
STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA
(PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0082)
TELEPHONE (916) 324-2642
FAX (916) 323-3387
www.boe.ca.gov

March 27, 2001
Honorable Dick Frank, Assessor
County of San Luis Obispo
County Government Center, Room 100
San Luis Obispo, CA 93408

Attention:    Barbara Edginton, Assessment Analyst II

Re: Interpretation of Subdivision (b) of Revenue and Taxation Code Section 532

Dear Ms. Edginton:

This is in reply to your March 5, 2001 e-mails regarding the interpretation of
subdivision (b) of Revenue and Taxation Code section 532.1  Your inquiries specifically
focused upon a further interpretation of the phrase "unrecorded change in ownership or
change in control" and the relationship of this concept when real property transfers after a
death.2

As discussed further below, it is our opinion that the recording of a death
certificate would be construed as the recording of a document evidencing a change in
ownership and the four-year statute of limitations for escape assessments would apply.
However, if it is not possible to relate the decedent's name on a death certificate with the
decedent's name on title to property, the recording of a death certificate would not be
considered adequate notice to an assessor and the eight-year statute of limitations for
escape assessments would apply.

Factual Background

It is our understanding that you have posed the following scenarios for our
review:

1. Is a death certificate recorded in the recorder's office considered a
"recorded document?"  (The county health department has a
practice of recording death certificates with the recorder's office.)
For example, if A is an owner of property in San Luis Obispo
County and a death certificate is recorded on February 1, 1993
regarding A's death, but no documents are recorded for properties
owned by A, would the 4-year or 8-year statute of limitations
under section 532 be applicable?

                                                          
1 Unless otherwise indicated, all statutory references are to the Revenue and Taxation Code.
2 This letter follows up upon the letter sent to you on February 27, 2001.
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2. Occasionally, title to property is taken in one name and a death
certificate lists a different name for that individual.  For example,
Betty Smith is the owner of property, but the death certificate is
recorded in the name of Constance Elizabeth Forney.  Again, no
documents are recorded regarding properties owned by the
decedent.  In such a situation, in which there is no way to relate the
decedent with the name listed for the holder of title to property,
would the 4-year or 8-year statute of limitations under section 532
be applicable?

Law and Analysis

Subdivision (b)(2) of section 532 states

Any assessment resulting from an unrecorded change in ownership or
change in control for which either a change in ownership statement, as
required by Section 480 or a preliminary change in ownership report, as
required by Section 480.3, is not filed with respect to the event giving rise
to the escape assessment or underassessment shall be made within eight
years after July 1 of the assessment year in which the property escaped
taxation or was underassessed. For purposes of this paragraph, an
"unrecorded change in ownership or change in control" means a deed or
other document evidencing a change in ownership that was not filed with
the county recorder's office at the time the event took place.

The phrase "unrecorded change in ownership or change in control" in subdivision
(b) of section 532 refers solely to deeds or other documents reflecting a change in the
recorded title to property.  The basic purpose of the requirement for filing change in
ownership statements is to give notice and information to the assessor.  It has always
been understood, however, that the recording of documents of title is also a form of
notice to the assessor, since assessors regularly receive recorded information from the
recorder's office.  Accordingly, the property tax consequences for failing to file a change
in ownership statement are less severe if documents of title have been recorded and more
severe if documents of title have not been recorded.  Subdivision (b) of section 532
therefore provides an assessor with timeframes for making escape assessments, which are
appropriate based upon the information available to and in the hands of the assessor.

Based upon these principles, regarding Scenario #1, the recording of a death
certificate would be construed as the recording of a document evidencing a change in
ownership and the four-year statute of limitations for escape assessments would apply.
The recording of a death certificate is notice to an assessor that a change in ownership
may have occurred.  It is the assessor's responsibility to investigate all recorded
documents.  A taxpayer is still obligated to file a change in ownership statement,
however, such that the four-year statute of limitations remains applicable in this
circumstance.
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Regarding Scenario #2, the mere recording of a death certificate in this
circumstance, in which it is not possible to relate the decedent with the name on
title to property owned, would not be considered adequate notice and the eight-
year statute of limitations for escape assessments would apply.  Under this
scenario, the recording of a death certificate, without associating the death
certificate to real property owned by a decedent, would not put an assessor on
notice that a change in ownership may have occurred.  As such, the eight-year
statute of limitations would be applicable in this circumstance.

The views expressed in this letter are advisory in nature only.  They
represent the analysis of the legal staff of the Board based on present law and the
facts set forth herein, and are not binding on any person or public entity.

Very truly yours,

/s/ Anthony Epolite

Anthony Epolite
Tax Counsel

ASE:tr
prop/prec/escapeas/01/02ase

cc: Mr. Richard Johnson, MIC:63
Mr. David Gau, MIC:64
Mr. Charlie Knudsen, MIC:62
Ms. Jennifer Willis, MIC:70




