
1111111 ~Ill lllll 1111111~ 11111 !Ill! II~ ~ll !Ill 
· *200.0354* ===============-==================

STA TE Of CAllfORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORMIA 

(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0001) 

( 916) 323-7713 

-------
WILLIA"" NI. BENNETT 

fint DiPricl, Kemfield 

CONW-lY H. COLUS 
S«ond OistrlC't, Lo, Angeln 

ERNEST J. DRONENBURG, JR. 
Third o;.....,., San CMgo 

PAUL CARP£NTER 
fourth Dill,;ct, Loi Angele, 

GRAY DAVIS 
Conlrol,.,, Soc,_ 

CINDY RAMBO 
E•«vriwie Din,cto, 

Mr. James E. Dodd 
Appraiser Analyst III 
Ventura County Assessor's Office 
Government Center, 800 South Victoria Avenue 
Ventura, CA · 93009 

December 18, 1989 

Re: Interpretation of Rule 462.5; Change in Ownership 
Exclusion for Replacement Property 

Dear Mr. Dodd: 

This is in response to your letter dated October 30, 1989 -to 
Assistant Chief Counsel Richard H. Ochsner. You ask whether a 
property owner can sell his property to a governmental agency, 
then reacquire a portion of that property and qualify the 
reacquired property for a change in ownership exclusion afforded 
by California Constitution Article XIIIA, section 2, Revenue and 
Taxation Code section 68 and Board Rule 462.5. As discussed 
below, we conclude that he can. 

Facts 

You tell us that the City of Port Hueneme Redevelopment Agency 
has proposed a plan for taking a 2-acre industrial zoned parcel 
from a county landowner. The property taken is presently being 
used for an automobile salvage (junk) yard. It has a small 
office building, some asphalt paving and metal perimeter . 
fencing. You told me by phone on November 30 that the owner 
told the city that he absolutely would not voluntarily sell the 
property unless he received a comparable property in exchange 
and would receive a section 68 change in ownership exclusion. 
The city considered various plans for the purchase of the 
property and finally settled on the following proposal. 

1. The city would purchase the entire 2-acre property, displace 
the owner, demolish the improvements and subdivide the property 
into two 1-acre parcels. 

2. A developer who is working with the city would construct a 
self storage facility on one of the parcels. Upon completion, 
the parcel with the new self storage improvement would, 
according to contract, be sold back to the original owner. 
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3. The city Would retain the remaining 1-acre parcel for 
development to another use. 

You tell me you have concluded that there is no issue of 
comparability because the property re-purchased would remain 
industrial zoned. You say the only issue is whether the owner 
can sell his property to a governmental agency and then 
reacquire a portion to be assessed.under the change in ownership 
benefits of Rule 462.5. We turn now to that issue. 

Law and Analysis 

The Board of Equalization, pursuant to its authority vested by 
section 15606 of the government code, and to implement, 
interpret, or make specific section 68 of the Revenue and 
Taxation Code and section 2(d) of Article XIIIA of the 
California Constitution proposed and-adopted Board Rule 462.5. 
The rule was adopted September 13, 1984, effective February 16, 
1985, amended November 18, 1987, effective February 14, 1988, to 
provide uniform procedures to govern county assessors in 
administering the new change in ownership provision and to 
address various definitional and assessment issues not otherwise 
made clear by the California Constitution or the Revenue and 
Taxation Code. (See Assessor's Letters 83/19 and 87/51.) 

Board Rule 462.5 provides in pertinent part: 

•ca) GENERAL. The term change in ownership shall not 
include the acquisition of comparable real property as 
replacement property or property taken if the person 
acquiring the replacement real property has been displaced 
from property in this state by: 

{1) Eminent domain pioceedings instituted by any entity 
authorized by statute to exercise the power of eminent 
domain, or 

{2) Acquisition by a public entity, or 

(3) Governmental action which has resulted in a judgment of 
inverse condemnation.• 

You tell us that the property owner in this instance will be 
•displaced• from his property by acquisition of his property by 
the city. Those two elements of 1) being displaced from this 
property, and 2) being displaced as a result of acquisition of 
such property by a public entity, qualifies a comparable 
replacement property acquired by the property owner for a change 
in ownership exclusion under the provisions of Rule 462.5, 
subdivision (a) set forth above.· 
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We now examine the qualifying elements for a "replacement 
property•. Rule 462;5 (b)(3) provides:' 

"(3) 'Replacement Property' means real property acquired to 
replace property taken.• 

The difficult problem here is that the property acquired was 
also part of the property taken. The specific issue is whether 
that particular property acquired qualifies for a change in 
ownership exclusion. 

Based upon the facts you give, we presume that the city will 
purchase (for a price to be determined) the property own~r•s 
two-acre parcel in fee. We presume the conveyance of title will 
be made in accord with California Law for the conveyance of real 
property. We presume this conveyance will be unconditional and 
that the city's agreement to file a parcel map, divide the 
property in half, construct improvements desired by the former 
owner on one-half of the property, and then sell the improved 
portion of .the property back to the prior owner is an 
enforceable contract separate and apart from the conveyance in 
fee of the two acres to the city. In that event the former 
owner has exercised his statutory (Civil Code §1044) and 
Constitutional (California Constitution Article 1, §1) right to 
convey or transfer property. (Tennant v. John Tennant Memorial 
Home 167 C 570.) He has, after such conveyance, absolutely no 
ownership rights in the two-acre parcel. He is free to 
purchase property anywhere in this state and receive a change in 
ownership exclusion on the replacement property so long as the 
replacement property is timely purchased and qualifies as 
comparable in all respects under the provisions set forth in 
Board Rule 462.5. There are no other restrictions or 
limitations that we can discover. The singular act of 
repurchasing one's previously owned property is not an 
enumerated restriction under Rule 462.5. Therefore, we conclude 
the former owner can purchase any qualified replacement property 
he wishes including all or a portion of the property he formerly 
owned. The former owner need only satisfy the procedural steps 
set forth in Rule 462.5 which can be paraphrased as: 

1. Qualify as an owner of the replaced property under the 
provisions set forth in Rule 462.S(e), and 

2. Be displaced from property he owns by defined governmental 
action, and, 

3. Acquire replacement property which is comparable within the 
meaning of Rule 462.S(c), and 
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4. Meet the ~ime limits set forth in Rule 462.S(g) for 
qualifying the replacement property. 

Conclusion 

We find nothing in the California Constitution, the Revenue and 
Taxation Code, or Board Rule 462.5 which would, in principle, 
prevent a displaced property owner from repurchasing property he 
formerly owned as replacement for property sold to or taken by 
government. So long as there is an actual displacement through 
a conveyance of the legal and beneficial ownership of the 
property taken, evidenced by a deed or other documentation 
conveying such property to government, then the displaced-owner 
is entitled to purchase any qualifying property whatsoever 
including the property he previously owned. 

Out intention is to provide timely courteous and helpful 
response to inquiries such as yours. - Suggestions that.help us 
to accomplish this goal are appreciated. 

RRK:mw 
2949H 

cc: Mr. Verne Walton 
Mr. Gene Palmer 

Very truly yours, 

ROBERT R. KEELING 
Tax Counsel 


