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Dear 

This is in response to 
regarding I Your 
problem arising from Revenue and 
following, relating to change in 
requirements. 

your letter of June 19, 1992, 
letter requests our views on a 
Taxation Code section 480, and 
ownership statement filing 

Your letter indicates that Ms. _ ?? - was a "strawmanl' 
in a property transfer on June 24, 1983. As I ultderstand it, she 
would qualify as an "intermediate transferee" as that term is 
defined in subdivision (f) of Revenue and Taxation Code section 
480.3, in that she was both a transferee and transferor of the 
same property as part of a series of simultaneous transfers. As 
a result of this transfer, you sent a change in ownership 
statement to Ms. -- a 1 requesting that it be completed and 
returned. Apparently Ms. i states that she left town 
shortly after the transaction and never received your statement. 
In any case, her failure to submit a completed change in 
ownership statement resulted in a penalty as required by Revenue 
and Taxation Code section 482. Ms. -* ’ has now returned to 
Fresno and is attempting to purchase property. She now finds 
that she is subject to a judgement lien in the amount of the 
penalty plus interest. She is requesting that she be relieved of 
the penalty on the grounds that she never received notice of the 
change in ownership statement requirement and that the penalty 
will prevent her from financing the purchase of her new home in 
Fresno. 

Revenue and Taxation Code section 480 contains the 
basic change in ownership statement requirements. The section 
provides, in part, that the change in ownership statement will 
provide a notice stating that the statement must be filed within a 
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45 days from the date of a written request by the assessor or a 
penalty of $100 or 3~0% of the taxes applicable to the new base 
year value of the transferred property, whichever is greater, 
(not exceeding $2,500) shall apply. The described penalty 
provisions are found in Revenue and Taxation Code section 482. 
It is worth noting that the language of section 482 makes it 
clear that the application of the penalty for failure to file a 
change in ownership statement within 45 days after written 
request by the assessor is mandatory. The assessor has no 
discretion and must add the penalty to the roll when a failure to 
file a statement occurs. Subdivision (d)(3) of section 482 
provides that if the property is transferred to a bona fide 
purchaser after the transfer of ownership resulting in the 
imposition of the penalty, the penalty shall be entered on the 
unsecured roll in the name of the transferee (in this case, Ms. 
Ziering) whose failure to file the change in ownership statement 
resulted in the imposition of the penalty. Finally, subdivision 
(f) requires that notice of any penalty added to either the 
secured or unsecured roll be mailed by the assessor to the 
transferee at her address contained in any recorded instrument 
evidencing a transfer of an interest in real property or at any 
address reasonably known to the assessor. Your letter does not 
state whether or not the required notice was sent to Ms. Tiering. 

Relief from the penalty may be granted pursuant to the 
provisions of Revenue and Taxation Code section 483. Subdivision 
(a) provides that if,the assessee establishes to the satisfaction 
of the County Board of Supervisors that the failure to file the 
change in ownership statement within the time required by 
subdivision (a) of section 482 was due to reasonable cause and 
not due to willful neglect, and has filed the statement with the 
assessor, the Board of Supervisors may order the penalty abated, 
provided the assessee has filed with the Board written 
application for abatement of the penalty "no later than 60 days 
after the date on which the assessee was notified of the 
penalty". Assuming that Ms. -' ’ was sent the required notice 
of penalty sometime during 1983 or 1984, it would appear that she 
could not now qualify for relief from the penalty under the 
provisions of section 483 since she could not file a written 
application for abatement of the penalty within the required 60 
days after the date on which the assessee was notified of the 
penalty. Of course, if the penalty notice was not sent, or you 
do not have substantial credible evidence demonstrating that the 
notice was sent, then you could reasonably conclude that the time 
limit for filing a written abatement application has not yet 

’ commenced to run. In that case, she could still timely file her . 
application for relief from the penalty with the County Board of 
Supervisors. 
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As mentioned above, Revenue and Taxation Code section 
480.3 which contain= requirements for the filing of a Preliminary 
Change of Ownership Report, excuses intermediate transferees from 
this filing requirement. Intermediate transferees are not 
excused, however, from the change in ownership statement 
requirements of sections 480 and 482. The latter sections makes 
it clear that the penalty applies for failure-to file a complete 
change in ownership statement notwithstanding the fact that the 
assessor determines that no change in ownership occurred. The. 
purpose of the penalty, therefore, is to enforce the assessors 
request for information. The question of whether or not the 
person receiving the assessors request was involved in a 
reassessable transfer of property is irrelevant to the question 
of whether the penalty applies. Thus, if the Board of 
.Supervisors considers Ms. Ziering's abatement application, the 
Board should focus on the question of whether the failure to file 
a change in ownership statement was due to reasonable cause and 
not on the question of whether Ms. Ziering was involved in a 
reassessable transaction. 

If you have further questions regarding this subject, 
please feel free to contact Richard H. Ochsner, Assistant Chief 
Counsel, at (916) 445-4588. 

Our intention is to provide timely, courteous and 
helpful responses to inquiries such as yours. Suggestions that 
help us to accomplish this goal are appreciated. 
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