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June 22, 1982

- This is in response to vour letier of June 16, 1982,

"to Mr. Glenn Rigby in which you ask our opinion of the aﬁOl‘C&“‘Cn

of the change in cwnership provisions to a transfer of a fee
interest subject to a lease. Specifically, thz lease was eatered
1nto in 1963 for a period ending cn December 31, 1983, Oa

& ber 24, 1982, the lessor transferrad the fee intsrest, which
was gubject to a leese with a rcaa_dlnq term of 9 vears. Tae
issue presented is wheother the entire fzo interest is to be %”*

reappraised as of the Cctoper 24, 1980, caange in ownersnip.
The answer is “ve“' for the following reascas:

Secticn €0 of the Revenue and uxatlon Lode defines
a chance in ownership as "a transfer cf a presc: st
real property, including the hepeficial use the

of wnich is “"'st“ntlall" cqual to the value of th :
Secticms 6§1(c) and 62(g) further define what is a hanﬂe in cwner-
ship with respect to real proverty sudject to 2 lease. These
provisions contemnlate that if the property is aLbjcct < a lease

of 35 years or more, thea the lessee 1s considarcd to be the

cwnzr of the preperty, as his richt is considered te be "substanktially
ezual to the value of the fes intorest.® On the cther hand. if the

property is subject to a leasa with a remaining term o *¢:s than
353 years, then the lessor ils considered the cwner of *¢ fee

interest. The apparent legislative purpose of dafining wuo is
considered toc be tha cwner of an intsrest ia real PIooETY subiec

0 & lcase is to avoid the tuwarranted complexity in waluing tae
leasehcld interest aad the reversion separately. Thoreioioe, of
considering either the leszce or l2s30r to be the owner of +he
entire pronerty at any given tima, then a transier by eitier will
deterhlne wiebtiaer or not a change in cwnersiip has cccurzed with
respect to tas waoie preonertyr. In this regaerd, please cee enclusad
copies of rclevaat nages froa “Ponort of tae Taxk Forc: on Property
Tax Adninistration® and “Promerty Tax Asseszment,” both of whieh
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-~ were prepared by the staff of the Assembly Revenue and Taxation = (
£ Committee. Finally, directly on point is Property Tax Rule
462(f) (3) which provides:

Once a changa in ownership of taxable

real property subject to a lease has

.been deemed to have occurred, the entire
property subiject to the lease i3 reaporaised
(z.e., tile value orf both the lessce’'s interest
and the reversion).

In closing, it should be noted that apnpellant's reliance

on Section 65.1(a) is misplaced. Tais section applies only if

" the leased portion of the real property is less than 5% of the

~ total value of the proverty and is worth less than $1),000. An
exarmmle would be tha transfer of an undivided 1/25 interest in
property valued at $2,000 which is subject to a lease with a
~remaining term of 10 years. The transfer of this interest
would not be reapnraised under Secticn 65.1, provided taat other
interests in the nroperty did not transfer in th= same assess-
ment year which cumulatively met the 5%/510,000 thresnold test.

I trust this is responsive to your inquiry. If we
may be of further assistance to you in thils matter, vlease do
not hesitate to contact this office. -

Very truly vours,

Marqgaret S. Shedd .
Tax Counsel
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