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Mr. Matthew Moore --’ 
Office of the County Assessor., 
Real Property Division 

-County Go’vernment Cent,er, East Wing 
70 West Hedding Street 
San Jose, CA .’ 95110. ’ 

.._ 

Dear Mr. Moore: . . -, ,;. 

This is in. response to your letter o.f June 8, 1990, requesting ‘:-“- ..’ 
advise on the application of Proposition 60 to an original ‘__. 
property which{was purchased in 1973 as a,duplex but which,is 
cltiimed to have been converted .to a single-family residence’ in ,.‘.Y~:, 
1982. : .’ .. 

: 7’ 

As .I understand it, the owner lived in one unit and rented out ,. 
the -other unit of the.duplex until 1982 when her parents moved 
in. A door providing access between the two units of,the 

.; ; 

duplex was added at. that time. Xhen the property sold in 1989, ‘_I 
the door had beer: removed and the property returned to its. 
original conEigci&tion as a duslex. In order to qualify the 
replacemen’-dwelling tinder the equal ,or lesser value test, the 

’ ‘,I’ ..” 
‘. _. 

‘.axpayer contencis -hst because of- the added-doorway the 
property \~a:; convor’.ed ,?o a single-family ‘residence and she is :_ 
entitled to a cornpa c ison based. <?or? .t he full market value of.. ; .-’ 
the original pro!>e(‘_y. ‘_. ,.,. ‘.. 

:. ., 
‘-. ‘. 

The amendm,er?‘- t-o 
x--y 

1 ., 

sccc ion 2 of %rtic:Ie XIIIA of the-California . . 

Constitution,.a~~ds~ 
. . 

by Proposi’ion ‘60 expressly provides, .“in .‘. :., ,(,‘..:.: ‘., 
part, fhat for LL\crposcs of Chat section. a two-dwelling unit’ ‘: _ .- “:. . ;,..,‘. 
shall be. consider’ed, as ?.wo separa.?e, single-family .dwellings. j. 
Proposition 60 is implemented by .R,ev,enue and ,Taxation Code ..... 
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:. : 

. . ~ ; :. . . . . . : ‘: :: _ 



Mr.. Matthew Moore -2- June 13, 1990 

section 69.5. Subdivision (g)(4) of that section, defining 
“original property” similarly provides that each unit of a 
multiunit dwelling shall be considered a separate original 
property. Thus, both the Constitution and the code’provision 
expressly require that a duplex be treated as two separate 
single-family residence for purposes of applying the 
requirements of the Proposition 60 benefit. 

The question of whether a particular property is one 
single-family residence or is a duplex consisting of two 
single-family residences is a question of fact which must be 
determined by the assessor based on all of the circumstances of 
the particular situation. The taxpayer, of course, has the 
burden of establishing to the satisfaction of the assessor that 
the property has in fact been converted from a duplex to a 
single-family residence. 

Based solely on the information provided in your letter, I 
would conclude that the taxpayer has not established that her 
duplex-was converted to a single-family residence. While it is 
undoubtedly true that it .is possible to convert a duplex into a 
single-family residence, it does not appear that the addition 
of a.single door which provides interior access between the two 
units should, in and of itself, be considered to be sufficient 
to convert the nature of the duplex. While the door provides 
more convenient access between the two units, it does not 
appear to change the basic character of the duplex. In all 
other respects it would seem that the two separate living units 
still continue to exist. 

It is important that the property was restored to its original 
configuration as a duplex at the time of its sale. The equal 
or lesser value test provided in subdivision (g)(5) of section 
69.5 requires a comparison of the value of the replacement 
dwelling to the “full cash value of t.he original property”. 
The full cash value of the original property is determined, 
pursuant to subdivision (g)(7), by reference to the new base 
year value of the property determined as a result of its sale. 
Thus, the law cont.emplates a comparison based upon the 
condition of the property at the time of its sale. Since the 
property was, in fact, a duplex at the time of its sale i: 
would seem that the Legislature intended that the.property be 
treated as a duplex for purposes of the provisions which 
r +3_ c \3 g :-! i s e t I: ,a ? each unit of ‘hkduF_?lex_ wj.ll b? c5:isicj:erecjl as u 
separate original property. 

As you know, the views expressed herein are advisory only and 
are not binding on any assessor or any assessment appeals board. 



- Mr. Matthew Moore -3- June i3, 1990 

Our intention is to providP timely, courteous and helpful 
responses to inquiries such yours. Suggestions that help us to 
accomplish this goal are appreciated. 

Very truly yours, 

Richard H. Ochsner 
Assistant Chief Counsel 

RHO:mw 
2487D 

cc: Mr. John Hagerty 
Mr. Verne Walton 


