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Date: January 9, 1997 

From: Robert W. Lambert 
Senior Tax Counsel 

Subject’ The Valuation of Possessory Interests in Section 11 Lands 1 
. 

This is in response to your,memorandum of April 2, 1996, in which you request our opinion on 
‘the proper methodology to be employed in valuing possessory interests (“PI’s”) in taxable 
government-owned, or “Section 11,” lands. Specifically, you are seeking clarification in order 
to address Los Angeles County’s claim that the Board’s methodology for assessing PI’s in 
Section 11 lands is inappropriate and results in double-assessment. 

Lands owned by local government that are outside its boundaries are excepted from the local 
government property tax exemption -- and, thus, are subject to tax - if such lands were taxable 
when acquired by the local government. (Cal. Const. art. XIII, $11 (a).) Nevertheless, limits 
are placed on the potential increases in the assessed value of such Section 11 lands. In general, 
assessment increases in Section 11 lands are permitted only in the ratio that the per capita 
value of state land has increased over 1967 value. (Cal. Const. art. XIII, $1 l(b); See Vol. 1, 
Taxing C&fbmia Property, Ehrmann & Flavin, 96.11.) 

More specifically, for extraterritorial lands located outside of Mono and Inyo counties, section 
11 sets forth two alternative limitations and requires that assessed value not.exceed the lower 
of the two limitations. (City and County of San Francisco v. County of San Mateo, et al. 
(1995) 10 Cal.4th 554, 560) In that same decision, the California Supreme Court held that 
article XIII A (“Proposition 13”) and section 11 do not conflict in that each only sets an upper 
limit on valuation for tax purposes. Based upon this reasoning, the Caliiornia Supreme Court 
held that the ,rea.l property valuation limitations of Proposition 13 are applicable to taxable real 
property owned by local governments. 

Turning to the assessment of possessory interests in taxable government-owned property, 
subdivision (f) of section 11 of article XIII provides that: 

“[a]ny taxable interest . . . in any land owned by a local government that is 
subject to taxation pursuant to Section 1 l(a) . . . shall be taxed in the same 
manner as other taxable interests. The aggregate value of all the interests 
subiect to taxation uursuant to Section 1 l(a). however. shall not exceed the 
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value of all interests in the land less the taxable value of the interest of anv local 
government ascertained as nrovided in Sections 11 (a) to I 1 (el . . . .” 

I agree with the views expressed in the material from the Los Angeles County Assessor’s 
office that, as literally written, the second sentence of section 1 l(f) does not make sense. One 
can only conclude that, where “1 l(a)” appears in that sentence, “1 l(f)” must have been 
intended. This presumption also seems to be present, although unstated, in the Board legal 
staffs memorandum dated April 27, 1979. (C 4/27/79.) Neverthelesc the Board staff and the 
Los Angeles County Assessor’s office disagree as to the proper interpretation of the second 

1. sentence of section 1 l(f). This disagreement is best illustrated by the following hypothetical 
example given in the above-referenced memorandum from the Board’s legal staff: 

“Assume that a local government owns property outside its boundaries. The 
current market value is $100,000; the full value of the assessment to the local 
government is $60,000, as determined by Article XIII, Section 11; and a private 
party operates a marina (possessory interest) on the property.” 

In that memorandum, the Board’s legal stafFconcludes that section 1 l(f) is merely a . 

restatement of former article XIII, section 1.68. Accordingly, Board precedentunder that 
former section is drawn upon to find that: 

“Returning to the situation which you posed then, property having a current 
market value of $100,000 and a taxable value to a local government of $60,000 
would have $40,000 available for assessment of the possessory interest of the 
private party operating the marina. Thus, we concur in your conclusion that the 
possessor-y interest should be enrolled up to $40,000: a $25,000 possessory 
interest should be enrolled for $25,000, a $40,000 possessory interest should be 
enrolled for $40,000, and a possessor-y interest in excess of $40,000 should be 
enrolled for $40,000.” 

