
Illllll lllll lllllllll lll/1111111 /IIII IIIIIIIIIIIII 
*220.0051* 

STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD. OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CAUFORNl,A 

(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0001) 

(916) 324-6593 

April 21; 1989 

WILLIAM M. BENNETT 
F;nt District, Kentf;,,ld

CONWAY H. COLLIS 
Second District. Los Anger..

ERNEST J. DRONENBURG, JR. 
Third District, San Diego 

PAUL CARPENTER 
Fou,11, District, Los Angeles 

GRAY DAVIS
Conlroll«, S«,_ 

CINDY RAMBO 
&«vti.. Dire<tor 

Dear Mr. 

Your letter dated March 28, 1989, to Richard Ochsner, Assistant 
Chief Counsel, has been referred to the undersigned for reply. 
The facts set forth in your letter, and as related to me via 
telephone, can be summarized as follows: 

Facts 

1. You· are the chairman of th.e Board of Governors of 
Gardens, an unincorporated association representing 

the co-owners of the - apartment complex bearing the same 
name. 

2. Such apartment complex consists of 24 units in 
The property is a •community apartment project• as defined 
in Business and Professions Code section 11004. As such, 
ownership and title is held by the co-owners as tenants in 
common, in undivided, fractional interests. 

3. Each such co-owner also possesses ( i) the exclusive right 
to occupy a specifically identified apartment unit, as well 
as (ii) accompanying nonexclusive ingress and egress rights. 

4. None of the apartment units are subject to a lease. 

5. In 1984, pursuant to the co-owners' written request, the 
County Assessor's Office commenced the separate 

assessment of said Gardens community apartment 
project. 

6. The co-owners now intend to implement a condominium 
conversion of the project. Such conversion will consist of 
the following proposed steps: 

a. Recordation of a subdivision map dividing the prGject 
into condominium units and common areas. 
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b. Recordation of deeds from the co-owners granting each 
respective present resident ownership of the 
condominium unit representing the apartment of which 
he has exclusive occupancy. 

c. Recor•da tion of an additional deed transferring title 
to the common areas from the co-owners to a 
condominium owners' association. 

You have requested an opinion of the change in ownership 
consequences of the above-described proposed transactions. 

LAW AND ANALYSIS 

Section 60 of the Revenue and Taxation Code (all section 
references contained herein are to the Revenue and Taxation 
Code unless otherwise specified) states that: 

A •change in ownership• means a transfer of 
a piesent interest in real property, 
including beneficial use thereof, the value 
of which is substantiaUy equal to the value 
of the fee interest. 

Your proposed transactions will unquestionably involve a 
transfer of real property within the meaning of section 60. 
Section 62, however, provides the following exception to such 
provision: 

Change in ownership shall not include: 

* * * 
(a ) ( 2 ) Any trans fer w h i ch r es u 1 ts 
solely in a change in the method of holding 
title to the real property and in which 
proportional ownership interests of the 
transferors and transferees, whether 
represented by stock, partnership interest, 
or otherwise, in each and every piece of 
real property transferred, remain the same 
after the transfer •.•. 

Rule 4·62(j)(2)(B) of the Property Tax Rules set forth in Title 
18 of the Code of Regulations defines such transfers excluded 
under section 62(a)(2) as follows: 

Transfers of real property between separate
legal entities or by an individual (s) to a 
legal entity (or vice versa), which result 
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solely in a change in the method of holding 
title and in which the proportional 
ownership interests in the property remain 
the same after the transfer. 

The filing of a subdivision map converting· an apartment complex 
into condominium units does not, in and of itself, constitute a 
change in ownership of the subject property. The· subsequent 
disposition of the units determ~nes whether or not such a 
change occurs and to what extent. 

In this case, the property is a community apartment project 
where each resident owns an undivided interest in the property 
and possesses the· e~clusive right to occupy his particular 
unit. After recordation of the map, you propose to transfer 
each newly-created condominium unit ,to the co-owner who has 
exclusive occupancy of such respective unit. 

