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Modesto, California 95354 

Re: Change in Ownership – Sprinkle Power 
Assignment No. 12-033 

Dear Mr. Cogdill: 
 

This is in response to your letter dated February 14, 2012 to Dean Kinnee, Chief of the 
County-Assessed Property Division, for a legal opinion as to whether there was a change in 
ownership of certain California real property upon their transfer to an irrevocable trust.1  
Mr. Kinnee forwarded that request to the Legal Department to respond.  For the reasons 
explained below, it is our opinion that the transfers resulted in a change in ownership of the 
property. 

 
 Facts 
 

Husband (H) and Wife (W) acquired two parcels of California real property (the 
Property) in 1994 and 1995, and transferred the Property to an irrevocable trust (the Trust) on 
September 14, 2010.  The Trust2 refers to H as the Settlor of the Trust, and names two persons as 
trustees and states they shall be referred to collectively as "Trustee"3 (the Trustee).  The Trust 
also names a person as the protector of the Trust (the Protector) who has broad powers to oversee 
and approve the actions of the Trustee.4 

 
The Trust is an inter vivos trust and is irrevocable by the Settlor.5  Absent action by the 

Trustee, the beneficiaries of the Trust are the Settlor, the Settlor's spouse, and an individual6 who 
is later identified as the "Child"7 (the Child).  We are told by the Stanislaus County Assessor's 
Office (the Assessor's Office) that Child is the granddaughter to W and that both parents of the 
Child are still living.8  Additionally, the Trust provides that the Trustee, with the consent of the 
                                                           
1 This opinion is requested in connection with an assessment appeal filed with the Stanislaus County Assessment 
Appeals Board (AAB), and the matter will be set for hearing pending the outcome of this opinion.  The parties are 
aware that we will be issuing this opinion, and were given an opportunity to provide any relevant information. 
2 The Trust document is titled "Trust Instrument of Settlement" and is dated August 18, 2010. 
3 See Trust document, first paragraph. 
4 See Article IV, pages 16-18. 
5 See Article I, subd. (B). 
6 See Article II, subd. (A)(1). 
7 See Article II, subd. (E)(1). 
8 For purposes of this letter, we assume the Child is also the grandchild of H. 
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Protector, at any time during the lifetime of the Settlor, "may designate any member or members 
of a class consisting of the descendants of the Settlor's parents, and the spouses of such 
individuals, or any charitable organization" to be a beneficiary.9  No further action has been 
taken by the Trustee and the beneficiaries remain as originally named by the Settlor. 

 
The dispositive provision of the Trust provides that the Trustee, with the consent of the 

Protector, at any time during the lifetime of the Settlor, shall have the power to pay or apply "the 
whole or any part or none of the income or principal or both of the Trust Property to, or for the 
benefit of, all or such one or more or none of the Beneficiaries in such shares and in such manner 
generally as the Trustee shall consider advisable."10  Upon determining there had been a change 
in ownership of the Property when H and W transferred their interests in the Property to the 
Trust, the Assessor's Office reassessed the Property. 
 
 Law and Analysis 
 

Article XIII A, section 2 of the California Constitution requires the reassessment of real 
property upon a "change in ownership," unless an exclusion from change in ownership applies.  
A "change in ownership" is defined as a transfer of a present interest in real property, including 
the beneficial use thereof, the value of which is substantially equivalent to the value of the fee 
interest.  (Rev. & Tax. Code, § 60.) 

 
As a general rule, a change in ownership includes the transfer of real property into a trust 

at the time of transfer.11  In an irrevocable trust, a change in ownership of real property occurs to 
the extent that persons other than the trustor-transferor are or become present beneficiaries of the 
irrevocable trust unless otherwise excluded from change in ownership.  (Rule 462.160, subd. 
(b)(1).) 

 
Rule 462.160, subdivision (b)(1)(A) further provides that: 

 
 [w]here a trustee of an irrevocable trust has total discretion ("sprinkle power") to 
distribute trust income or property to a number of potential beneficiaries, the  
property is subject to change in ownership, because the trustee could potentially 
distribute it to a non-excludable beneficiary, unless all of the potential 
beneficiaries have an available exclusion from change in ownership.  (See 
Example 2 of Rule 462.160.) 

 
Revenue and Taxation Code12 section 63.1, which implements the parent-child and 

grandparent-grandchild exclusions, excludes from change in ownership the transfer between 
parents and children of any number of principal residences and the first $1 million of full cash 
value of other real property.  (Rev. & Tax. Code, § 63.1, subds. (a)(1) and (2).) 
 

Here, the Trust contains a sprinkle power which gives the Trustee total discretion to 
distribute trust property to a number of potential beneficiaries.  In addition to the named 
                                                           
9 See Article II, subd. (A)(2). 
10 See Article II, subd. (A)(3). 
11 Cal. Code Regs., tit. 18, § 462.160, subd. (b)(1)(A). All subsequent references to Rules are to sections of title 18 
of the California Code of Regulations. 
12 All section references are to the Revenue and Taxation Code unless otherwise specified. 
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beneficiaries, the Trustee is given authority to designate any members of a class of persons or 
any qualified charitable organization as beneficiaries.  However, no additional beneficiaries have 
yet been named.  Because a change in ownership requires a transfer of a present interest in real 
property and future interests in real property are not assessed, only the beneficiaries originally 
named by the Settlor are the present beneficiaries of the Trust. 

Therefore, the Trustee could potentially distribute all or a portion or none of the Property 
to H or to W or to Child.  When a trust contains a sprinkle power, all of the persons included as 
beneficiaries must be eligible for an exclusion.  If even one person included as a beneficiary is 
not excludable, a change in ownership of all real property owned by the Trust will occur.  
(Property Tax Annotation  625.0236 (4/18/01); Rule 462.160, subd. (b)(1).)  A distribution to W 
is excludable under the interspousal exclusion.  (Rev. & Tax. Code, § 63.)  However, there is no 
exclusion available if the Trustee distributes any portion or all of the Property to Child because 
under section 63.1, subdivision (a)(3) a transfer of real property from grandparent to grandchild 
can only be excluded from reassessment if all of the parents of the grandchild are deceased.  
Since the Child's parents were both living on the date the Property was transferred to the Trust, 
the transfer would not qualify for the grandparent-grandchild exclusion.  Therefore, we conclude 
that because the Trustee has the discretion to distribute any portion of the Property to the Child, a 
non-excludable beneficiary, a change in ownership of the Property occurred at the time the 
Property was transferred to the Trust. 

The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis 
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 
binding on any person or public entity. 

 Sincerely, 

 /s/ Susan Galbraith 

 Susan Galbraith 
 Tax Counsel 
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