Letter Vb

STATE OF CALIFORNIA

STATE BOARD OF EQUALIZATION

LEGAL DIVISION (MIC:82)

450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA

(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0082)
TELEPHONE (916) 324-2579

FAX (916) 323-3387

TELEPHONE (916) 324-2579
FAX (916) 323-3387

Decenber 12, 1994

Re: Transfer of Adjusted Base Year Val ue/ Acquisition of
Repl acenent Property

Dear M.

This is in response to your Septenber 14, 1994, letter to
M. Verne Walton, former Chief of the Assessnent Standards
Di vi sion, wherein you inquired concerning the transfer of an
adj usted base year val ue due to displacenent by em nent donain.
As set forth in your letter, we understand the facts of this
matter to be as follows:

FACTS
On February 14, 1994, , a CGeneral Partnership, ("W
") sold its nobil ehone park, conprised of 165 residenti al
nmobi | e honme units and | ocated at Street, :
California, AP # , to the Gty of
Redevel opnent Agency for the amobunt of $7,200,000. The
cl osing/recordation date was March 23, 1994. w sol d

t he nobi | ehone park solely because of governnental action and due
to the threat of condemation. The base year value of the
repl aced property was $1, 537, 095.

On May 9, 1994, W acquired as replacenent property a
120 unit nulti-residential property, APN s # , located
at Boul evard, , California, for the anobunt

of $6, 000, 000 (83.33% of the sales price of the repl aced
property). The recordation date was June 23, 1994. The
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repl acenent property's full cash val ue does not exceed the
purchase price paid for the replaced property.

W contends that both properties are simlar in size and
utility because they both serve as nmulti-unit residential
properties. Thus, transfer of adjusted base year value is
proper. In the event that there is any question in this regard,
Wl low notes that it did not choose to sell its nobil ehonme park
and search for a new one. Wen confronted with the threat of
condemmati on, W diligently attenpted to acquire another
nmobi | ehonme park. However, it did not find any other properties
of exactly the same character, i.e., 165 unit residenti al
nmobi | ehonme park, in the State of California. Properties of the
sanme character as the replaced property were avail able in other
states. WIlow s position is that it should not be forced to
rel ocate outside of California just to acquire another nobil ehone
park. Furthernore, if W had purchased anot her nobil ehone
park outside of California, it would have taken $6, 000, 000 out of
the State - a poor result for California s saggi ng econony.

Thus, W believes that it should be given wide |atitude
given the fact that it finds itself in a situation of the
government ' s maki ng.

LAW AND ANALYSI S

As you know, Article XIlIl A, Section 2, subdivision (d), of
the California Constitution provides, in pertinent part:

"For purposes of this section, the term change in
ownership' shall not include the acquisition of real property as
a replacenment for conparable property if the person acquiring the
real property has been displaced fromthe property replaced by
em nent domai n proceedi ngs, by acquisition by a public entity, or
by governnental action which has resulted in a judgnent of
i nverse condemation. The real property acquired shall be deened
conparable to the property replaced if it is simlar in size,
utility and function, or if it conforns to state regul ations
defined by the Legislature governing the relocation of persons
di spl aced by governnental actions..."

Revenue and Taxation Code Section 68 inplenents Article XI1I
A, Section 2, subdivision (d), and provides, in pertinent part:

"For purposes of Section 2 of Article XIIl A of the
Constitution, the term change in ownership' shall not include
the acquisition of real property as a replacenent for conparable
property if the person acquiring the real property has been
di spl aced from property in this state by em nent domain
proceedi ngs, by acquisition by a public entity, or by
governnmental action which has resulted in a judgnment of inverse
condemat i on.
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* * *

"The provisions of this section shall apply to em nent
domai n proceedi ngs, acquisitions, or judgnents of iInverse
condemmation after March 1, 1975, and shall affect only those
assessnments of that property which occur after June 8, 1982.

