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Re: Request for Legal Opinion in connection with BOE-100-B filing for K    

B  (C 0000-0000-0098), and BOE-100-B filing for U.S.   , Inc. (C 0000-
0000-0078) 
Assignment No.:  09-126 
 

Dear Mr.  : 
 
 This is in response to your letter of July 20, 2009, wherein you requested a written 
opinion concerning the property tax implications of a 2000 merger of two corporations into one 
surviving corporation.  As the result of a form BOE-100-B, Statement in Change in Control and 
Ownership of Legal Entities, submitted on behalf of the corporations, the Board of Equalization's 
Legal Entity Ownership Program (LEOP) requested additional information regarding the merger 
and concluded that a change in ownership of the property owned by the merging corporations 
occurred as a result of the merger. 

 
As explained below, we agree with the determination made by LEOP that a change in 

ownership of the property owned by the merged corporations occurred as a result of the merger; 
however, such change in ownership occurred as a result of the transfer of such real property 
between legal entities, and not section 64, subdivision (c)(1). 
 

 
Factual Background 

 
 Based on your letter of July 20, 2009, and the supporting documentation you provided, 
on December 31, 2000, K   B  (KB) and U.S.   (US) (together Merged 
Corporations) entered into a Plan of Agreement and Merger (Plan) whereby both corporations 
would merge with and into K   B , Inc. (Surviving) in a reorganization intended to 
qualify as a tax-free reorganization under Internal Revenue Code (IRC) section 368(a)(1)(A).  
(Merger).  Along with your letter, you provided a "Statement of Exchange" which showed stock 
ownership in KB and US pre-merger, and in K  B , Inc. post-merger. 
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On April 27, 2006, LEOP received a BOE-100-B, Statement in Change in Control and 
Ownership of Legal Entities, for each of the corporations involved in the Merger.  In a letter to 
Surviving, dated June 12, 2008, LEOP requested additional information regarding the Merger.  
You responded with a letter dated July 2, 2008.  LEOP sent another letter dated May 22, 2009, 
stating their conclusion that the Merger resulted in a change in ownership of the properties 
owned by US and K.  You again responded with a letter dated June 15, 2009. 
 

 
Law and Analysis 

 
 Article XIII A, section 2 of the California Constitution allows the reassessment of real 
property upon a "change in ownership."  A change in ownership is defined in Revenue and 
Taxation Code1 section 60 as "a transfer of a present interest in real property, including the 
beneficial use thereof, the value of which is substantially equal to the value of the fee interest."  
Therefore, unless an exclusion applies, a change in ownership occurs upon the transfer of any 
interest in real property, including a transfer to a corporation or other legal entity.  (Rev. & Tax. 
Code, § 61, subd. (j); Property Tax Rule2 (Rule) 462.180, subd. (a).)  However, section 64, 
subdivision (a) provides the general rule that the transfer of ownership interests in a legal entity, 
such as corporate voting stock, does not constitute a transfer of the real property owned by the 
legal entity.   Section 64, subdivision (c)(1), provides that when an individual obtains ownership 
or control of more than a 50 percent ownership interest in a legal entity, there is a change in 
ownership of the real property owned by the legal entity in which the controlling interest is 
obtained.  (Rev. & Tax. Code, § 64, subd. (c)(1).) 
 
 IRC section 368 governs tax-free reorganizations for purposes of federal income tax.  
IRC section 368(a)(1)(A) is a "statutory merger or consolidation" and must be effected pursuant 
to statute or statutes necessary to effect the merger or consolidation, in which, as a result of the 
operation of such statute or statutes, all of the assets and liabilities of a target corporation transfer 
to an acquiring corporation, and target ceases to exist.3  In exchange, target shareholders receive 
acquiring stock.  Such a reorganization is sometimes referred to as a "statutory merger" or an "A 
reorganization." 
 
 The Plan provides that the Merger is effected pursuant to the applicable laws of the State 
of California and the State of Colorado.4  California Corporations Code section 1100 states that 
"Any two or more corporations may be merged into one of those corporations."  Corporations 
Code section 1107, subdivision (a) states: 
 

Upon merger pursuant to this chapter the separate existence of the disappearing 
corporations ceases and the surviving corporation shall succeed, without other 
transfer, to all the rights and property of each of the disappearing corporations and 
shall be subject to all the debts and liabilities of each in the same manner as if the 
surviving corporation had itself incurred them. 