Based upon the submitted material, however, I believe that the Los Angeles Assessor’s office 
would say that only the $40,000 less the “present value of the local government agency’s 
reversionary interest in the land” would be available with regard to the assessment of the 
“private party operating the marina.” This position appears to be based upon a contention 
that the Board’s valuation methodology in some way imposes an “unreasonable double 
taxation” on the reversionary interest. Nevertheless, the submitted materials from Los Angeles 
County fail to present either a good explanation for the need for the subtraction of the 
computed “present value of reversion,” nor any legal or appraisal authority upon which such 
an adjustment can be predicated. Nor do the submitted materials clearly explain hoti the 
possessor-y interest can be said to be subject to double taxation if the assessment of the 
possessory interest never exceeds its fair market value. 
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In the absence of any persuasive authority to the contrary, in my opinion the long-standing 
administrative interpretation expressed in the Board’s letter dated April 27, 1979, is preferable 
to the approaches discussed in the material from Los Angeles County. In other words, as long 
as the aggregate of”section 11 value” plus “PI value” does not exceed the fair market value 
of the property as a whole -- and the assessment of the PI never exceeds the PI’s fair market 
value -- then neither section 1 l(f) nor the constitutional prohibition against “double taxation” 
would appear to have been violated.’ Thus, I recommend that you continue in your present 
interpretation of section 11 (f). -. 

a 

fl.dd-fw$r 
RWL:ba 
cc: Mr. Jim Speed - MHZ:63 

Mr. Dean Kinnee - MIC:64 
Mr. Larry Augusta 
Mr. Ken McManigal 
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’ I reviewed the California authorities as’to “double taxation” in the property tax context and could find no case 
authority that involved similar facts. 
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Ken Mcmnigal 

Possessory Interests in Taxable Governm8nt-ownf3d Property 
California Constitution PUtic1.e XIIX, section 13. 

This is in response to your April 4, 1979, memorandum 
wherein you ask how Article XIXI, Section 11 should be interpreted 
with respect to the assessment of possessory interests in taxable 
government-owned property8 

A55umo that a localgovermentowns 
property outside its boundaries. The 
current market value is $lOQ,OUOo the 
full value of the assessment to the 
local government is $X0,000,-as.deter- 
mined by Article WXII~ Section 11; and 
a, private party operates a marina 
(gossessory interest) on the property. 

Article XXII, Section 11 was added by eunendn;ent 
&dopted raovembgr 5, 1974, to replace former Article XIII, 
Section8 1.60-1.69, Per the analysis by the Legislative Analyst, 
Proposition 8 on the Ballot revised Article XIIZ to delete 
obsolete provisions, to clarify wording, to elfninate excess 
verbiage, and to establish a logical order for the Article's 
provisions. Thus, Article XIII, Section 1.68, which provided 
that0 

"Any interest of any character or kind whatso- 
over, other than a lease for agricultural 
PurpoSesI owned, claimed, possessed or 
controlled 'by any person other than a county, 
city and county or municipal corporation in any 
lands owned by any county, city and county or 

'mnicipal corporation , which lands are subject 
to taxatj.on pursuant to Section 1 of this 
article, shall be taxable to such person except 
to the extent that such person or mch interest 
is expressly exempted from taxation by the 
provisions of this Constitution. Such interest 
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ahall be taxed to such person in proportion 
to the value thereof to be ascertained as 
provided in Section 1 of this article; 
provided, however, that sttch value shall 
not e?ceed the aggregate value so ascertained 
of all interests in said lands reduced by 
the value of the interest in said lands 
ownea by any county , city and county or 
municipal corporation ascertained as 
provided in Sections 1.60 to 1.67, 
inclusive, of this article." 

was superceded by Article XIII, Section U(f), which provided 
that: 

