STATE OF CALIFORNIA

~— e U0 e

T &

#2200

STATE BOARD OF EQUALIZATION
1020 N STREET. SACRAMENTO. CALIFORNIA

(BC. BOX ©-2879. SACRAMENTO, CALIFORNIA 94273.0001)
916/324-56594

S

D
N
O
~
—
O
[oe]
[ee]

ptember

WILLIAM M. BENNETT
First Dvainct, Kentheig

CONWAY H. COLLIS

Second Oisirict, Los Anqgeles
EANEST J. DRONENBURG, JF
Third Ossinet, San Oreco

PAUL CARPENTER

Fourtn Distre, Los Angarer

GRAY Daviz
Cantronar, Sacramentr:

CINQY RAMEC
Exacutva Dwmcicr

Dr o _
Divic; SEFLZ{)E@&
lwsagv :! eSSment St
CRAMENTo”dade

RE: Exemption From Reassessment
Dear Mr.

This is in response to your letter of September 6, 1982, to Mr.
James K. McManical in which you request our opinion &s to
whether a transfer of real property to a trust under the
following circumstances described in your letter was a change
in ownership recuiring reappraisal for property tax purposes.

The real property in question was transferred by A anc B, &
married courle, each as to an undivided one-half interes:, to
themsalves as trustees of an irrevocable trust. Under the
terms of the trust, A and B are equal income beneficiaries
as such are entitled equally to the entire net income of th
trust pavable in monthly or other convenient installments n
less frecuently than annually. The trust is to terminace a
three years or when both A and B have died if that occurs
earlier. On termination of the trust, the trust estate is to
be distributed to the son of A and B.
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A change in ownership is defined by Revenue and Taxation
code*l section 60 as ". . . a transfer of a present interest
in real property, including the beneficial use thereof, the
value of which is substantially equal to the value of the fee

1pa11 statutory reference are to the Revenue and Taxation Code
unless otherwise indicated.



-
I

2 September 20,1988
Ve

interest." Section 62 provides in relevant part, however, that
“change in ownership shall not include: [1] (d)(alny transfer
by the trustor, or. by the trustor's spouse, or by both, into a
trust for so long as (1) the transferor is the present
neneficiary of the trust, . . . or any transfer by a trustee of
such a trust . . . back to the trustor; . . .°

Since A and B are the present income beneficiaries of the
trust, the transfer of real property to the trust by A and B is
excluded from change in ownership by section 62(d).

When the trust terminates and the property is distributed to
the son of A and B, it is our opinion that such transfer is
between parents and their child for purposes of Proposition 58
and section 63.1, which, subject to specified limitations, is
excluded from change in ownership. See enclosed Letter to
Assessors dated September 11, 1987 (LTA 87/72) Question 9).

However, if the property is distributed to a person other than
2 or B or a parent or child of A or B when the trust
terminates, a change in ownership will occur at such time.

The views expressed in this letter are, of course, advisory
only and are not binding upon the assessor of any county. It
is within the power of the assessor to determine how property
located within his jurisdiction shoulé be appraised.
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If vwe can be of further assistance in thrhis matter,
us know.

Very truly yours,
(’ ’ - - /-' . /’!
ol T Gl _

Eric F. Eisenlauer
Tax Counsel
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Robert Gustafson
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