
490.0065 Stock Ownership. Even though a local government owns 100 percent of the stock of 
a corporation, property owned by the corporation is not eligible for exemption as property 
owned by a local government. A corporation is an entity legally distinct from its 
shareholders, who do not own the corporate property. C 12/11/96. (M99-1) 
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I am writing in reply to your letter ofNovember 26, 1996 requesting an opinion regarding 
property tax exemption for property owned by a corporation in which the City of Tulare owns 
one hundred percent of the stock. Specifically, you are requesting an opinion as to whether the 
property owned by the corporation is eligible for property tax exemption as property owned by a 
local government. I have reviewed your letter and the accompanying materials which included the 
following: a letter dated October 16, 1996 from Kenneth Swearingen of the Tulare County 
Assessor's Office to Bill Wagenhalls, Director ofTulare City Parks & Community Services, a 
letter dated October 14, 1996 from Mr. Wagenhalls to Tulare County Assessor Gregory 
Hardcastle, Tulare City Council Resolutions No. 96-4231 and 96-4232 and attached exhibits and 
the Minutes of Regular Meeting City Council, City of Tulare. 

The facts set forth in your letter are summarized as follows: A gift of one hundred percent 
of the stock in the Ritz Enterprises, Inc. was made to the City of Tulare, and the assets of the 
corporation, which you describe as a "youth entertainment facility", remained in the corporation. 
The city, through the City Parks and Community Services Department; now operates the youth 
entertainment facility as a city enterprise operation. The city funds the operations and collects any 
revenues earned by the corporation. The city also employs city personnel to perform maintenance _ 
and operational duties. The letter also sets forth the "special circumstances", such as the city's 
desire to sponsor youth activities and its goal to reduce juvenile delinquency and substance abuse, 
surrounding the city's acquisition of the stock, 

As set forth below, we lJ,re of the opinion that the property owned by the corporation is 
owned by an entity separate and apart from the city and does not qualify for exemption as local 
government-owned property, 

Legal Analysis 

The California Constitution declares that, in general, all property located in the State is 
taxable, Article XIII, Section I of the Constitution provides in part that "[u]nless otherwise 
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' provided by this Constitution or the laws of the United States. (a) All property is taxable and shall. 
be assessed at the same percentage of fair market value .... " The general rule of taxability is 
subject to numerous exemptions which are largely set forth in Section 3 ofArticle XIII. Of 
relevance to the situation presented here, subdivision (b) of Section 3 provides: 

Sec. 3. Exempt property. The following are exempt from property 
taxation: 

*" * * 

(b) Property owned by a local government; except as provided in 
Section I I(a). 

Revenue and Taxation Code Section 202 implements Article XIII-, 
Section 3, and Subdivision (a)(4) of Section 202 provides: 
The exemption of the following property is as specified in 
subdivisions (a), (b), (d) and (h) of Section 3 of Article XIII ofthe 
Constitution, except as is otherwise provided in subdivision (a) of 
Section II thereof: 

*' * * 

(4) Property belonging to this state, a county, or a city ... 

Article XIII, Section 3(b) and Revenue and Taxation Code Section 202(a)(4) clearly state 
that only property owned by local governments is exempt from property taxation. There is no 
constitutional provision or statute whiCh exempts property of a corporation, all of whose stock is 
owned by a city, from taxation as local government owned property. Unfortunately, the 
circumstances under which a city acquires stock in a corporation, operates a corporation, etc. are 
not relevant to the application of the constitutional and statutory provisions. · 

' 
The Board of Equalization has long held the view that property of a corporation owned by 

a local government is not exempt from property tax as property owned by a local government. 
Although there are no California cases deciding this issue for property tax exemption purposes, !t 
is well established that a corporation is an entity which is legally distinct from its shareholders and 
that the latter own neither the corporate property nor the corporate earnings. Miller v. McColgan 
(1941) 17 Cal.2d 432,436. Consistent therewith, for example, the Board in 1980 denied the 
petition for reassessment of unitary property of San Diego and Arizona Eastern Railway Co., in 
which the petitioner contended that the corporate entity should be disregarded for purposes of 
applying section 3 (b) of Article XIII of the California Constitution. 

As you allude to in your letter, legislation has been enacted which specifically exempts 
properties owned by certain non-profit corporations, which corporations are solely owned by 
local governments. See, e.g., Revenue and Taxation Code§ 201.3 and§ 201.4. Those statutes 
provide that property owned by the non-profit corporations shall be deemed to be property owned 
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by the local governments and, hence, such property is exempt from property taxation. However; . 
the relevant statutes are entity-specific, and none apply to the situation here. Therefore, in the 
absence of any legal authority which would dictate a different result, based on the facts as 
presented in your letter, we conclude that the property is not eligible for exemption from property 
taxation as local government-owned property. Of course, if and when the property is acquired by 
the city, it can then be exempt as city-owned property under Article XIII, section 3 (b) and section 
202(a)( 4). 

The views expressed in this letter are, of course, only advisory in nature. They are not 
binding upon the Tulare County Assessor or the assessor of any. county. 

Our intention is to provide courteous, helpful, and timely responses to inquiries such as 
yours. Suggestions that help us to accomplish this objective are appreciated. 

LA:ba 
cc: Hon. Gregory Hardcastle, Tulare County 

Assessor/Clerk-Recorder 
Mr. James Speed, MIC:63 

Mr. Dick Johnson, ¥.!..S.~4-· _\ 
Ms. Jennifer Willis, MIC:70 
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Very truly yours, 

Louis Ambrose 
Tax Counsel 




