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August 13, 1992 

Honorable Gregory J. Smith 
San Diego County Assessor 
1600 Pacific Highway, Room 103 
San Diego, CA 92101-2480 

Dear Mr. Smith: 

Your letter of May 4, 1992, to Verne Walton requesting our 
advice on whether certain transfers of mobile home park spaces 
qualify for an exclusion from change in ownership has been 
referred to this office. I sincerely regret that current 
workloads have made it necessary to delay our response to your 
inquiry. 

Based upon the information provided with,your letter, I 
understand that the Mc . Park was acquired 
by the City of Escondido. On January 15, 1990, the City notified 
your office that the park was being purchased with the intent to 
sell the spaces to the individual tenants. On February 28, 1991; 
the mobile home park was acquired by the City. On December 15, 
1991, the City sold the first mobile home park space to a tenant. 
Although not stated, I understand from the materials submitted 
that at least 51 percent of the mobile home park rental spaces 
were not transferred to individual tenants of the park within one 
year after the transfer of the park to the City on February 28, 
1991. 

Your letter requests that we answer the 
questions: 

1. By what date must the City complete 
percent of the spaces to the individual 
for exemption? 

following two 

the transfer of 51 
tenants to qualify 

2. Are tenants who moved in after the City purchased the 
park eligible for the exclusion provided that the date in 
question No. 1 are met? 

We understand that there is a difference of opinion between 
the County and.the Escondido City Attorney, David R. Chapman, who 
contends that pursuant to the provisions of Revenue and Taxation 
Code sections 6211(b) and 6.2, both the transfer of the mobile 
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home park to the City and the transfer by the City of individual 
spaces to park tenants are excluded from change in ownership. 

A mobile home park located within the boundaries of a city 
becomes exempt from property taxation when acquired by that city. 
California Constitution Article XIII, Section 3(b); Revenue and 
Taxation Code section 202(a)(4). Thus when the Mc 

Park was acquired by the City of Escondido on 
February 28, 1991, the property became exempt and any taxes 
levied thereon were subject to cancellation pursuant to the 
provisions of Revenue and Taxation Code sections 4986 and 5081, 
and following. 

Nevertheless, absent an applicable exclusion, the transfer of the 
fee title in the mobile home park to the City would constitute a 
change in ownership within the meaning of Revenue and Taxation 
Code section 60, which defines change in ownership as a transfer 
of a present interest in real property, including the beneficial 
use thereof, the value of which is substantially equal to the 
value of the fee interest. Revenue and Taxation Code section 
75.10, subdivision (a) requires that whenever a change in 
ownership occurs the assessor shall appraise the property 
changing ownership at its full cash value on the date the change 
in ownership occurs. The value so determined shall be the new 
base year value of the property. 

It is clear that this duty is not affected by the fact that the 
property became exempt from taxation upon acquisition. Revenue, 
and Taxation Code section 75.31 requires that the assessor 
provide a notice of the new base year value which indicates not 
only the new base year value but also the amount of exemption. 
See also Revenue and Taxation Code section 75.40 which requires 
that the assessor transmit to the auditor both the new base year 
value and the amount of any exemption. Property Tax Rule 252, 
subdivision (b), expressly recognizes that the property tax roll , 
may include the value of exempt property. These provisions 
describe a statutory scheme under which the assessor is required 
to reappraise and establish a new base year value whenever a 
change in ownership occurs, even though that property may be 
exempt from taxation. 

