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PUBLIC LAW 92-313, LEASSPURCHASE CONTRACTS 

We have had a request for clarification of the assessment procedure applicable 
- . to properties subject to lease-purchase contracts between the United States 

and private citizens or companies. 

Under Title 40, Vnited States Code Annotated, Section 602a et seq., the 
U. S. Administrator of General Se,rvices is authorized to enter lease-purchase 
contracts with private builders. The term of these agreements shall not 
exceed 30 years, and the government is required to make annual payments of 
principal and interest and to reimburse certain costs. The law specifically 
provides that the payments shall be credited against the purchase price of 
the property and that, upon the fulfillment of all the terms and conditions 
of the contract, title to the property shall be transferred to the United 
States. Section 602a(d) specTific&ly states: t'Wi_th respect to any interest 
in real property acquired under the provisions of this section, the same 
shall be subjec t to state and local taxes until title to the same shall 
pass to the goverrxment of the United States.!! The interest being acquired. 
may be the ownership of the building or ownership of both the building and 
the site depend- upon the provisions of the contract. 

Until such time as the government takes clear title to property being 
purchased pursuant to this type of contract, such property shall be treated 
as if it were in private ownership and fully subject to tax. The contractual 
terms do not constitute enforceable restrictions referred to in the Revenue 
and Taxation Code. The property shculd be appraised at the full cash value 
of the fee-simple rights thro ughout the term of the lease-purchase contract, 
and no division should be made between the leasehold and reversionary 
interests. This will not be a burden on the lessor-vendor, for under the 
terms of the contract he will be reimbursed for any taxes he pays, The 
provisions of Article XIII A of the California Constitution are applicable 
to these properties. 

In some instances the land is owned by the government but leased to the 
developer in order to assist him in cbtaining financing. In our opinion' 
this lease does not create a taxable possessoAT interest in the land, for 
the developer does not retair, an e_xlusive right to possession or beneficial 
use of the nontaxable publicly owned property* 

Sincerely, 

VWt3k 
Verne Walton, Chief 

Assessment Standards Division 

--- . . ..- _ 


