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To : Mr. Gordon P. Adelman Dote : July 10, 1986 

Richard H. Ochsner ) 
From : if*- 

Subiect: Disaster Relief - "Replacement" Property 

At our meeting on June 13, you asked that I put my views on the 
above subject in writing to you. 

This question involves two recent letters sent by the 
Assessments Standards Division to Mr. George L. Singewald, Sr. 
Auditor-Appraiser, of the Siskiyou County Assessors Office. _ 
The facts are that a fire damaged a two-story residence with 
damage to both stories. The owner removed all of the second 
story and roofed the remaining fire-damaged first story which 
he plans to eventially repair. In addition, the owner of this 
property built a new residence after the fire which is 
described as being located on the situs property (appraisal 
unit), although it is located on a different parcel. 

The questions presented were: 

1) Can the replacement provisions of section 170 of the 
Revenue and Taxation Code be applied to the new 
residence? 

2) How should the fire-damaged property be treated? 

The response from Assessment Standards (prepared by Dennis 
Minner) was that section 170 of the Revenue and Taxation Code 
is applicable to the replacement property as described even 
though it is physically situated in a location other than the' 
exact spot within the affected property, that is, on a 
different parcel but within the appraisal unit. With respect 
to the remaining fire-damaged structure, the staff replied that 
since section 170 should be applied to the replacement 
property, the fire-damag,ed structure muqt be treated as new 
construction under sections 70 and 71 of the Revenue and 
Taxation Code and assigned a new base year value when 
completed. The old base year value, it was explained, had been 
"transferred" to the new structure. For the current year and 
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any subsequent years that the damaged structure remained 
unfinished, the staff recommended that a construction-in- 
progress value for the inc?mplete structure be determined each 
lien date until complete. . 

As discussed at our meeting, there is nothing in section 170 
which refers to "replacement property." There is also no 
reference to "replacement property" in subdivision (c) of 
section 70. Section 170 refers to property which is "restored, 
repaired, reconstructed." Section 70 refers to property which 
iS "reconstructed." Further, nothing in either of these . 
sections provides for the transfer of a base year value, from 
one improvement to another. (The only provisions which 
authorize a transfer of base year value are section 68 and 
proposed section 69.) 

I realize that we have taken the position in the past that when 
a property, which has been completely destroyed by disaster, 
will be reconstructed, it need not necessarily be reconstructed 
on the exact location of the original improvement. Note that I 
refer to this as reconstruction and not replacement. Where a 
structure is completely destroyed, then reconstruction must 
start from the ground up. Where a structure is partially 
damaged, however, it is my opinion that the term reconstruction 
is limited to restoration of the original structure. If the 
original structure is still standing, then construction of a 
second structure would be a replacement.rather than a 
reconstruction. Thus, under the facts presented, the 
replacement residence constructed by the owner of the described 
property would be treated as new construction and would not be 
entitled to the benefits of section 170 or subdivision (c) of 
section 70. Section 170 would, of course, apply to the fire- 
damaged property. The owner would be entitled to a 
reassessment of that property and it could be restored to its 
original condition without an increase in its original base 
year value. 

It is assumed that the property as described will not qualify 
for relief under the provisions of SCA 28 (Ellis) which was 
adopted at the June primary election. SCA 28 permit the 
Legislature to provide for the transfer of base year value to 
replacement poperty acquired or newly constructed as a 
replacement for disaster damaged or destroyed property. 

These provisions will be implemented by SB 2535 (Ellis) when 
the biil is enacted. SB 2535 adds section 69 to the Revenue 
and Taxation Code 'to provide that the.base year value of 
damaged property may, under.described circumstances, be 
transferred to property acquired or constructed as a 
"replacement" for the substantially damaged or destroyed 
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property. These provisions apply to replacement property 
acquired or newly constructed on or after July 1, 1985. 

It is noteworthy that sec?tion 69 makes, a distinction between 
“replacement” and “reconstruction.” Subdivision (a) provides, 
in part, that at the time of.the transfer of the ‘base year 
value to the replacement property, the damaged or destroyed 
property should be reassessed at full cash value. Further, if 
relief is provided under section 69 by transfer of the base 
year value, then the damaged or destroyed property shall not be 
eligible for property tax relief under subdivision (c) of 
section 70 in the event of its “reconstruction.” The context 
in which the terms “replacement” and “reconstruction” are used 
makes it clear that these terms are not intended to be 
synonymous. 
supports the 

The use of 
interpretation 

the term “reconstruction” in 
I have suggested above* 

section 69 

I suggest that our advice to Mr. Singewald be corrected as soon 
as possible. 
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