
XX. Verne Halton 

Lawrems A. Augusta 

Request for Legal Review and Reswnse: Iglesia Dautista 
Independiente (San Hate0 County) _ 

This is in response to your memorandum of Jamary 13, 
1983, requesting our opinion on whether Section 271 of the 
Revenue and Taxation Code applies to property leased by a 
chlmzil. You make reference to a conflict between paragraph 
(a)(l) and (a)(3) of Section 271. This issue was raised by 
Hr. Japes A. Bach, attorney for Iglesia Eautista Independiente 
in his letter to Bill Hinor of December 14. 

It has been our consistent position that Section 271 
requires ownership of the property by the church, and the 
propetty in question would not be eligible for tire church 
exemption for 1982-83. I see no conflict between paragraphs 
(a)(l) and (a) (3) of Section 271. Both paragrapils rec@re 
ownership by the organization notwithstanding the issue raised 
about the meaning of the word "acquired,o 

Article XIII, Section 3(e) grants an exerr@.ian to 
lxx-teed exc.lusipely for religious worship (the 'church' 

Article XIII, Section 4(b) authorizes the 
Leg&at& to grant an exemption to property which is tied 
exclusively for religious, hospital or charitable purposes and 
which is awned 01: held in trust by qualifying organizations 
(the uwelfarem exemption). The Revenue andTaxation Code 
specifies procedures for claiming these exemptions. 

Generally, the status of groperw for purposes of 
pruperQ taxation ia determined as of the lien date. (Revenue 
and Taxation Code S~X~~OA 405, Tdge v. Nevada 2;ational Bank, 
109 F. 726, East Bay _XGD v. Garrason, 191 Cal. 680.) T..us, 
pro;#rty will be granted exemption for the forthcoming fiscal 
yearifitmee+s the rpqui~ts for the exemption on the 
lien date. Section 271 provides an exception to this general 
Zlllt3. Thatsectionpzwidrss a pmmedurewhichpernits a granting 
of the exemption when the property is acquired under three 
circuoastances:,- 
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(1) When the property Fs acquired after the lien 
date but before the first day of the fiscal year, and the 
organizam cthexwise fully qunlified; 

(2) When the property is acquired after the lien 
date but before the,first day of the fiscal year, hut the 
organizams not in existence on the lie3 date; 

(3) When the property is acquired after the beginning 
of the fiscal year wk3ther or not the organization was in 
existence on the lien. 

Thus, the variations go to when the property was 
acquired and whether the organization uas in existence, .not 
to whether the property vas ouned or hased. The entire 
pattern of Section 271 reflects a requiremnt that there be 
ownership by tzhe organization. Each subparagraph refers 
bade to what would have been the status of the property hati 
it been wned by the organization on the lien date. 

T%ere is nothing in the section to suggest that it 
qplics to leases. Throughout the section the words *'uc~;uircd" 
and 'owned' are used. If the Legislature had intended to 
include leases, they muld have specifically referred to 
leases. See, for example, Sections 206.1, 206.2, 214.6, ana 
215.5. In fact, case law, while not strictly on point, 
would indicate that once the status of leased ptoperty is 
determined on the liar date, the fact that it is later 
leased to an exempt entity does not change its taxability. 
See Ohrbach@'s ac. v. County of Las Angeles (1961) 190 Cal. 
App. 2d 3mxnan V. County of Los Angeles (1961) 193 
CaLApp. 28 522. 

There is akther reason we believe the provisions 
of Section 271 require ownership. There has never been any 
dispute that property axaptunderthe welfare exemption, 
iArticle XIII, Section I(b) and Section 214 of the revenue 
g: zsnCode, must be owned ia order for it to qualify, 

. Sine8 271 applhs 8qua3.l~ to welfare exemptlou 
and church exemption property, it cannot possibly refer to 
property thatisnwx8Iyl8amcl. 

