
TO BE PUBLISHED IN THE OFFICIAL REPORTS 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

State of California 

GEORGE DEUKMEJIAN 
Attorney General 

OPINION 

of 

GEORGE DEUKMEJIAN 
Attorney General 

RODNEY 0. LILYQUIST 
Deputy Attorney General 

: 

: 
: 
: 
: 
: 
: 
: 
: 
: 

No. 81-1101 

FEBRUARY 10, 1982 

THE HONORAB'LE DAVID G. KELLEY, MEMBER OF TH,E' 
CALIFORNIA STATE ASSEMBLY, has requested an opinion on the 
following question: . 

Does the provision in Revenue and Taxation Code 
section 135 changing the definition of "assessed value" 
beginning with the 1981-1982 fiscal year have a substantive 
effect upon other statutes that contain the term without 
specific definition and which have not been amended to 
reflect the new property tax system revision? 

CONCLUSION 

The provision in Revenue and Taxation Code section 
135 changing the definition of "assessed value" beginning 
with the 1981-1982 fiscal year does not have a substantive 
effect upon other statutes that contain the term without 
specific definition and which have not been amended to 
reflect the new property tax system revision.. 
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ANALYSIS 

l/ Revenue and Taxation Code section 135- states as 
follows: 

“(Si) 'Assessed value' shall mean 25 percent of 
full value to and including the 1980-1981 fiscal year, 
and shall mean 100 percent of full value tar the 1981- 
1982 fiscal year and fiscal years thereafter. 

“(b) 'Tax rate' shall.mean a rate based on a 25 
percent assessment ratio and expressed as dollars, or 
fractions thereof, for each one hundred dollars ($100)' 
of assessed valuation to and including the 1980-1981 
fiscal year, and shall mean a rate expressed as a 
percentage of full value for the 1981-1982 fiscal year 
and fiscal years thereafter. 

"(c) Whenever this code requires comparison of 
assessed values, tax rates or property tax revenues for 
different years, the assessment ratios and tax rates 
shall be adjusted as necessary so that the comparisons 
are made on the same basis and the same amount of tax - 
revenues would be produced or the same relative value 
of an exemption or subvention will be realized 
regardless of the method of expressing tax rates or the 
assessment ratio utilized. 

"(d) For purposes of expressing tax rates on the 
same basis, a tax rate based on a 25 percent assessment 
ratio and expressed in dollars, or fractions thereof, 
for each one hundred dollars ($100) of assessed value 
may be multiplied by a conversion factor of twenty-five 
hundredths of 1 percent to determine a,rate comparable 
to a rate expressed as,a percentage of full value; and, 
a rate expressed as a percentage of full value may be 
multiplied by a factor of 400 to determine a rate 
comparable to a rate expressed in dollars, or fractions 
thereof, for each one hundred dollars ($100) of 
assessed value and based on a 25 percent assessme.nt 
ratio." (Italics added.) 

1. All unidentified section references herein are to 
the Revenue and Taxation Code. 
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The question presented for analysis is whether the 
change in the definition of "assessed value" in section 135 
from 25 percent of full value to 100 percent of full value 
beginning with the 1981-1982 fiscal year substantively 
affects other statutes that specify "assessed value" without 
express definition and which have not been amended to reflect 
the new property tdX System revision. We conclude that it' 
dbes not. 

A number of statutes containing the terms 
"assessed value" or "assessed valuation" have not been 
amended to reflect the change in definition contained in 
section 135. Public Utilities Code section 98310, for 
example, limits the bonded indebtedness of the Santa Cruz 
Metropolitan Transit District to "1 percent of the assessed 
value of the taxable property of the district as shown by 
the last equalized assessment roll of.the County of Santa 
Cruz.R (See also Pub. Util. Code, SS 96150, 96152, 103500, 
100400.) Under Public Resources Code section'5784.23, the 
bonded indebtedness of a recreation and park district is 
limited to "10 percent of the assessed value of all the 
taxable property in the district." (See also Pub. Resources 
Code, S 5788.13.) Pursuant to Government Code section 
40101, the annual publicity fund of a city is limited to 
"five cents ($0.05) on each one hundred dollars ($100) 
assessed valuation." None of these statutes have been 
amended since section 135's enactment. 

If the change in definition of assessed value is 
applicable to such statutes, the consequences would be 
significant. For instance, with regard to the examples 
given, the bonded indebtedness of the Santa Cruz 
Metropolitan Transit District and of recreation and park 

’ districts would be increased 400 percent and cities could 
annually spend four times as much on, advertising campaigns. 
Did the Legislature intend for such substantive results to 
occur by enacting section 135? 

