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Question:

A property owner has sold his primary residence and finished construction on a
replacement home. The original property had a 990 square foot apartment combined with
a detached garage. Family and guests used this unit.

It is not clear to the County Assessor’s office whether the apartment can be
considered part of the original property value for Prop 60 comparisons. Below are the
references that the Assessor’s office used in attempting to make this decision:

1. Prop 60 Application — If an original property is multi-unit dwelling, each unit shall be
considered a separate original property.

2. Property Taxes Law Guide 200.0064 — In making the value comparison between an
original property and a replacement property, the value of structures on the original
property other than the principal place of residence must be excluded.

3. LTA 87/71 Question 4 — It is clear from the language of the statute that the property to
be compared is the property occupied as the claimant’s principal residence in total,
which qualifies for the Homeowners’ Exemption.

The Assessor’s inclination is to think of the apartment as part of the principal residence
and therefore use the full sales price in our qualifying comparison.

Answer:

Based on the facts described here, the homeowner did not rent the apartment to others, but
presumably used it for guests, family members, etc. Unless there is evidence that the
homeowner executed a lease or otherwise used the apartment for purposes incompatible
with the homeowners’ exemption, it would appear to qualify as part of his/her principal
residence. This conclusion is consistent with legislative intent, as explained in the Board
staff’s previous opinion on this matter, as set forth in LTA No. 87/71, question 4.
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Section 69.5(a)(1) and (b)(2) require that the “original property” must be eligible for the
homeowner’s exemption “as the result of the claimant’s ownership and occupation of the
property as his/her principal residence.”

The factual question to be determined by the assessor in the instant case is whether the
990 square foot apartment combined with a detached garage was “eligible for the
homeowner’s exemption” because of the claimant’s ownership and occupation as his/her
principal residence. Based on our long-standing interpretation of section 218 and Rule
135, LTA No. 82/50, page 19, states that “None of the homeowners’ exemption or the
veterans’ exemptions may apply to land or structures on a side [or portion of the property]
rented to others.” The basis for the “rented-to-others test” is that occupation and/or
leasehold possession of property by others establishes prima facie evidence that it is the
“principal residence” of some other person.
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