
I 

STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION JOHAN Kl.EP 
First District. Hwwn J 

LEGAL DIVISION - MC 82 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA D 

(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-00821 
TELEPHONE (916) 323-7714 
FAX (916) 323-3387 

June 8, 1995 

Honorable Cris Andrews, Assessor-Recorder 
County of Shasta 
1500 Court St., Room 115 
Redding, CA 96001-1694 

ATTN: Mr. Joseph 

Re: Reallocation 

Dear Mr. Andrews: 
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In your letter of January 26, 1995 you asked our opinion on 
a situation wherein 187.91 acres in the center of a property 
totaling 500.18 acres were deeded to the City of Shasta Lake in 
December 1993 for construction of a golf course. Prior to the 
dedication the property consisted of nine parcels with a total 
factored-base year value of $935,498. After the property was 
reparcelled by your office and the dedicated acres were 
segregated, it consisted of 14 parcels but contained the same 
acreage and identical base year value. 

The attorney for the property owner has'disputed your method 
of allocation of the base year value to the new 14,parcels. It 
is his view that the allocation should be proportional in that 
his client gave up some 37.5% of the acreage; therefore, his 
client's subsequent allocation should have been 62.5% of the 
$935,498 base year value. 

In contrast your appraiser did not consider the original 
500.18 acres to possess uniform value so he allocated on the 
basis of potential physical use of the parcels. This amounted to 
a reduction of only 7.1% of the owner's factored base year value 
as opposed to the desired 37.5% as a pro-rata share. 

There are no statutes or property tax regulations that 
control the question of allocation. In Letter to Assessors, No. 
84/51 of June 5, 1984 we advised that the issue should be decided 
as a matter of appraisal judgment, and in subsequent advice we 
have stated that the allocation should be reasonable based upon 
the relative value of each new parcel.. The only legal constraint 
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that applies is the basic requirement of Proposition 13 that the 
total value (factored base year) must remain the same as before 
the allocation. The precise basis for making the allocation is 
completely within the discretion of the assessor. 

Once, as in your situation, the allocation has been made, the 
question arises as to whether or-.not the taxpayer is entitled to 
a second opinion? Again there is no controlling law on point, 
but in terms of fairness, we would advise that an assessment 
appeal may be proper. Although it is true that the normal 
triggering events, change of ownership or new construction, have 
not occurred so that overall the factored base year value remains 
the same, it is equally true as to each new, individual parcel a 
new base year value has been allocated. We, therefore, suggest 
that it would be proper to permit the taxpayer to proceed 
pursuant to Revenue and Taxation Code, Section 80, and appeal the 
base year allocation for all of the new parcels. This would 
result in a factual question for the appeals board as it 
previously was for the assessor, so there is no precise legal 
point that would control the board's judgment. 

Please call if you have additional questions on this matter. 

Very truly yours, 

James M. Williams 
Staff Counsel III 
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cc: Mr. John Hagerty, MIC:63 
Mr. Dick Johnson, MIC:64 
Ms. Jennifer Willis, MIC:70 