There i8 another issue raised by Mr. Bach's letter 
which I believe requires cement. He refer8 to the fact that 
the exemption trould be denied and that there would be a 
$250 late filing panalty. 52lff8 f8 no $250 late filing penalty 
if an 8X8EQtiOIb i.8 d8ni8d. Ifan exemption w8r8 granted, the 
amount of the e%en~ptioxlwould be reducedby of the taxes 
nottos;rcceed $2SO as aminabtxsexsentto the county for the 
cost of processing a ht8 fox& However, there is no penalty 
in the case of the 1gled.a Bautista Independiente. 
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Payment of the property taxes where an exemption is 
not available is a matter to be detemined by t&e lessor 
and lessee at the time the lease is entered into. Section 
206.2 of the Revenue and Taxation Cod0 provides that where 
an exemption is granted, the benefits of the property tax 
axeqtioa shall inure to the benefit of the &urck either 
through a reduction in the rental payment or refund of such 
payments. It is not applicable if no exemption is granted. 

umjlh 

cc: Hr. Gordon P. Ad&man 
Mr. mbert 8. Gustafson 
Mr. B;en,McManigal 
Mr. William Gromnet 
3%. Peter Brautigam 
Legal Section 
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Honorable Bradley L. Jacobs 
ORANGE COUNTY ASSESSOR 
630 North Broadway 
Post Office Box 149 
Santa Ana, CA 92702 

Attn: Mr. Michael Wyatt, Appraiser II 
Quality Assurance 

Dear Mr. Jacobs: 

This is in response to your September 24, 1991, letter to 
Mr. Richard Ochsner whereifi you inquired concerning Revenue and 
Taxation Code Section 271, Property acquired after lien date, and 
its applicability, if any, to leases/leases entered into after 
Farch 1: 

1. 

2. 

3. ’ 

4. 

On August 23, 1990, South Coast Christian Assembly 
("Assembly") obtained the use of real property as 
a church through a three (3) year lease with no 
options. 

On January 10, 1991, the Assembly filed with our 
office a 1990-91 church exemption claim form. 

On February 19, 1991, our office notified the 
Assembly in writing denying its clain! on the basis 
that the ownership requirements set forth in 
Section 271 had not been met since "the property 
was not acquired (owned) by the church, but 
leased". 

For the 1991-92 fiscal year, the Assembly was 
granted the church exemption. 

As hereinafter explained, we believe that Section 271 has no 
applicability to leased property, and that the property leased 
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to/in the "hands" of the Assembly in August 1990 was not eligible 
for the church exemption for the 1990-91 fiscal year. 

As you are aware, Section 271 provides, in part: 

‘I (a) Provided that an appropriate application for 
exemption is filed on or before the first day of March 
of the calendar year next succeeding the calendar year 
in which the property was acquired, any tax or penalty 
or interest thereon - 

(1) Imposed upon property owned by any organization 
qualified for the college, cemetery, church, religious, 
exhibition, veterans' organization, or welfare 
exemption which is acquired by such organization during 
- given calendar year, after the lien date but prior to 
rhe first day of the fiscal year commencing within that 
calendar year, when the property is of a kind which 
would have been qualified for the college, cemetery, 
church, religious, exhibition, veterans* organization, 
or welfare exemption if it had been owned by the 
c,rqanization on the lien date, shall be canceled or 
refunded; 

* * * 

(3) Imposed upon property acquired after the 
beginning of any fiscal year by an organization 
qualified for the college, cemetery, church, religious, 
exhibition, veterans' organization or welfare 
and the property is of a kind which would have 

exemption 

qualified for an exemption if it had been owned by the 
organization on the lien date, whether or not that 
organization was in existence on the lien date, shall 
be canceled or refunded in the proportion that the 
number of days for which the property was so qualified 
during the fiscal year bears to 365. 

* * *” 

As indicated in the March 3, 1983, memorandum from Mr. 
Lawrence A. Augusta to Mr. Verne Walton, it has been our 
longstanding interpretation of Section 271 that ownership of 
property is required, and that property leased by a church after 
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the lien date is not entitled to partial exemption under Section 
271. A copy of that memorandum is enclosed for your information 
and review. As you will note, we have not construed "property 
owned II and/or ,"property acquired", as used in Section 271, as 
encompassing "leasehold interests owned" and/or "leasehold 
interests acquired" for the reasons set forth therein. 