* * %"

Property Tax Rule No. 462.5 simlarly provides in this
regard that:

"(a) GENERAL. The term change in ownership' shal
not include the acquisition of conparable real property as
repl acenent for property taken if the person acquiring the
repl acenent real property has been di splaced fromproperty in
this state by:

(1) Em nent domain proceedings instituted by an entity
authori zed by statute to exercise the power of em nent domain, or

(2) Acquisition by a public entity, or

(3) Governnental action which has resulted in a
j udgnent of inverse condemati on.

"(b) DEFINITIONS. The follow ng definitions govern
the construction of the words or phrases used in this section.

(1) ~“Property taken' neans both property taken
and property acquired as provided in (a)...

* * *

"(c) COVWARABILITY. Replacenent property, acquired by
a person di spl aced under circunstances enunerated in (a), shal
be deenmed conparable to the replaced property if it is simlar in
size, utility, and function.

(1) Property is simlar in function if the
repl acenent property is subject to simlar governnental
restrictions, such as zoning.

(2) Both the size and utility of property are
interrel ated and associated with value. Property is simlar is
size and utility only to the extent that the replacenent property
is, or is intended to be, used in the sane manner as the property
taken (i.e., single-famly residential and duplex, multi-famly
residential other than dupl exes, commercial, industrial,
agricultural, vacant, etc.) and its full cash val ue does not
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exceed 120 percent of the award or purchase price paid for the
repl aced property.

(A) A replacenent property or any portion thereof
used or intended to be used for a purpose substantially different
than the use made of the replaced property shall to the extent of
the dissimlar use be considered not simlar in utility.

(B) A replacenent property or portion thereof
whi ch satisfies the use requirenent but has a full cash val ue
whi ch exceeds 120 percent of the award or purchase price shall be
considered, to the extent of the excess, not simlar in utility
and si ze.

(3) To the extent that replacenent property, or any
portion thereof, is not simlar in function, size, and utility,
the property, or portion thereof, shall be considered to have
under gone a change i n ownershi p.

* * *

"(e) OWMERSH P REQUI REMENTS. Only the owner or owners
of the property taken, whether one or nore individuals,
partnershi ps, corporations, other legal entities, or a
conbi nation thereof, shall receive property tax relief under this
section. Relief under this section shall be granted to an
owner (s) of replaced property obtaining title to repl acenent
property: The acquisition of an ownership interest in a |egal
entity which, directly or indirectly, owns real property is not
an acqui sition of conparable property.

* * %
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"(g) TIME LIMTS FOR QUALI FI CATI ON

(1) The provisions of this section shall apply to
property acquired after March 1, 1975, as replacenent property
for property taken after March 1, 1975, by em nent donmain
proceedi ngs, public acquisitions, or judgnments of inverse
condemmation, and shall affect only those assessnents of the
repl acenent property on the 1983-84 assessnent roll and
thereafter, provided the person acquiring replacenent property
makes a tinely request for such assessnment with the assessor..

(2)...For replacenent property acquired on or
after January 1, 1983, a request shall be deened tinely if made
within four years after one of the foll ow ng dates, whichever is
appl i cabl e:

(A) The date final order of condemation is
recorded or the date the taxpayer vacates the replaced property,
whi chever is later, for property acquired by em nent domain; or

(B) The date of conveyance or the date the
t axpayer vacates the replaced property, whichever is later, for
property acquired by a public entity by purchase or exchange; or

(© The date the judgnent of inverse
condemati on becones final or the date the taxpayer vacates the
repl aced property, whichever is later, for property taken by
i nver se condemmati on

(3) Replacenent property shall be eligible for
property tax relief under this section if it is acquired after
March 1, 1975, and if it is acquired on or after the earliest of
the foll ow ng dates:

(A) The date the initial witten offer is
made for the replaced property by the acquiring entity;

(B) The date the acquiring entity takes
final action to approve a project which results in an offer for
or the acquisition of the replaced property; or

(C©) The date, as declared by the court, that
the repl aced property was taken.

