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July 5, 2002

RE: Application of Revenue and Taxation Code Section 69.5, Subdivision (g) – Request for
Opinion Letter

Dear Mr. :

This is in response to your June 18, 2002 letter to the Honorable Dean Andal, Board
Member Second District, in which you request our opinion regarding the facts contained in your
Petition for Writ of Mandate (filed in Superior Court) to set aside the recent decision of the 

     County Assessment Appeals Board (AAB) denying your application claim for the
benefit under Revenue and Taxation Code section 69.5.  Upon the sale of your original property,
the assessor determined that the fair market value was $170,000 and enrolled that amount as the
new base year value.  However, you state that the purchase price of the home was $190,000
which would qualify for the transfer of the base year value from the original property to the
replacement dwelling for which you paid $190,000.  You have asked that Board legal staff
review the facts and provide you with an opinion letter to be used at trial.

As you are aware, eligibility for the benefit depends upon the factual circumstances, such
as valuation for the purpose of comparison, to be determined by the trier of fact.  For that reason,
we decline to give an opinion or determination on the factual issues and instead address the two
significant legal issues involved, based on our review of the materials submitted.  As explained
below, it is our position that 1) a properly filed application by a claimant vests an AAB with
jurisdiction to determine whether the claimant meets the requirements of section 69.5 (including
the full cash value of the original property under section 69.5, subdivision (g)(2)); and 2) the
purchase price presumption in Property Tax Rule 2, subsection (a) requires that the party
asserting that the full value is other than the purchase price bears the burden of proving that the
sale price was different.

Question 1.  Does the Assessment Appeals Board have jurisdiction to hear and decide an
application appealing the assessor’s determination of full cash value of the original
property for purposes of qualification based on the value comparison required by section
69.5 ?
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Response:  Yes.  Article XIII, section 16 of the California Constitution provides in relevant part
that “[e]xcept as provided in subdivision (g) of Section 11, the county board of equalization,
under such rules of notice as the county board may prescribe, shall equalize the values of all
property on the local assessment roll by adjusting individual assessments.”  The court of appeal
has interpreted article XIII, section 16 (former section 9) to grant assessment appeals boards the
broad authority “to equalize the valuation of taxable property within their jurisdiction.  Firestone
Tire & Rubber Co. v. County of Monterey (1990) 223 Cal.App.3d 382, 387; County of
Sacramento v. Assessment Appeals Bd. No. 2 (1973) 32 Cal.App.3d 654, 662.

Revenue and Taxation Code section 1601 et seq. provide statutory requirements and
procedures for the assessment appeals boards and the appeal process.  The State Board of
Equalization has adopted regulations, Title 18, California Code of Regulations, Sections 302
through 326 (referred to as Property Tax Rules) that implement the constitutional and statutory
provisions that define the jurisdiction of and grant authority to assessment appeals boards.
Property Tax Rule 302 provides, in relevant part, that the functions of an appeals board include

(a)  To lower, sustain, or increase upon application, or to increase after giving
notice when no application has been filed, individual assessments in order
to equalize assessments on the local tax assessment roll,

(b)  To determine the full value and, where appealed, the base year value of
the property that is the subject of the hearing.

Property Tax Rule 301, attached, defines a party affected or a person affected as “any
person or entity having a direct economic interest in the payment of property taxes on the
property for the valuation date that is the subject of the proceedings . . .”

Your application appealed the assessor’s denial of your claim for base year value transfer
pursuant to section 69.5.  The denial resulted in a higher assessed value for the replacement
property which you contend qualifies for a transfer of the base year value of the original
property.  The subject of the application and the proceedings was the replacement property on
which you, as the owner, have a direct economic interest in the payment of the property taxes for
the valuation date, i.e., the date of the change in ownership.  Thus, you are a party affected
within the meaning of Rule 301 and entitled to full hearing on the merits of the application.