As to the "argument" that "since the constitutional revision 
to Section 3(f) of Article XIII (of the California Constitution) 
has deleted the distinction made between fee ownership and 
leasehold interests, it is inappropriate for our (your) office to 
make a distinction now between fee title and leasehold interests 
under Section 271 to deny the Assembly the church exemption for 
1990-91", there are at least the following reasons to reject it: 

1. Since its enactment in 1971, Section 271 has required, 
as to late exemption claims, that property be acquired/owned; and 
"acquired/owned" has never been construed to encompass leasehold 
interests. 

-, 
L. Article XIII, Section 3(f) did not change the 

requirements of Section 271. Neither did it change the 
definitions of "owned" or "acquired" as used therein. 

3. Proposition 8 of the November 1974 Ballot, which added 
Article XIII, Section 3(f), did not also amend Section 271 in any 
way-, even though statutes are often added, amended, or repealed 
as part of Ballot measures. 

4. Upon the adoption of Article XIII, Section 3(f) in 1974' 
and over 17 subsequent years, the Legislature has not acted to 
amend Section 271 in any related respect, including any change in 
the definitions of "owned" or "acquired" or change to encompass 
leasehold interests. 

5. While the result of Article XIII, Section 3(f) was to 
make lien date leased properties used exclusively for religious 
worship eligible for the church exemption, for properties not 
used exclusively for religious worship on the lien date, in some 
instances, those in which the properties were acquired/owned, the 
properties could still be eligible for exemption under Section 
271; while in other instances, those in which the properties were 
leased and not acquired/owned, Section 271 would not be 
applicable. 

6. Neither Article XIII, Section 3(f) nor any other 

-3- 
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article of the Constitution require the Legislature to enact late 
filing provisions for claiming exemption. Where the Legislature 
chooses to enact late filing provisions for claiming exemption, 
neither Article XIII, Section 3(f), nor any other article of the 
Constitution in any way limit or impact upon how the Legislature 
does so. The Legislature may designate the exemption or 
exemptions to which late filing provisions apply and the property 
or properties to which such provisions apply. Such 
classifications need only be reasonable under the equal 
protection clauses of the California and United States 
Constitutions. 

7. As the result of Article III, Section 3.5 of the 
California Constitution, an administrative agency, including an 
administrative agency created by the Constitution or an 
initiative statute, has no power: 

"(a) To declare a statute unenforceable, or refuse 
to enforce a statute, on the basis of it being 
unconstitutional unless an appellate court has made a 
determination that such statute is unconstitutional; 

(b) To declare a statute unconstitutional: 

* * * 1’ 

8. No court has, to our knowledge, been called upon to 
consider the constitutionality of Section 271; and no appellate 
court has determined that Section 271 is unconstitutional. 

A barallel situation exists as the result of Article XIIIA 
of the California Constitution, adopted in June 1978, and 
exemption sections, including Section 271, in effect at that time 
and unchanged. For change in ownership purposes, "change in 
ownership" includes the creation of a leasehold interest in 
taxable real property for a term of 35 years or more (Section 
61(c)(l)), but the person acquiring such an interest is not an 
owner of property for exemption purposes. 

Finally, as to the contention that possessory interests, 
which are considered ownership interests for exemption purposes, 
and leasehold interests, which are not considered ownership 
interests for exemption purposes, are the same, no authority is 
cited therefor, and neither are we aware of any. Had Tri-Cities 
Children's Center, Inc. leased its property from a non- 
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governmental entity, there would have been no owned possessory 
interest and the property would not have been exempt from 
property taxation (Section 214) unless the owner had also met all 
of the Section 214 requirements for exemption. 

Very truly yours, 

, ./- 
> 

Senior Tax Counsel 

JKM:ta 
Enclosure 
cc: Mr. John [lu'. Hagerty 

Mr. Verne Walton 
Mr. James Barga 
Mr. Bill Ninor 

-fj_ 


