he sells 
it, A starts construction of a house on Lot 2.  Since there is now a completed 
residence on Lot 1, does this mean that A is no longer eligible for the automatic 
exclusion for the house on Lot 2?  (This appears to be what Question 3 in 
Annotation [610.0004.005] is saying, except that the house on Lot 1 did not exist 
when A purchased the lots.) 

What would happen if A starts the construction of the house on Lot 1 on March 1, 
2010, and the construction is completed on November 1, 2010.  A starts 
construction of a house on Lot 2 on August 1, 2010 and construction is completed 
on February 1, 2011.  A starts construction of a house on Lot 3 on December 15, 
2010, and the construction is completed on April 1, 2011.  A starts construction of 
a house on Lot 4 on January 1, 2011, and the construction is completed on 
August 1, 2011.  A sells Lot 5 on July 15, 2011.  Which houses, if any, are 
eligible under the automatic exclusion, and which will not qualify for any 
exclusion? 

                                                           
3 Cal. Code Regs., tit. 18, § 463.500.  All Rule references are sections to title 18 of the California Code of 
Regulations. 
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 Only lots on which "single-family residences will be constructed" qualify for the 
automatic exclusion.  (Rev. & Tax. Code, § 75.12, subd. (a)(1)(B)(iii).)  Therefore, parcels 
containing existing residences do not count towards the five parcel minimum needed to qualify 
under Subdivision (a)(1)(B). 

 In your first paragraph, at the time A started construction on the house on Lot 2, A had 
already completed the house on Lot 1.  Therefore, at the commencement of construction of the 
house on Lot 2, A owned only four lots without existing residences and Subdivision (a)(1)(B) 
would not apply. 

 In your second paragraph, at the time A started construction on the house on Lot 2, A had 
not yet completed the house on Lot 1.  Therefore, there was no existing residence on any of the 
five lots and Subdivision (a)(1)(B) would apply.  By the time A started construction on the house 
on Lot 3, A had already completed the house on Lot 1.  Therefore, at the commencement of 
construction of the house on Lot 3, A owned only four lots without existing residence and, 
Subdivision (a)(1)(B) would not apply.  For the same reasons, the house on Lot 4 would be 
ineligible for the automatic exclusion. 

4.  What is the definition of "owner" in R&T 75.12(a)?  Does it matter how A is 
holding title, or in what percentage A has an interest in order to determine if A is 
an owner?  Suppose that A purchased 2 lots as an individual and as the sole owner 
on March 15, 2010.  On July 20, 2010, A, B, C, and D purchased 2 lots as joint 
tenants in the same subdivision.  On August 6, 2010, X Corp. (wholly owned by 
A) purchased 2 lots in the same subdivision.  Is A now eligible for an automatic 
exclusion under R&T 75.12(a)(1)(B)? 

 Subdivision (a)(1)(A) requires that an "owner" notify the assessor if he or she "does not 
intend to occupy or use the property" but does not further define who is an "owner".  Principles 
of statutory construction dictate that, in the absence of a more specific definition, the ordinary 
and usual meaning of the language expresses the legislative intent of the provision.  (See Central 
Pathology Service Medical Clinic, Inc. v. Superior Court (1992) 3 Cal.4th 181, 186-187.)  For 
purposes of establishing ownership, Evidence Code section 662 creates a rebuttable presumption 
that beneficial title follows legal title.  That section states: "The owner of the legal title to 
property is presumed to be the owner of the full beneficial title.  This presumption may be 
rebutted only by clear and convincing proof."  Accordingly, an "owner" for purposes of 
subdivision (a) of section 75.12 is presumed to be the holder of the legal title to the property 
unless it is demonstrated by clear and convincing evidence that another person holds beneficial 
title.  Therefore, A would be considered the owner of the lots he owned as an individual.  He 
would also be an owner of the lots in which he held joint tenancy interests, since he would 
presumably be on the deed for those properties.  However, A would not be considered the owner 
of the lots owned by X Corp., despite the fact that A owns 100 percent of the interests in X Corp 
because A is not a record owner of these lots and because the separate identity of legal entities is 
respected for property tax purposes.  Since A only had an ownership interest in four lots, he 
would not be eligible for the automatic exclusion of Subdivision (a)(1)(B). 
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 The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis 
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 
binding on any person or public entity. 

 Sincerely, 

 /s/ Daniel Paul 

 Daniel Paul 
 Tax Counsel 
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