The facts indicate that there are two types of transfer 
which may-be subject to exclusion from change in ownership. The 
first transfer is the acquisition of the park by the City on 
February 28, 1991. The second type relates to transfers of 
individual mobile home park spaces to existing tenants. In each 
case there is a specific change in ownership. exclusion which may 
be applied. 
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Revenue and Taxation Code section 62.2, in pertinent part, 
excludes from change in ownership any transfer of a mobile home 
park to a nonprofit corporation, stock cooperative corporation, 
or other entity, including a governmental unit, if, within one 
year after the transfer, at least 51,percent of the mobile home 
park rental spaces are transferred to the individual tenants of 
those spaces in a transaction excluded from change in ownership 
by subdivision (b) of section 62.1. (It should be noted that 
section 62.2 was amended by Chapter 442 of the Statutes of 1991, 
effective September 26, 1991. For purposes of this analysis I 
have assumed that these amendments are applicable even though 
they were added after the date the City acquired the park.) I 
understand that at least 51 percent of the rental spaces were not 
transferred within the one year time limit as required by section 
62.2. (There is no information as to whether the other 
requirements of this section have been satisfied.) Since the one 
year time limit of section 62.2 was not satisfied, the transfer 
of the mobile home park to the City may not be excluded from 
change in ownership under the terms of this section. Further, I 
am aware of no other provisions in the Code which would provide 
an exclusion for the transfer. Accordingly, I conclude that the, 
transfer of the park to the City in February of 1991.constituted 
a change in ownership and, as a result, the assessor would be 
required to reappraise the property at its full cash value as of 
the date of transfer. 

Revenue and Taxation Code section 62.1, subdivision ‘(b), 
provides, in part, that change in ownership does not include any 
transfer between January 1, 1985 and January 1, 1994, of rental 
spaces in a mobile home park to the individual tenants of the 
rental spaces, provided that (1) at least 51 percent of the 
rental spaces are purchased by individual tenants renting their 
spaces prior to purchase, and (2) the individual tenants of these 
spaces form, within one year after the first purchase of a rental 
space by an individual tenant, a resident organization, as 
described in subdivision (k) of Section 50781 of the Health and 
Safety Code, to operate and maintain the park. Assuming that the 
transfers of the individual rental spaces to the tenants comply 
with these requirements, the transfers would be excluded from 
change in ownership. If the transfers of the individual spaces 
are excluded from change in ownership then those spaces would 
retain the base year value,of the previous owner, the City of 
Escondido. Since the transfer to the City did not qualify for 
exclusion under section 62.2, however, the City's base year value 
would be based upon the value as of the February change in 
ownership date. The tenants could not receive their rental 
spaces with the original owner's base year value since the 
transfer to the. City did not qualify for exclusion. 
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I believe the foregoing discussion responds adequately to 
your first question. Your second question relates to the 
requirement in section 62.1(b) that at least 51 percent of the 
spaces be "purchased by individual tenants renting their spaces 
prior to purchase". You ask whether tenants who moved into the 
park after it was purchased by the City are eligible for the 
section 62.1 exclusion. As indicated above, the transfer of 
rental spaces to individual tenants may qualify under the- terms 
of section 62.1 even though the transfer of the park to the City 
does not qualify under section 62.2. Further, the requirement 
that 51 percent of the spaces be purchased by individual tenants 
renting their spaces prior to purchase means only that the 
persons buying the spaces must have been tenants prior to their 
purchase of the rental space. The language of this subdivision 
does not require that the buyer have been a tenant prior to the 
date that the City acquired the mobile home park. Such an 
interpretation would be inconsistent with the language used which 
references @*purchasetl in connection with rental spaces while 
other portions of the section refer to the @8transferN8 of the 
mobile home park. It should also be recognized that subdivision 
(b) of section 62.1 was developed independently of section 62.2. 
Subdivision (b) applies to transfers of individual rental spaces 
to existing tenants by the original park owner. There is no 
necessity for the transfer of the park to an intermediary 
organization as described in section 62.2. Thus, based both on 
the language of subdivision (b) and on its legislative history, I 
find no basis for interpreting the word Utpurchase81 to mean 
anything other than purchase of the individual rental space. 

The views expressed in this letter are, of course, advisory 
'in nature and are not binding upon any assessor. Our intention 
is to provide courteous and helpful responses to inquiries such 
as yours. Suggestions that help us to accomplish this goal are 
appreciated. 

RHO:te\mountain.shadows 

ru&yours, 

.-Ochsner 
’ Assistant Chief Counsel 

cc: Mr. John W. Hagerty 
Mr. Verne Walton 


