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Subject Homeowners' Exemption/Tax Roll Corrections 

Enclosed please find a copy of our response to the correspondence from the San Diego County 
Assessor's Office which you forwarded to Lany Augusta with your July 9, 1997 memorandum. In 
your memorandum, you raised the possibility that San Diego's apparent error in failing to send the 
homeowners' exemption claim form to the taxpayer's correct address might be correctable under 
the provisions of Rev & Tax Code §4831. I did not address that issue in our response to the • 
assessor's office, and I wanted you to know why, in case you may have discussed this with Ms. 
Carter and you might get a call on it. 

Section 483 I-,·read at initial face value, can be deceiving. Its language, that "any error resulting in. 
incorrect entries on the roll may be corrected ... " could indeed mislead one into believing that this 
section provides a broad "correct-all" for any mistakes in the assessment process that ultimately 
lead to an erroneous assessment. However, when it is 1.111derstood contextually and historically, it is 
clear that this section applies only to clerical type defect~ or errors in the process of putting together 
the assessment roll itself, such that the roll does not reflect what the assessor intended when putting 
it together. Examples might be mathematical miscalculations, erroneously transcribed numbers, or 
an improper property identification. 

Section 4831 has been amended numerous times, and a review of its prior provisions is helpful to 
understand its intended scope. For example, prior to the 1979 amendments, which put the section 
in substantially its present format (St. 1979 ch. 516 §8 p.1694), subdivision (a) provided in relevant 
part: "When it can be ascertained from an inspection of the property, the records of the assessee, or 
from the roll or any papers in the assessors office what was intended, or what should have been 
assessed, defects in description or form or clerical errors of the assessor ... or other errors of the 
assessor not involving the exercise of judgment as to value which result in the entry on the roll of 
assessed values other than those intended by the assessor, ... may be corrected under this article at 
any time after the roll is delivered to the auditor and prior to the expiration of four years after the 
making of the assessment which is being corrected." 

The California Supreme Court has held, in United States Borax & Chemical Corp. v. Mitchell 
(1980) 27 Cal.3d 84, 91: 



Mr. Bill Minor 2 August 15, 1997 

In general, this statute was intended to provide the assessor with a simple and 
efficient mechanism for correcting clerical defects or errors that were discovered after the 
assessment roll had been completed and delivered to the auditor. Unlike the escape 
assessment procedure embodied in Revenue and Taxation Code section 531 et seq., through 
which an increase in an improperly low assessment can be secured whether the 
underassessment was due to a clerical error, an error in judgment, or otherwise (see Bauer­
Schweitzer Malting Co. v. City and County of S.m Francisco (1973) 8 Cal.3d 942 [106 
Cal.Rptr. 643, 506 P.2d 1019]; Hewlett-Packard Co. v. County of Santa Clara (1975) 50 
Cal.App.3d 74 [123 Cal.Rptr. 195]), the correction procedure of section 4831 was reserved 
for errors of a clerical nature which did not involve the assessor's "judgment as to value." 
Moreover, under the terms of former section 4831, subdivision (a) -- the provision which 
gov:.:rns the present case -- the correction of even clerical errors pursuant to this procedure 
was proper only when it could be ascertained from an inspection of certain designated 
sources that such an error had in fact occurred. 

"The manifest intention of the legislature was to more narrowly define the terms of the grant of 
power, so that after equalization no changes might be made except those of a purely clerical or 
formal nature ... " Southwest Land Co. v. Los Angeles Co. (1920) 46 Cal.App. 9, 14. See also 
Pasadena University v. Los Angeles Co. (1923) 190 Cal. 786, 793. 

• As noted ab~'!~, in 1979, § 4831 was amended by the legislature into substantially its present 
format (i.e., "Any error ... "). A review of the legislative history of SB 839, the bill which made the 
a111endment, establishes that this bill was Board-sponsored housekeeping legislation proposing 
"technical changes to property tax laws". The explanation for the change to § 4831 provided to the 
legislature, and adopted in committee analysis, was: 

Section 8 clarifies and simplifies the substance of Section 4831 of the Revenue and 
Taxation Code. This section provides for the correction of the assessment roll if the assessor 
has made an erroneous entry. However, over the years the section has become so complex as 
a result of numerous piecemeal amendments that assessors are uncertain when it should be 
utilized. Consequently, some county assessors are very reluctant to recommend roll 
corrections while others use the section perhaps t.>0 liberally. The intent of this proposed 
change is to clarify the meaning of the section without changing its substance. ( Emphasis 
added.) 

The Supreme Court in United States Borax, supra, took note of this amendment, and in dicta 
observed that its effect was to "delet[e] the evidentiary limitations formerly embodied in the 
statute." 27 Cal.3d at 92 n2. The evidentiary limitations noted by the court referred to the ability to 
correct only errors "ascertained from an inspection of the property, the records of the assessee, or 
from the roll or any papers in the assessor's office", as opposed to other parole evidence. It is 
likely, therefore, that the amendment to § 4831 may, in fact, be interpreted to have changed "its 
substance" in this regard, notwithstanding the explanation noted above under which the Legislature 
considered this amendment. However, there is no indication in the legislative_ history of SB 839 or 
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in United States Borax that the scope of§ 4831 was intended to be expanded beyond that which 
existed before that amendment. 

The purpose of §4831, then, is to permit corrections of a clerical or fonnal nature so that the roll 
actually reflects the intent of the assessor when compiling it. It is not intended to allow correction of 
errors involving value judgments or related to aspects of the assessment process not involving 
producing the assessment roll. For example, in the question raised by the San Die6o County 
Assessor's office, the assessor error was in incorrectly recording the mailing address of the 
purchaser of the property, and therefore failing to mail a claim fonn for the homeowner' exemption 
to him. As a consequence, the homeowner failed to timely file for the exemption. Tius did not 
constitute an error in producing the assessment roll. When the assessor placed this property on the 
roll at its full cash value, it was what he intended to do. No affidavit having been filed, the property 
was intentionally placed on the roll showing no homeowners' exemption. Thus, §4831 cannot 
properly be utilized to correct the roll to reflect the intention of the assessor, since the roll already 
reflected that intention when it was prepared. · 

Finally, a contrary interpretation of § 4831 in this instance would result in the granting of an 
exemption that, pursuant to Article XIll, § 6, has been d.!emed waived. 

On a side note, Rev & Tax Code§ 255.3 was not intended to be the sole source ofinfonnation 
about the hon:i~wners' exemption for taxpayers. Not only, as we noted in our letter to the assessor, 
did the Legislature specifically provide that failure to receive the mailed claim fonn does not 
excuse timely filing of the required affidavit, but the obvious purpose of Property Tax Rule 
135(a)(l) is to make claim forms easily accessible. 

On another side note, please note that if an assessor's office did attempt to make a correction of this 
type under § 4831, it would result in a decrease in the amount of unpaid taxes. As such, the 
provisions of§ 483 5 would be called into effect, and the consent of the county board of supervisors 
would be necessary to the correction. 

If you have any questions, or if you would like to discuss any of the above, do not hesitate to call me 
(324-2655). 
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