
              
               

 

 

State of California Board of Equalization 
Legal Division-MIC: 82 

M e m o r a n d u m 

To: Mr. David Gau  Date: October 2, 2000 
Policy, Planning and Standards Division 

From: Dan Nauman 
Senior Tax Counsel 

Subject: Revenue and Taxation Code § 68 and Property Tax Rule 462.500 

This is in response to your July 18, 2000, Memorandum to Larry Augusta, requesting our 
opinion as to the time limitations on the purchase of replacement property following the 
acquisition of real property by a public entity.  Specifically, you relate the following 
scenario from  County, and ask if the replacement property would qualify for 
property tax relief under Revenue and Taxation Code section 68 and Property Tax Rule 
462.500?  We conclude that it would qualify. 

Taxpayers A and B owned a veterinary clinic which was purchased by the 
Redding Redevelopment Agency for the purpose of realigning the road. 
The date of the offer to buy the property was July 29, 1996.  The date of 
the Purchase and Sale and Settlement Agreement was December 15, 1997.
 We are not advised, but we assume that the deed recorded shortly 
thereafter.  Taxpayers A and B immediately leased back the property. 
They vacated the property on January 15, 1998.  A replacement property 
was purchased on January 22, 1999.  The application to transfer base year 
value was signed on May 24, 2000. 

You have no information on the comparability requirement, and assume that this is not an 
issue.  You inquire whether the lease would affect the qualification of the replacement 
property for transfer of base year value? 

As hereinafter indicated, remaining in possession of the property under the lease would 
have the effect of delaying the onset of the four-year period within which the request for 
assessment of the replacement property must be made.  However, under the facts you 
present, it would not make any difference. 

As adopted by the voters, Subdivision (d) of Section 2 of Article XIII A of the California 
Constitution, which created the exclusion for the acquisition of replacement property to 
replace property acquired by a public entity, does not specify a time limitation for the 
purchase of the replacement property or the filing of a claim for assessment treatment 
thereunder.  Revenue and Taxation Code Section 68, enacted by the Legislature to 
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implement Section 2(d), does provide: “Persons acquiring replacement property on and 
after January 1, 1983, shall request assessment within four years of the date the property 
was acquired by eminent domain or purchase or the date the judgment of inverse 
condemnation becomes final.”  However, that section does not address numerous detailed 
possible situations, such as what if, as here, the person is not actually displaced as a result 
of the taking or governmental acquisition? 

Therefore, the Board exercised its rulemaking authority in 1984 to, among other things, 
specifically provide and clarify that the statute of limitations does not begin to run until 
the person is actually displaced and vacates the property.  Property Tax Rule 
462.500(g)(2) provides: 

“(2)  For purposes of this section . . . .  For replacement property acquired 
on or after January 1, 1983, a request shall be deemed timely if made 
within four years after one of the following dates, whichever is applicable: 

* * * 

(B)  The date of conveyance or the date the taxpayer vacates the replaced 
property, whichever is later, for property acquired by a public entity by 
purchase or exchange; 

* * *”  (Emphasis added.) 

Under the facts of this case, Taxpayers A and B did not vacate the property acquired by 
the Redevelopment Agency at the time of the conveyance, but only later, on January 15, 
1998. Thus the statute of limitation would commence on that date.  They made the 
application for transfer of their base year value to a specified replacement property on 
May 24, 2000, well within the four years provided by Rule.  In fact, although, as noted 
above, we have not been advised of the date of deed recordation, it appears that the 
application is within four years of the conveyance as well (section 68).  Thus, for the 
reasons set forth, the purchase of the replacement property and the application for transfer 
of base year value were timely. 
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cc: Mr. Dick Johnson, MIC:63 
Mr. Charles Knudsen, MIC:62 
Ms. Jennifer Willis, MIC:70 




