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Honorable Raymond J. Flynn 
Humboldt County Assessor 
825 Fifth Street, Room 129 
Eureka, California 95501-l 172 c 

Attention: Mr. Raymond L. Jerland 
Assistant Assessor 

Dear Mr. Jerland: 

This is in response to your letter of March 15, 1993, regarding the date of transfer of a 
property in which the deed was not recorded promptly. I apologize for the delay in 
responding; other matters requiring our attention have resulted in an unfortunate 
backlog of correspondence. 

The facts contained in your letter are as follows: 

1. 

2. 

3. 

4. 

5. 

I 

Prior to 1964 a taxpayer, W, acquired a property. 

In March 1975, W applied for and received a homeowner’s exemption on this 
property as it was his principal place of residence. 

On September 28, 1983, W signed a deed transferring title to his son, G. 

The deed was notarized on October 6, 1983, but not recorded. W placed the deed 
in his dresser drawer. 

On June 25, 1987, W requested termination of the homeowner’s exemption on this ‘. 

parcel for 1987-88 because he moved into town due to poor health. 
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6. Sometime in late 1990 or early 1991, W gave deed to G. On July 8, 1991, G 
recorded deed with the county recorder. 

7. Upon receiving a copy of the recorded deed, your office reappraised the property as 
of September 28, 1983, and enrolled supplemental and escaped assessments. 

,JJVhile most people in your office feel that the date of the change in ownership is the 
deed date in 1983, some feel that the 1991 recording date is the date of the change in 
ownership. You would like our opinion of the date of change in ownership in this 
situation. 

Initially in our discussion with you in March 1993, we opined that the date of the change 
in ownership was September 28, 1983, the date of the deed. However, upon further 
review and discussion with our legal staff, based on the facts presented in your letter, i 
we now feel that the recording date is the date of change in ownership. 

Property Tax Rule 462(n)(l) provides that with respectto sales of real property which 
are evidenced by the recordation of a deed the date of change in ownership is 
rebuttably presumed to occur on the date ofrecordation. This presumption may be 
rebutted by evidence proving a different date to be the date all parties’ instructions were 
met in escrow or the date the agreement of the parties became specifically enforceable. 

If there was a written agreement of sale between Wand G in this case, the foregoing 
rule would be applicable. Since.the facts provided do not indicate that there was such 
an agreement, we will assume there was none and that Rule 462(n)(l) does not apply. 

Civil Code Section 1054 provides that a deed takes effect only when delivered. The 
term “delivery” refers solely to the intention of the grantor and not to the mere physical 
act of manually transferring the deed to the grantee. (Osbom v. Gsbom (1954) 42 
Cal.2d 358.) If the grantor has the required intent, there may be a legal “delivery” even 
though the deed itself has not been given to the grantee. (Huth v. Katz (1947) 30 
Cal.2d 605.) A legal “delivery” requires an intention by the grantor that the deed be 
presently operative and effective to transfer title to the grantee and that the grantee 
become the legal owner. (&,&, suora.) 

Whether the grantor has the requisite intent and whether there has been a legal 
delivery of the deed are questions of fact to be determined from all of the circumstances 
surrounding the transaction. (Langley v. Brooks (1939) 13 Cal.2d 754.) This would 
include the grantor’s,own words or acts at or near the time the deed was executed 
(Knudsen v. Adams (1934) 137 CaLApp. 261) and the grantor’s acts and declarations 
before and after the execution of the deed (Osbom,’ supra). 
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Also, there are certain presumptions which operate with respect to delivery of a deed. 
These are rebuttable and can be overcome by contrary evidence (Evid. Code Section 
600). For example, it is presumed that.3 deed has been delivered when-it has been 
duly executed or acknowledged (jfennebew v. uennebep (1958) 164 Cal.App.2d 
125). On the other hand, it is presumed that if the grantor retains possession of the 
deed there has been no delivery and the party who alleges that the title has been 
transferred has the burden of proving that the grantor intended to convey title to the 
grantee at the time he executed the deed (mv. Jansen (1943) 21 Cal.2d 473). 

Under the foregoing principles, there was an effective conveyance by W in 1983 only if 
W intended the deed to be operative and effective to convey title to G at that time. 
However, the facts that W placed the deed in his dresser drawer, continued to live on 
the property, and continued his homeowner’s exemption on the property after 1983 all 
suggest that W did not intend to transferanything at the time of execution. 

Although the question is not entirely free of doubt, we are of the opinion, based on the 
facts presented, that the date of delivery is the date of recordation because W (the 
grantor) retained the deed. Delivery did not occur until G took possession of the deed 
and had it recorded. ’ 

! hope this has been responsive to yourinquiry. If-you have any further questions, 
please contact our Real Property Technical Services Section at (916) 445-4982. 

Since&y, 

Verne Walton, Chief 
Assessment Standards Division 

bc: Mr. Richard Ochsner 

(Prepared by: Glenna Schultz) 
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