This office has previously held in opinion letters dated 
February 7, 1980, and February 14, 1980, that, under such 
circumstances, the transfer of the newly-created condominium 
units to the former owner/residents will constitute only a 
change in s1uch owners' method of holding title to the subject 
property. Copies of such opinion letters are attached. 
Therefore, so long as all co-owners acquire their respective 
units, thereby maintaining their proportional ownership 
interests in the property, the proposed transfers should be 
exempt from change in ownership consequences pursuant to the 
exception set forth in the above-referenced section 62(a)(2). 

The views expressed in this letter are, of course, only 
advisory in nature. They are not binding upon the assessor of 
any county. You may wish to consult the Los Angeles County 
Assessor in order to confirm that the described transactions 
will be treated in a manner consistent with the conclusions 
stated above. 

Yours very truly, 

Ra&%# 
Tax Counsel 

RWL:wak 
2363H 
Attachments 
cc: Honorable John J. Lynch 

Los Angeles County Assessor 
Mr. John Hagerty 
Mr. Robert Gustafson 
Mr. Verne Walton 
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STATE OF CALIFORNIA· 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO. CALIFORNIA 
(P.O. BOX 1799, SACRXMENTO, CALIFORNIA 95808) 

(916) 324-6593 

. WIUIAM M. Bf~'
Fint Oistrict. l(e,. 

CONWAY H, COlllS
Second Omict, ios ""9elfl 

•
ERNEST J. ORONENBURG, JR.

Third Oir.trict, San Diego 

RICHARD NEVINS 
Fourth District, p~ 

KENNETH CORY 
Co,,trolkr, Socromento

DOUGLAS D. &Ell 
&CCl/liw S«rctory 

July 30, 1985 

Dear Mr. D: 

This is in response to your letter of July 16, 1985 directed 
to Mr. Richard Ochsner, Assistant Chief Counsel. You stated. 
in your l_etter that you had written Mr. Glenn Rigby in 1981 
and had o~tained an optnion that~- proposed transaction 
would not constitute a change in ownership for property tax 
purposes. You have asked if there have been any.changes in 
the law which would alter the conclusion reached by Mr. Rigby. 

The facts as provided in your letter and cur telephone 
conversation of July 25,· 1985 are summarized as follows: 

, a cooperative 
housing corporation located ins ., is planning 
a conversion to condominium units. The units present­
ly are individually owned, individually assessed and 
have individual financing. Following the conversion, 
the current owners of the cooperative units will 
retain the same ownership interests in the units as 
they-presently have. Because of the maintenance of 
the same ownership interests, the city and county 
have stated that the conversion is a change in the 
form of ownership only. and therefore is not subject 
to the transfer tax. 

In 1981, the conversion plan had included a proposal 
to convert two existing office units into housing 
units, thus raising the issue of new construction 
and reappraisal of the office units. You have· since 
abandoned the plan to convert the two office units; 
thus, the issue of new construction no longer exists. 

Section 62(a)(2) of the Revenue and Taxation Code states that 
a change in ownership shall not include: 
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[a]ny transfer between an individual or individ­
uals and a legal entity or between legal entities, 
such as a cotenancy to a partnership, a partnership 
to a corporation, or a trust to a cotenancy, which 
results solely in a change in the method of holding 
title to the real property and in which proportional 
ownership interests of the transferors and transfer­
ees, whether represented by stock, partnership 
interest, or otherwise, in each dnd every piece of 
real property transferred, remain the same after the 
transfer. 

Under the facts outlined above, the tJ~ansfer of the individual 
units from the cooperative housing corporation to a condominium 
would be a change in the method of holding title to the property 
only. The proportional ownership interests of the owners of 
the units would remain the same both before and after transfer. 
Therefore, there would be no change in ownership of the units 
and no consequent reappraisal; the opinion provided by Mr. Rigby 
in 1981 remains valid. 

The view expressed in this letter that the implementation of 
the proposed conversion plan "is not a change in ownership of 
the cooperative units is an advisory opinion only. It is not 
binding upon the assessor of any county. You may wish to consult 
with the Assessor of S County to order to ascertain if 
this transaction would be treated in a manner consistent with the 
conclusions stated above. 

Very truly yours, 

B~(j Siiu.LLt 
Barbara G. ElbrP-cht . 

. Tax Counsel 
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