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Dear 

This is in response to your letter of August 29, 1985, 
addressed to Mr. Richard,Ochsner in which you have asked 
for our opinion regarding the change in ownership implica- 
‘tions of a proposed transfer'of property from a joint 
tenancy to a tenancy in common. The following is a summary' 
of 'the facts you have provided. 

Mr. and Mrs. X held title to property as joint 
tanants. Following the death of Mr. X, Mrs. X 
as surving joint tenant, deeded a joint tenancy 
interest in the property to her son, resulting in 
Mrs. X and her son owning the property together as 
joint tenants. Since that time, they have had 
disagreements and now wish to terminate the j-oint 
'tenancy and to create instead a tenancy in common 
of equal interests. 

'You have asked if the creation of the tenancy in common would 
trigger a Proposition 13 reappraisal. You have also asked if 
it would make any difference if Mrs. X deeded her one-half 
interest to herself using a revocable deed which would'become 
effective only at her death. 

Section 65 of the Revenue and Taxation Code (all section 
references contained herein are to.-the Revenue and Taxation 
Code) states, in pertinent part, that: 

(a) The creation, transfer, or termination of any 
joint tenancy is a change in ownership.... 
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(b) There shall be no cha;ge in ownership upon 
the creation or transfer of a joint tenancy 
interest if the transferor or transferors, 
after such creation 
the joint tenants. 

or transfer, are among 

Rule 462(c) which interprets these code sections states that: 

(1) Except as is otherwise provided in subdivision 
(2), the creation, transfer, or termination of 
a joint tenancy interest is a change in owner- 
ship of the interest transferred. 

(2) Exclusions: 

(A) The transfer creates or transfers any 
joint tenancy interest and.after such creation 
or transfer, the transferor(s) iS one.of the 
joint tenants. 

* * * 

‘(D) For other than joint tenancies described 
in A, the transfer is between or among co-owners 
and results in a change in-the proportional 
interests of the co-owners.... 

Mrs. X created a joint tenancy in herself and her son in 
property of which she had been the sole owner. This transfer 
can be excluded from change in ownership under section 65(b) 
and rule 462(2)(A) because Mrs. X, the transferor, created 
a joint tenancy in which she was one of the joint tenants. 
However, if Mrs. X and her son transfer the joint tenancy into 
a tenancy in common of equal interests, a change in ownership 
of 50 percent, or one-half of r4rs. X's original interest, will 
occur. Although rule 462(c)(2)(D) provides an exclusion to 
the basic principle that the.transfer of a joint tenancy 
interest is a change in ownership of the interest transferred, 
this exclusion applies only to "other than joint tenancies 
described in (A)" (meaning 462(c)(2)(A)). Since the creation 
of the joint tenancy by Mrs. X in herself and her son was 
excluded by 462(~.) (2) (A), the exclusion provided by 462(c) (2) (d) 
does not apply. Therefore, 50 percent of the'property will be 
reappraised upon a transfer from joint tenancy to tenancy in 
common. 

You have also asked if the creation 0f.a tenancy in common by 
revocable deed which would become effective only at Mrs. X's 
death would produce a different result. The conveyance by deed 
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of title to real property which is to be enjoyed by the grantee - 
only at the death of the grantor creates an interest in the 
grantee subject to the reservation of a life estate in the 
grantor (Merritt v. Rx (1930) 104 Cal.App. 700). The effect 
of such reservation of a life estate is that the deed conveys 
to the grantee a future interest only.. Such a grant can be 
described as a present conveyance of a vested future interest, 
which interest will become a present interest following the 
termination of the reserved life estate (Tennant v. John Tennant 
Memorial Home (19143 167 Cal. 570). 

Section 60 sets forth the basic definition of change in owner- 
ship and states that: 

A nchange in ownership" means a transfer of a. 
present interest in real property, including 
the beneficial use thereof, the value of which 
is substantially equal to the value of the fee 
interest. 

This definition is restated in rule 462(a) (2) which provides 
that: 

A "change in ownership" in real property occurs 
when there is a transfer of a present,interest 
in the property, and a transfer of the'right to 
beneficial use thereof, the value of which is 
substantially equal to the value of the fee 
interest, 

Thus, the regulation amplifies the definition provided by 
the statute that a change in ownership requires a transfer 
of a present interest and a transfer of the beneficial use 
of property. If Mrs. X as joint tenant grants by revocable 
deed an interest to herself as a tenant in common;she will 
apparently create-the equivalent of a life estate in joint 
tenancy with a vested future interest as a tenant in common. 
Since a change in ownership by statutory definition requires 
the transfer of a present interest in the property, such a. 
grant by revocable deed would not be a change in ownership. 
However, at the time of EQrs. X's death, the future interest 
would become a present interest. Her conveyance of her 
joint tenancy interest to herself as tenant in common would 
effectively terminate the joint tenancy. Thereafter, the 
parties would own their respective interests in the property 
as tenants in common (Riddle v. Harmon (1980) 102 Cal.App.3d 
524). The son's one-half interest in the property would be 
reappraised at this time. Further,' since Mrs. X's interest 
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would also be transferred to her heir's at the time of her death, 
her interest would also be reappraised at that time. 

The views expressed in this letter are, Of course, only advisory 
in nature- 
you may wish 

They are not binding upon the assessor of any county. 
to consult the appropriate assessor in order to 

confirm that the described transaction will be assessed in a 
manner consistent with the conclusion stated above. 

Sincerely, 

Barbara G? Elbrecht 
Tax Counsel 
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