Normally, statutes are to be read together and 
harmonized where possible. (See Wells v. Marina City 
Properties, Inc. (1981) 29 Cal.3d 781, 788; People v. Corey 
(1978) 21 Cal.3d 738, 743.) This rule of construction 
supports a conclusion that the definitional change in 
section 135 is applicable to all other statutes containing 
the general term "assessed valuation." A number of 
'indications, however, require that we reject this 
conclusion. 

3. 



. . 

First, section 135 was enacted as part of a 
complex revision of the property tax laws in California. 
Chapter 1207 of the statutes of 1978 added section 135, 

RZf~ 
section 401 to increase from 25 percent to full 
the assessment of property by assessors, and amended 

several other codes to reflect the change in the assesse: 
value definition. (55 205.1, 2260.5; Ed. Code, S 11; Gov. 
Code, SS 1.6101.5, 43004.5; Welf. & Inst. Code, 5 22.) 

All, of the changes'expressly made by chapter 1207 
indicate that no substantive consequences were intended by 
the definitional change in assessad value. Subdivision. (c) 
of section 135 specifically states: 

"Whenever this code requires canparison of 
assessed values, tax rates or property tax reven,ues for 
different years, the assessment ratios and tax rates 
shall be adjusted as necessary so that the comparisons 
are made on the same basis and the same amount of tax 
revenues would be produced or the same relative value 
of an exemption or subvention will be realized 
regardless of the method of expressing tax rates or the 
assessment ratio utilized." 

Second, chapter 1207 became operative only on 
condition that "Senate Constitutional mendment No. 60 of 
the 19,77-78 Regular Session of'the Legislature is approved 
by the voters." (Stats. 1978, ch. 1207, S 30.) 

When the proposed constitutional amendment was 
sutxnitted to the voters on November 6, 1979 for approval, 
they were told: 

"Proposition 3 is concerned with the method of 
stating property taxes on your property taxes. Its 
passage would neither raise nor lower property t=s 
but would make it easier for you to understand how your 
taxes are computed. 

2. While the 25 percent formula was only codified in 
1966 (Stats. 1966, ch. 1471, it represented a long history 
of administrative practice accepted by the Legislature and 
judiciary. (See Sacramento v. Hickman (1967) 66 Cal.2d 841, 
847-854; Hanks v. State -Board of Equalization (1969) 229 
Cal.App.2d 427#, 430-438; Michels v. Watson (1964) 229 
Cal.App.2d 404, 406-416.) 

. 
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"For many years, tax assessors have used a 25% 
assessment ratio in computing property taxes. If your 
house is valued at $80,000 for property tax purposes,' 
the assessor multiplies that amount by 25% for an 
assessed value of $20,000. The tax collector then 
divides the assessed value by 100, and multiples it by 
the county tax rate per $100 of.assessed value to yield 
the amount of tax due. If you have never understood 
the computation of your property tax when you paid your 
bill, it was because of this confusing system. 

"Passage of Proposition 3 will eliminate.use of the 
25% assessment ratio and the rate per $100, Instead, 
the tax rate will be stated as a simple percentage of 
the assessed value. Property.taxes on an $80,000 house 
will, under the 1% limitation of Proposition 13, be 
stated as 1% of $80,000 (plus the addition allowed 
under Proposition 13 for outstanding indebtedness from 
voter-approved bonds). The result will be an 
,understandable system without complicated or confusing 
formulas. 

"The language of Proposition 3 also ensures that 
the current Veterans' Property Tax Exemption guaranteed 
by the California Constitution is not reduced by this 
change. 

"Proposition 3 is designed to simplify the property 
tax system and make it more easily understandable to 
property taxpayers without increasing or decreasing any 
one's taxes. Proposition 3 in no way changes the 
property tax limitations or the amount of property 
taxes payable under Proposition 13. 

"Proposition 3 received bipartisan support in. the 
Legislature. ,We urge its adoption by the people." 
(Ballot Pam~p., Proposed Amends to Cal. Const., 
Special Statewide Elec. (Nov. 6, 19'79) p. 15.) 

The Legislative Analyst also informed the voters 
as follows: 

"The change in the assessment ratio frczn 25 
percent to 100 percent would have no effect on the 
amount of property taxes levied or the amount of value 
exempted by current property tax exemptions. The 
proposition would require certain state and local 

.5. 



. c- ‘: 

agencies to make adjustments in all computations which 
use assessed value as a factor. Most of these changes 
would affect data processing procedures used by county 
auditors and assessors. 