The issue that the board must determine for purposes of qualification is whether the full
cash value of the original property was $190,000 and not the $170,000 value determined by the
assessor’s office.  If the board finds in your favor, the current owner of the original property
would incur an increased tax liability based on the higher base year value of $190,000.
Consequently, the current owner of original property must be afforded due process by providing
an opportunity to be heard by the Board.  Moreover, the current owner is a party affected who
has a direct economic interest in the payment of the property taxes on the original property.
Therefore, the appeals board must notify the current owner of its intention to hear and decide an
application appealing the denial of a section 69.5 claim for transfer of base year value when such
a hearing involves a determination of value for the original property.  The current owner has the
right to participate as a party to the matter in the same manner as the applicant.
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As indicated by the foregoing discussion, we disagree with the county’s position, set
forth on page 8 of the Demurrer to the Petition for a Peremptory Writ of Mandate, that your
application constituted only a request that the appeals board exercise its jurisdiction to equalize
an assessment.  The county cites Stevens v. Fox Realty Corp. (1972) 23 Cal.App.3d 199, 205 for
its view that “the board has discretion to consider such an application on its own accord, but
need not elevate the applicant to the status of a party to an assessment hearing.”  Following the
procedure approved by the court in Stevens, the appeals board held a preliminary hearing in
order to determine whether to exercise its jurisdiction to hear the matter.

In our view, the county’s reliance on Stevens is misplaced. In Stevens, the application
was filed by a third party who sought an increase in the assessed value of property owned by
another party.  The applicant had no economic interest in any property that was subject of the
hearing and, thus, was not a party affected within the meaning of Rule 302.  As discussed above,
unlike the applicant in Stevens, you are a party affected in the appeal of the claim denial.  Thus,
when you filed your application, the appeals board was required to exercise jurisdiction to hear
and decide the application.  The board should have held a full hearing on the merits, rather than a
preliminary hearing on whether to exercise its jurisdiction.

Question 2.  Is the Assessment Appeals Board bound by Property Tax Rule 2, which
creates a rebuttable presumption that the consideration valued in money is the full cash
value of the property?

Response:  Yes.  In the exercise of its equalization function, an assessment appeals board is
required to follow validly enacted statutes and validly adopted regulations.  As the Assessment
Appeals Manual explains on page 17, “[t]he assessment appeals process is governed by
substantive and procedural law derived from constitutional provisions and implemented by
statutes, regulations and local rules.”  Title 18, Public Revenue, Division 1, Chapter 1 of the
California Code of Regulations is the main body of regulations implementing and interpreting
the statutes governing property tax assessment and the assessment appeals process.  These
regulations are commonly referred to as the Property Tax Rules.  Property Tax Rule 1 expressly
provides, in relevant part, that “[t]he rules in this subchapter govern assessors when assessing
[and] county boards of equalization and assessment appeals boards when equalizing.”  Rule 2
immediately follows Rule 1 and, thus, clearly governs an appeals board in a hearing and decision
on an assessment.

In a number of decisions, the court of appeal has held that property tax rules are binding
legal authority on assessors and assessment appeals boards.  For example, in Main & Von
Karman Associates v. County of Orange (1994) 23 Cal.App.4th 337, the court held that the
appeals board improperly based its value determination on comparable sales data which was not
adjusted to reflect the difference between the subject property and comparison properties as
required by Property Tax Rule 4.

The so-called “purchase price presumption” is set forth in Rule 2, subsection (b) which
provides, in relevant part, that

when valuing real property (as described in paragraph (a)) as the result of a
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change in ownership (as defining in Revenue and Taxation Code, Section 60,
et seq.) for consideration, it shall be rebuttably presumed that the
consideration valued in money, whether paid in money or otherwise is the full
cash value of the property.

Property Tax Rule 313 establishes the “purchase price presumption” as a rule of hearing
procedure.  Subsection (c) of the rule requires that assessor bears the initial burden of production
and the burden of proof on the assessor when the hearing involves

a change in ownership and assessor has not enrolled the purchase price, and
the applicant has provided the change of ownership statement required by
law.  The assessor bears the burden of proving by a preponderance of the
evidence that the purchase price, whether paid in money or otherwise, is not
the full cash value of the property.

For further explanation, the Assessment Appeals Manual on page 83 discusses in more
detail the application of the presumption as a valuation and procedural matter.

The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not
binding on any person or public entity.

Very truly yours,

/s/ Lou Ambrose

Lou Ambrose
Supervising Tax Counsel (Acting)
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  Board Member Second District
Mr. David Gau, MIC:63
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