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March 23, 1982 

TO COUNTY ASSESSORS: 

1982 HOMEOWNERS' EXEMPTION--QUESTIONS AND At-i~;•IERS 

Here is an updated version of the questions and answers that reflect 
the Board's views on administration of the homeowners' exemption. The 
prior questions and answers were dated April 9, 1975; we have indicated 
in the margin '1NEW 11 fer a new question and 11 REVISED 11 where the c0ncept 
has changed since 1975. Please infonn your staff Qf t!,ese additions 
and revisions. l~e suggest you follow the information in this guide 
when processing ,:urrent claims. Destroy, or mark as superseded, prfor 
year 1 s ccmpi1ation. 

Major amendments in the processing of homeowners' exemptions have 
occurred since 1975. The changes include: 

l. Late filin~. The deadline for filing remains 5:00 p.m., 
April 15,ut late filing (for 80 percent of the exempti0n) 
is permitted through 5:00 p.m., December 1. The claimant no 
longer need establish good cause for late filing. See Letter 
to Assessors' 79/64, dated April 3, 1979. 

2. One-time fi1ina. For 1975 and thereafter, only an occupant 
who either acquired title to an eligible dwelling duri:19 the 
preceding assessment year c,r is otherwise seeking the exemp­
tion on a prop(?rty not exempted in the prior year need file a 
claim. Filing before March 1 is permitted if the applicant 
is the owner of the property and intends to occupy the prop­
erty by 12:01 a.m. on March 1. 

3. Claims not ooen to public. The r.omeowners' exemption claim 
is not a pub11c document. The assessor must provide names of 
homeowners' exe~ption recipients to the State Board of 
Equalization under the provisions of Section 218.5, Revenue 
and Taxation Code. 



622. Does the homeowners' exemption apply to a cabana or storage 
shed that is attached to, or in close prox1mity to, a 
l1censed trailer coach if the cabana or storage shed is owned 
by the trailer coach owner? 

ANSWER: YES. The exemption applies to such property if it can be 
determined that it is reasonably appurtenant to the dwelling. 

G2J. May a person residing in a licensed trailer coach or in a 
l ow-v a 1 ued dwe 11 i n9 on his own 1 and rece 1Ve the homeowners' 
exempt1on both on the land contained in the parcel and on any 
conti uous arcels he may own until the ~ull $7,000 has been 
app 1e e to a land may amount to many,acres)? 

ANSWER: NO. The exemption may be applied only to the parcel cm- which 
the tra i 1 er coach or the dwe 1l i ng 1 s 1 ocated. However, when 
a structure straddles a parcel line, both parcels may be 
exempt. Tne combined exempt value is limited to $7,000. 

Under Construction 

624.. May the homeowners' exemption be applied to a dw_elling that 
is under construction on the lien date? 

ANSWER: Some dwellings are always under construction to some degree. 
The exemption should not be allow~d on a dwelling that is 
under construction if the owner lives elsewhere and plans to 
move into the structure when it is completed. However, if 
the owner actually occuoies the dwelling as his principal 
place of residence, he may receive the exemption. If the 
person does not occupy the dwe 11 i ng under construction but 
lives in a trailer coach or other abode on the property, no 
part of the homeowners• exemption may be applied to the 
structure under construction. The exemption may be app 1 ied 
to the abode or to the 1 and on which the abode is 1 ocated. 
If the person is occupying an existing dwelling and is 
remodeling or adding to it, the exemption should be allowed 
on the assessed value of the entire property. 

Miscellaneous 

G25. May the homeowners' exempt ion apply to land assessed under 
o~en-s~ace and enforceable restriction provisions (Sections 
4 3, 4 3.5 or 426) of the Revenue and Taxation Code? 

ANSWER: NO. The exempt ion may apply on a dwe 11 i ng and the 1 and the 
dwelling occupies that is assessed under Section 428 of the 
Revenue and Taxation Code. 
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V7. A veteran and his mother each own an undivided one-half 
REVISED interest in a du91 ex and the mother lives in one side. The 

veteran has file and received the $4,000 veterans' exemption 
on one-half of the duplex and one-half of the land. May the 
mother receive the homeowners' exemption on her one-half of 
the duplex and one-half of the land? 

ANSWER: ,BO. The maximum benefit ($7,000 + $7,000) wi11 be received 
if each owner-occupant receives the homeowners' exemption. 
If the veteran lives elsewhere, the homeowners' exemption 
should be allowed on the property on the basis of the 
mother I s filed homeowners I exemption c 1 aim in the amount of 
the $7,000 homeowners' exempt1on. i 

vs. 
i 

May a person who owns and occupies a building . receive the 
homeowners' exemption on the improvements and th~ land if he 
is allowed the veterans• exemption on the personal property 
in his office or store which is located 1n the structure? 

ANSWER: YES. 

V9. May an owner-occupant receive the homeowners I exempt ion on a 
single-family dwelling that is owned in common with another 
person if the other person has filed a claim for the 
veterans• exemption on the property? 

ANSWER: In this ~ase, the assessor should allow the maximum exern tion 
which is the homeowners• exempt1on , rns ea o e 
veterans• exemption ($4,000). 80th the homeowners• exemption 
and the veterans' exemption may not be applied on the same 
property. 

VlO. May a veteran who owns and occupies a duplex and receives the 
homeowners I exemption on his dwe 11 i ng and the 1 and it occu­
p1 es also receive the veterans• exemption on the other dwell-
ing unit and the 1 and it occupies? . 

ANSWER: NO. 

Vll. May the veterans' exempt ion be app 1 i ed on a dwe 11 i ng that is 
unoccu ied because it is under construction on the lien date · 
1ne 191 e or t e omeowners exempt1on 1 the homeowners• 

exemption is allowed on the 1 and beneath a 1 icensed tra, ler 
coach which is also located on the parcel? 

ANSWER: NO 
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