Qny taxable interest of any character, 
other than a lease for agricultural 
purposes and an interest of a local 
government, in any land owned by a local . 
government that is subject to taxation 
pursuant to Section 11(a) of this Article 
shall be taxed in the same manner as other 
taxable interests. The aggregate value 
of all the interests subject to taxation 
pursuant to Section 11(a), however, shall 

. not exceed the value of all interests in 
the land less the taxable value of the 
interest of any local government 
ascertained as provided in Sections 11(a) 
to 11(e), inclusive, of this Article.* 

In our opinion, Section 11(f) is merely a restatement Of former 
Article XIII, Section 1.68, not any substantive change thereof. 
To the same effect is the report of the Constitutional Revision 
Task Force, appendix to Assembly Daily Journal of May 16, 1974, 
page 13264. 

The Board had occasion to consider the application of 
former Article XIII, Section 1.68 in 1971 in the Application of 
Monterey County Flood Control and Water Conservation District 
for review, equalization and adjustment of certain assessments 
on land imposed by the County of San Luis Obispo, copy attached, 
at pages 7 through 12. Upon analyzing the section in light of 
Article XIII, Sections 1 and 1.60-1.69 and with the law relating 
to the taxation of possessory interests, the Board concluded 
at pages 11-12: 
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"Against this 
the object of 

background it is clear that 
Section 1-68 is to insure 

that a privately owned leaszhold in taxable 
public lands does not escape taxation by 
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xmans of the arbftrary ceiling on the 
assessment of the fee to a public entity 
under Sections 1.60 to 1.67, Since the fee 
interest includes both the reversionary and 
posseesory interests and is assessable to 
the public ownerr no such escape can occur 
when the value of the fee does not exceed 
this ceiling. As noted in De Luz Eomes, Inc. 
v. San Diego County, supra, as between the 
reversionsr and the possessor, actual payment 
.of the tax is a matter of contract. Ehen 
the full assessed value of the fee exceeds 
the maximum assessment permissible under 
Sections 1.60 to 1'.68, however, the excess 
value constitutes an exengtion accruing to 
the owning public agency. In this event, 
if a leasehold interest in such lands is 
owned by a prfva$e lessee, an additional 
and separate assessment of the possessory 
fnterest should be made pursuant to Section 
1.68 at the lower of (I) the full assessable 
value (25% of market value) of the possessory 
interest or (2) an amount representing the 
difference between the full assessable value 
(25% of market value) of the fee and the amount 
of the actual assessmeni: against the public owner 
as comlqted under Sections 1.60 to 1.67, 
inclusive. Without departing from the formula 
assessment of the public ownerR the separate 
sssess3ent of the leasehold interest in thfs 
iwinner assures that the full value of the 
possessory interest will be subjected to 
taxation. Since the aggregaize imount of the 
two assessments can never exceed the full 
assessed value of the fee interest in the 
land, the possibility of either the reversionary 
or the poosessory interest being taxed twice, or 
at a higher proportion of value than other 
property in the countlj, is eliminated." 

We would similarly conclude as to the application of Article XIII, 
Section ll(?). 
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Retuxning to the situation which you posed then, 
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property having a current mrkat value of $UH.l,OOO and a 
twable value to a local govcmmnt of $60,000 would have 
$40,060 avail&' ie fox assessmnt of the possesscry interest 
of the private pasty operating tie narim. Tkus, we concur fn 
your conclusion that the possessory interest sfiould be enroll -d 
up to $40,000: a $25,0CO ~ssessory interest should be enrolled 
for $25,000, a $40,000 possessory interest sho*uld be enrolled 
for $40,000, and a ~;ossassory interest in excess of $40,000 
shcxald be exxoUed for $40,000. 
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Attackmnt 

cc: 

bC: 
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Frank w/att. 
Obispo County Assessor 
Hr. Don Rolanif 
Assistant Assessor 

Mr. Walter R. Senini 
M.r. Verne Walton 
Mr. Gene Mayer 
Mr. Ray Mrotck 
Legal Section, 