 
                                                           
1 All section references are to the Revenue and Taxation Code unless otherwise specified. 
2 All subsequent references to "Rules" are to the Property Tax Rules promulgated under Title 18 of the California 
Code of Regulations. 
3 26 C.F.R. § 1.368-2(b)(1)(ii) (2009). 
4 Plan of Agreement and Merger, Recital C and Art. 1. 
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The Plan further provides for Merged Corporations' shareholders to receive Surviving stock.5 
 

Therefore, pursuant to the terms of the Plan as well as the California Corporations Code 
under which the Plan was effectuated, as a result of the Merger, the assets of the Merged 
Corporations were transferred to Surviving by operation of law.  Pursuant to sections 60 and 61, 
subdivision (j) and Rule 462.180, subdivision (a), the transfer of property from one corporation 
to another is a change in ownership of such property transferred.  Therefore, the transfer of any 
California real property to Surviving as a result of the Merger resulted in a change in ownership 
of that property.  However, the transfer of Surviving stock to former Merged Corporations 
shareholders would not result in a change in ownership of any California real property owned by 
Surviving prior to the Merger, unless one person or entity obtained more than 50 percent of 
Surviving stock.6  (Rev. & Tax. Code, § 64, subds. (a) and (c)(1).)  Such, however, does not 
appear to be the case. 
 
 In Property Tax Annotation 220.0066, the Legal Department opined that a merger of one 
bank entity (SM Bank) into another (M Bank) resulted in a transfer of SM Bank assets to M 
Bank by operation of law, resulting in a change in ownership of any real property transferred.7  
While you state, in a June 15, 2009 letter to Lisa Thompson of LEOP, your opinion that this 
portion of the Annotation is not applicable because the surviving corporation did not own 
property subject to taxation in California, such fact is irrelevant here.  Instead, the proper inquiry 
is whether California real property was transferred to another legal entity without the benefit of 
an exclusion from change in ownership.  As explained above, the Merger resulted in the transfer, 
by operation of law, of Merged Corporations assets to Surviving.  Therefore, unless such transfer 
qualifies for an exclusion, any California real property will undergo a change in ownership. 
 

Section 64, subdivision (b) sets forth an exclusion from change in ownership for any 
corporate reorganization that qualifies under IRC section 368 and is a nontaxable event under 
California law, but only if all corporations involved are "members of an affiliated group."  In 
addition, subdivision (b) excludes from change in ownership transfers of real property or legal 
entity ownership interests among members of an affiliated group.  "Affiliated group" is defined 
as "one or more chains of corporations connected through stock ownership with a common 
parent corporation" where both of the following conditions are met:  (1) one hundred percent of 
the voting stock (exclusive of any share owned by directors) of each of the corporations (except 
the parent corporation) is owned by one or more of the other corporations; and (2) the common 
parent corporation owns, directly, 100 percent of the voting stock (exclusive of shares owned by 
the directors) of at least one of the other corporations.  Pursuant to this definition, the Merged 
Corporations and Surviving were not members of an affiliated group since they were not owned 
by a common parent corporation and not related in a qualifying manner.  Therefore, even though 
the Merger qualified under IRC section 368(a)(1)(A), the Merger does not qualify for this 
exclusion. 
 
 Section 62, subdivision (a)(2) provides an exclusion from the definition of change in 
ownership for proportional ownership interest transfers between legal entities or between legal 
entities and an individual.  To qualify for the exclusion, such transfers must result solely in a 
                                                           
5 Plan of Agreement and Merger, Art. 2. 
6 We also assume that the pre-Merger shareholders of Surviving were not original coowners within the meaning of 
section 64, subdivision (d). 
7 Annotation 220.0066 involved a "reverse triangular merger" which, as you know must also qualify as a statutory 
merger. 
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change in the method of holding title to the real property, and the proportional ownership 
interests of the transferors and transferees must remain exactly the same both before and after the 
transfer in each and every real property transferred.  (Rev. & Tax. Code, § 62, subd. (a)(2); Rule 
462.180, subd. (b)(2).) 
 
 Your letter states that there is nearly complete commonality among the shareholders of 
the two merged corporations.  However, for the exclusion of section 62, subdivision (a)(2) to 
apply, complete proportionality between the transferees and the transferors is required.  In other 
words, the shareholders' interests in K and US as represented by their voting stock must have 
been the same prior to the Merger, and after the Merger, those same shareholders' must have the 
exact same interests in Surviving.  Based on the Share Exchange Table attached to your letter, it 
appears that this is not the case.  Before the Merger not all K shareholders were US shareholders 
and not all US shareholders were K shareholders.  For example, before the Merger, Joyce  
  had an interest in US but no interest in K.  After the Merger, Joyce   had a 2.33 
percent interest in class B stock of Surviving.  Therefore, before the Merger, Joyce   had no 
interest in real property owned by K and after the Merger had an interest in the property 
transferred from K to Surviving as a result of her ownership of the Class B stock. 
 

We are not aware of any other exclusions for which the Merger may be eligible.  Thus, 
any California real property transferred to Surviving as a result of the Merger will undergo a 
change in ownership. 
 
 The views expressed in this letter are only advisory in nature.  They represent the analysis 
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 
binding on any person or public entity. 
 
       Sincerely, 
 
       /s/ Daniel Paul 
 
       Daniel Paul 
       Tax Counsel 
 
DP:yg 
J:/Prop/Prec/Legal Enties/09-126.doc 
 
cc: Mr. David Gau MIC:63 
 Mr. Dean Kinnee MIC:64 
 Mr. Todd Gilman MIC:70 
 Ms. Lisa Thompson MIC:64 
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