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Honorable Dick Frank, Assessor 
County of San Luis Obispo 
County Government Center, Room 100 
San Luis Obispo, CA 93408 

VIA FACSIMILE 
ORIGINAL TO FOLLOW 

Attention: Barbara Edginton, Assessment Analyst II 

RE: Interpretation of Subdivision (b) of Revenue and Taxation Code Section 532 

Dear Ms. Edginton: 

This is in reply to your January 25, 2001 telephone inquiry regarding the 
interpretation of subdivision (b) of Revenue and Taxation Code section 532.1  Your 
inquiry specifically focused upon the interpretation of the phrase "unrecorded change in 
ownership or change in control" and the relationship of this concept when real property 
transfers after a death. 

As discussed further below, it is our opinion that the phrase "unrecorded change 
in ownership or change in control" in subdivision (b) of section 532 refers solely to deeds 
or other documents reflecting a change in the recorded title to property and does not refer 
to change in ownership statements. Subdivision (b) of section 532 provides an assessor 
with timeframes for making escape assessments, which are appropriate based upon the 
information available to and in the hands of the assessor. The statute of limitation 
periods for making arbitrary and escape assessments are based upon both the filing of 
documents of title and the filing of change in ownership statements. 

Factual Background 

It is our understanding that you have posed the following scenarios for our 
review: 

Scenario #1 

1. An individual (trustor) establishes a revocable trust, with the individual
and a friend as the co-trustees of the trust. The trustor dies in 1986 (prior

1  Unless otherwise indicated, all statutory references are to the Revenue and Taxation Code. 
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to the passage of Proposition 58) and the trust becomes irrevocable. The 
friend remains as the sole trustee and the trust continues as a life estate to 
the trustor's grandchildren and then, upon the death of the last grandchild, 
the trust estate is to be distributed to a great grandson. 

2.  The county where the real property is located is never notified of the 
trustor's 1986 death and the death occurred in another county. 

3.  Assuming that vesting to the grandchildren of the life estate transferred the 
beneficial interest in the real property to them at the time of the trustor's 
death, a change in ownership occurred. 

Scenario #2 

1.  Husband (H) and Wife (W) are the trustors and trustees of a revocable 
trust. H and W have both died and a child (C1) is the successor trustee. 
Upon winding down the administration of the trust estate, the trust assets 
will be distributed to the children of H and W. The trust includes real 
property in H's and W's county of residency and real property in the 
adjoining county. Death certificates were recorded in the recorder's office 
in the county of residency. 

2.  C1 records Affidavits of Death of Trustee for each of the parcels of real 
property held by the trust in H's and W's county of residency, so that C1 
can be named as the successor trustee. 

3.  Vesting of the trust estate in the children, who are the sole present 
beneficiaries, occurs on the date of death of the surviving spouse (the 
surviving original trustee). 

4.  Would the recording of the Affidavits of Death of Trustee qualify as the 
"deed or other document evidencing a change in ownership," such that 
only the 4-year statute would apply? 

5.  If vesting does occur at the date of death of the surviving spouse and no 
Affidavits are recorded for the real property held by the trust in the 
adjoining county, would there be an unrecorded change in ownership for 
the property in this county? 

Scenario #3 

1.  A Husband and Wife and an Aunt purchased property in 1976 as joint tenants. 
The Aunt died in 1986 and an Affidavit of Death of Joint Tenant was never 
recorded. 
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2.  This is a situation in which it seems apparent that a recording of an Affidavit 
should have occurred. Therefore, would the unrecorded change in ownership fall 
under the 8-year statute in subdivision (b) of section 532? 

Law and Analysis 

Section 532 provides in part that 

(a) Except as provided in subdivision (b), any assessment made pursuant to either 
Article 3 (commencing with Section 501) or this article shall be made within four 
years after July 1 of the assessment year in which the property escaped taxation or 
was underassessed. 

(b)  (1) . . . 

(2)  Any assessment resulting from an unrecorded change in ownership or change 
in control for which either a change in ownership statement, as required by 
Section 480 or a preliminary change in ownership report, as required by 
Section 480.3, is not filed with respect to the event giving rise to the escape 
assessment or underassessment shall be made within eight years after July 1 
of the assessment year in which the property escaped taxation or was 
underassessed. For purposes of this paragraph, an "unrecorded change in 
ownership or change in control" means a deed or other document evidencing 
a change in ownership that was not filed with the county recorder's office at 
the time the event took place. 

(3)  Notwithstanding paragraphs (1) and (2), in the case where property has 
escaped taxation, in whole or in part, or has been underassessed, following a 
change in ownership and either the penalty provided for in Section 503 must 
be added or a change in ownership statement, as required by Section 480.1 or 
480.2 was not filed with respect to the event giving rise to the escape 
assessment or underassessment, an escape assessment shall be made for each 
year in which the property escaped taxation or was underassessed. 

(c) . . . 

The phrase "unrecorded change in ownership or change in control" in subdivision 
(b) of section 532 refers solely to deeds or other documents reflecting a change in the 
recorded title to property and does not refer to change in ownership statements. There is 
and always has been a distinction in the Revenue and Taxation Code between the 
recording of documents of title and the filing of change in ownership statements. The 
basic purpose of the requirement for filing change in ownership statements is to give 
notice and information to an assessor. It has always been understood, however, that the 
recording of documents of title is also a form of notice to the assessor, since assessors 
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regularly receive recorded information from the recorder's office.2  Accordingly, the 
property tax consequences for failing to file a change in ownership statement are less 
severe if documents of title have been recorded and more severe if documents of title 
have not been recorded. 

