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THE STATE TEACHERS’ RETIREMENT BOARD has requested an opinion 
on the following question: 

Are deeds transferring the title of real property co the Scare Teachers’ Retirement 
System subject co a counry documentary transfer tax? 

CONCLUSION 

Deeds transferring the tide of real property to the State Teachers’ Retirement 
System are nor subjj to a county documentary aan.& tax. 

ANALYSIS 

Through the enactment of the Scare Teachers’ Retirement Law (Ed. Code, $5 
22000-24944),1 the Legislature has established a statewide reachers’ pension plan 
known as the Scare Teachers’ Retirement System (“Sysrem”). (See $ 22001; California 
Teachers Assn. v. Gory (1984) lS5 Cal. App. 3d 494, 500-501.) 

The System is managed by the Teachers’ Retirement Board (“Board”) comprised 
of eleven members. ($ 22200.) The Board receives contributions made co the System 
by reachers, school districts, and the state (4 223001, invescs the funds received (§§ 
22222-222241, and pays out various benefits (4s 22214-222 16, 22224-22229). 
The Board is specifically authorized co invest the funds in real property. (5 223 13; see 
also s 22222.) 

The question presented for analysis is whedrer a counry documentary nansfer tax 
may be imposed where the Board acquires real property in its management of the 
System. We conclude char such a tax may not be imposed. 

Section 24 of article XIII of the Constitution scuzs in part: “The Legislature may 
not impose taxes for local purposes but may authorize local governments co impose 
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them.” Pursuant to this express constitutional grant of authoriry. the Legislature has I 

enacted the Documentary Transfer Tax Act (“Act”). (Rev. & Tax. Code, 44 11901- 
11935.) 

The Act generally empowers cities and counties co impose by ordinance a tax on ; 
the sale of realty of fifty-five cents for each $500.00 of value. (Rev. & Tax. Code, S 
119 11.) The Legislature has provided numerous exemptions from the Aa’s provisions. 
(Rev. 8~ Tax. Code, $5 1192 1-I 1926.) Of particular significance is Revenue and 
Taxation Code section 11922: 

“Any deed, instrument or writing co which the United Scares or any 
agency or insrrumentahty thereof, any state or territory, or political 
subdivision thereof, is a party shall be exempt from any tax imposed 
pursuant to this part when the exempt agency is acquiring title.” 

with 
In 56 Ops. Cal. Arty. Gen. 79 (19731, we examined this statutory exemption 
respect to the Public Employees’ Retirement System (“PERS”). We concluded 

that PERS was a unit of state government performing a state function and that when it 
acquired real property in its investment program, the transaction was exempt from a 
city’s or counry’s documentary transfer tax. (Id., at 219-220; see also 56 Ops. Cai. 
Atty. Gen. 79,8&84 (1973). 

Similar to PJXS, the System is a unit of state government performing a state 
function. Section 2.2001 provides in part: “The system is a unit of the State and 
Consumer Services Agency.” As part of the government of California, the System may ! 
acquire title to real property without a tax being unposed upon the sale under the ; 
express provisions of Revenue and Taxation Code section 11922. 

In answer to the quesdon presented. therefore, we conclude that deeds transferring 
the tide of real property to the System are not subject co a county documentary transfer 
tax. 