. The cost of these adjustments 
statewide is estimated to be relatively minor." 
(Ballot Pamp., supra, pi 14.$) 

Clearly, the purpose of changing from the 25 
percent to 100 percent assessment formula was to simplify 
the calculations s,o that property owners could better 
understand the procedure; no substantive changes were 
intended. The LegisiTture unmistakably informed the voters 
as to its intention,- and45 he measure was approved based 
upon such representations.- 

A determination that the 25 percent to 100 percent 
assessment formula change was intended to be procedural 
rather than substantive is supported by recent enactments of 
the Legislature. Besides the revisions in the original 
legislation, the Legislature has amended various code 
provisions to indicate that the 25 percent to 100 percent 
change was intended only to serve the purposes of simplicity 
and understandability. (See Stats; 1981, chs. 874, 464, 

. 

3. The proposed amendment was submitted to the 
electorate by the Legislature, the argument in favor of the 
proposed amendment was written by three legislators, and,no 
argument against the proposition was presented to the 
voters. The final vote in the Legislature.on the 
proposition was 35 to 0 in the Senate and 76 to 1 in the 
Assembly. (Ballot Pamp., supra, p. 14.) 

4. Where "the enactment follows voter approval, the 
ballot summary and'arguments and analysis presented to the 
electorate in connection with a particular measure may be 
helpful in determining the probable meaning of uncertain 
.language." (Amador Valley Joint Union High Sch. Dist. v. 

, State.Bd. of Equalization (1978) 22 Cal.3d 208, 245~246.)' 
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463; stats. 1980, ch. 1208.)2' 

For example, Education Code section 15102 has been 
amended to provide: "The total amount of bonds issued shall 
not exceed five percent, except beginning with the 1981-82 
fiscal year the amount shall not exceed 1.25 percent, of the 
taxable property of.the district as shown by the last 
equalized assessment of the county or counties in which the 
district is located . . . .I’ Education Code section 16330.5 
now provides that "a tax levy shall be twenty cents ($.20) 
per one hundred dollars ($100) of assessed value for years 
prior to the 1980-81 fiscal year and beginning'in the 1981- . 
82 fiscal year shall be 0.05 percent of the full value." 

We also note that section 1 of Article XIII B of 
the California Constitution generally limits annual 
appropriations of local governments and the state to the 
appropriations limit "for the prior year adjusted for 
changes in the -cost of living and pop.ulation . . . .-” It 
may readily be observed that if the statutory change from 25 
percent to 100 percent valuation were substantive, it could 
directly conflict with this constitutional limitation. We 
must, however, "adopt an interpretation that, consistent 
with the statutory language and purposef eliminates doubts 
as to the provision's constitutionality." (In re Kay (1970) 
1 Cal.3d 930, 942,.) 

Finally, we are aware that the Legislature 
intended for all relevant code provisions to be-conformed 
to the new definitional change by the 1981 operative date of' 
the system's revision. Section [29] of chapter 1207 of the 
Statutes of 1978 states: 

"This act shall become operative on January 1, 
1981, and shall be applied with regard to the 1981-82 
fiscal year and fiscal years thereafter. 

’ 

5. The primary rule in interpreting statutory 
provisions is well established: "choose that [construction] 
which most comports with the intent of the Legislature." 
(California Mfgrs. Assn. v. Public Utilities Cam. (1979) 24 
Cal.3d 836, 844.) 
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"It is the intent of the Legislature in postponing 
the operative date of this act until 1981 that all 
affected state and local agencies will review the 
statutes affecting their duties to determine what 
effect, if any, the passage of this act will have on q 
those statutes, and that such agencies will report to 
the Legislature, and to the State Board of Equalization 
which shall coordinate such reporting, any'amendmerts 
to the various codes they believe to be necessary to 
properly implement this act." 

Obviously, the Legislature envisioned that the 
question at issue herein would never arise. By the time the 
1981-82 fiscal year changeover was to take place, all 
pertinent laws were to have been conformed to the new 
system. As'we have pointed out, rnnnerous statutes in 
numerous codes have been amended to reflect the new system. 
The ones that have not been amended appear simply to be 
obscure', seldom used provisions. (E.g.,.Gov.,Code, , 
§ 40101.) 

We do not believe, however, that these obscure 
statutes should now be interpreted in a manner to conflict 
with the sole intent of 'the Legislature, as approved by the ’ 
voters, to make the property tax system more understandable- 
without substantively affecting any rights, obligations, or 
authority. 

It is therefore concluded that the provision in 
section 135 changing the definition of "assessed value" 
beginning with the 1981-1982 f,iscal year does not have a 
substantive effect upon other statutes that contain the term 
without specific d'efinition and which have not been amended 
to reflect the'new property tax system revision. 
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