While the Revenue and Taxation Code does not contain any requirements 
regarding the recording of documents of title, it does require the filing of change in 
ownership statements. Sections 480, 480.1, and 480.2 require the filing of change in 
ownership statements and section 480.3 provides for the filing of preliminary change of 
ownership reports. Additionally, section 482 provides for the imposition of penalties if 
change in ownership statements are not filed, and Articles 3 and 4 of Chapter 3 of Part 2 
provide for the enrollment of escape and supplemental assessments when changes in 
ownership of property or changes in control of entities have been identified. Finally, 
section 532 provides for the statute of limitations for making arbitrary and escape 
assessments. 

With respect to escape assessments resulting from changes in ownership for 
which change in ownership statements have not been filed as required, the statute of 
limitations for instances in which documents of title were not recorded is different from 
the statute of limitations for instances in which documents of title were recorded. 
Furthermore, the statute of limitations for the failure to file a change in ownership 
statement pursuant to section 480 is different from the statute of limitations for the failure 
to file a change in ownership statement pursuant to sections 480.1 and 480.2. The 
number of years for which the statute of limitations is open for an escape assessment 
under section 532 follows a logical progression, based upon how much information is in 
the hands of an assessor—the less information that the assessor holds, the longer the 
statute of limitations period open for the assessor to make an escape assessment. 

For example, subdivision (a) of section 532 provides that if documents of title 
were recorded but a change in ownership statement was not filed pursuant to section 480, 
the statute of limitations open for escape assessments is limited to four years. On the 
other hand, subdivision (b)(2) of section 532 provides that if documents of title were not 
recorded and a change in ownership statement was also not filed pursuant to section 480, 
the statute of limitations open for escape assessments would be eight years. Regarding 
the change in control of entities, subdivision (b)(3) of section 532 provides that if a 
change in ownership statement is not filed pursuant to sections 480.1 or 480.2, there is no 
statute of limitations for making escape assessments, even if a deed or other document 
regarding title has been recorded. Under subdivision (b)(3) of section 532 then, an 
assessor may enroll escape assessments for each and every year that property held by the 
entity was underassessed or has escaped taxation. 

2  Revenue and Taxation Code section 255.7 provides that "Whenever a change in ownership is recorded in 
the county recorder's office, the county recorder shall provide the assessor with a copy of the transfer of 
ownership document as soon as possible." 
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Subdivision (b) of section 532 provides an assessor with timeframes for making 
escape assessments, which are appropriate based upon the information available to and in 
the hands of the assessor. The bottom line of section 532 is this: the statute of limitation 
periods for making arbitrary and escape assessments are based upon both the filing of 
documents of title and the filing of change in ownership statements. In other words, the 
provisions of section 532 are not based solely upon whether or not a change in ownership 
statement has been filed, but upon whether or not a change in ownership statement has 
been filed in conjunction with whether or not a deed or other document evidencing a 
change in ownership of property has been recorded. 

Based upon these principles then, we will now address each of the scenarios you 
posed. In Scenario #1, while the recording of a deed or other document was not required 
upon the death of the trustor (a co-trustee) for the transfer of the beneficial interest in the 
property and the vesting to the grandchildren to occur, the co-trustee could have recorded 
an Affidavit of Death of Trustee for each of the properties held by the trust. Moreover, 
the co-trustee should have filed a change in ownership statement for each of the 
properties held by the trust at the time of the trustor's death. However, since the co-
trustee neither recorded a deed or other document nor filed a change in ownership 
statement at the time of the trustor's death, subdivision (b) of section 532 would provide 
for the assessor to levy eight years of escape assessments, commencing with July 1 of the 
assessment year in which the property escaped assessment or was underassessed. Under 
the facts of this scenario (i.e., prior to the passage of Proposition 58), there was no 
exclusion available at the time for transfers to grandchildren. 

Regarding Scenario #2, the recording of Affidavits of Death of Trustee would fall 
under the definition of recording a "deed or other document." As a result, in the county 
in which Affidavits were recorded, the four year statute of limitations would apply.  In 
the adjoining county where Affidavits were not recorded, however, the eight year statute 
of limitations would apply. Regarding Scenario #3, the recording of an Affidavit of 
Death of Joint Tenant would also fall under the definition of recording a "deed or other 
document." As a result, the eight year statute of limitations would apply. 

Regarding the recording of Affidavits of Death of Trustee and Affidavits of Death 
of Joint Tenant, subdivision (a) of Probate Code section 201 states 

If title to real property is affected by the death of a person, any person may 
record in the county in which the property is located any of the following 
documents establishing the fact of the death: 

(a) An affidavit of death executed by a person having knowledge of the
facts. The affidavit shall include a particular description of the real
property and an attested or certified copy of a record of the death made
and filed in a designated public office as required by law.
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In situations of a death then, an executor or a trustee or a surviving joint tenant, 
for example, should record an affidavit of death for real property affected by a death.  In 
other words, an affidavit of death should be recorded upon the death of an owner of real 
property to clear title on the property. Moreover, to clear title for all real property in 
which the decedent owned an interest, an affidavit should be recorded for each and every 
property owned. In so doing, the affidavit of death acts as a "deed or other document," 
putting an assessor on notice that a change in ownership for a particular property may 
have occurred. 

The views expressed in this letter are only advisory in nature. They represent the 
analysis of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, 
and are not binding on any person or public entity. 

Very truly yours, 

/s/ Anthony Epolite 

Anthony Epolite 
Tax Counsel 

ASE:tr 
prop/prec/escapeas/01/01ase 

cc: Mr. Richard Johnson, MIC:63 
Mr. David Gau, MIC:64 
Mr. Charlie Knudsen, MIC:62 
Ms. Jennifer Willis, MIC:70 