(4) No property tax relief shall be granted to
repl acenent property, however, prior to the date of displacenent.
The date of displacenent shall be the earliest of the foll ow ng:

(A) The date the conveyance of the replaced
property to the acquiring entity or the final order of



- 6- Decenmber 12, 1994

condemation is recorded.

(B) The date of actual possession by the
acquiring entity of the replaced property.

(C The date upon or after which the
acquiring entity may take possession of the replaced property as
aut hori zed by an order for possession.

"(h) ADM NI STRATI ON.

(1) The assessor shall only consider the
foll ow ng docunents as proof of actual displacenent of a taxpayer
when a request has been nade for the assessnment relief provisions
under this section:

(A) Acertified recorded copy of the final
order of condemmation, or, if the final order has not been
i ssued, a certified recorded copy of the order for possession
showi ng the effective date upon or after which the acquiring
entity is authorized to take possession of the replaced property;

(B) A copy of a recorded deed show ng
acquisition by a public entity; or

(© Acertified copy of a final judgnent of
I nver se condemati on

(2) Upon receipt of a taxpayer request and proof
of actual displacenent, the assessor shall forward to the Board
such information regarding the identification of a displaced
property as the Board may require. The Board shall review such
information to determ ne whet her nore than one request for
assessnment relief has been nade as a result of a single taking or
governnental acquisition and if so shall advise the appropriate
assessor(s)."

Initially, Article XIIl A Section 2, subdivision (a),
Section 68, and Property Tax Rule 462.5, subdivision (a), provide
t hat "change in ownershi p"” shall not include the acquisition of
real property as a replacenent for conparable property if the
person acquiring the real property has been displaced fromits
property by em nent domain proceedi ngs or by acquisition by a
public entity. |In this instance, WIlow has had its nobil ehone
park acquired by the City of Long Beach Redevel opnent Agency
under threat of condemnati on and, hence, has been displaced from
its property within the nmeaning of the Constitution, section, and
rule. O concern then is WIllow s acquisition of the 120 unit
mul ti-residential property as a replacenent for its nobil ehone
park in light of the section and the rule.

As indicated, Rule 462.5, subdivision (c), provides that
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repl acenent property is deened conparable to the repl aced
property if it is simlar in size, utility and function, as
defined. Rule 462.5, subdivision (c)(2), requires as to size and
utility only that the replacenent property is, or is intended to
be, used in the sane manner as the property taken. The facts of
this matter show that the replaced property was conprised of 165
residential nobilehone units and that the replacenent property is
a 120 unit multi-residential property. Although the issue of
whet her the replaced property should be considered multi-famly
residential rather than commercial and, thus, be "deened
conparable” to the 120 unit nmulti-fam |y residential property is
a close call, we are of the opinion that the replacenent property
and the replaced property are simlar in size and utility because
both properties will be used in the sane manner and for the sane
purpose, i.e., for multi-famly residential use. |In addition, it
appears that the full cash value of the replacenent property does
not exceed 120 percent of the award or purchase price of the

repl aced property. Thus, both elenents of size and utility are
satisfied in this case.

Based on Rul e 462.5, subdivision (c)(1), if in this case the
repl acenent property is simlarly zoned as the repl aced property,
then the requirement of function will also have been satisfi ed.
As you have not provided information in this regard, we assune,
for purposes of this discussion, that the provisions of this
subdi vision will be satisfied.

Rul e 462.5, subdivision (e), pertains to ownership of the
property taken and of the replacenent property. Since WII|ow was
the owner of the replaced property (Exhibit B) and is the owner
of the replacenent property (Exhibit E), this ownership
requi renent is mnet.

Rul e 462.5, subdivision (g), provides the tine limts for
qualification. Under subsection (2)(B) thereof, a request for
assessnment nmust be made tinely, within four years after the date
of conveyance or the date the taxpayer vacates the replaced
property, whichever is later. |In this case it appears that
W1l ow has already vacated the replaced property and that it has
al ready made a request for assessnent. Thus, the requirenents of
t hi s subdivision seemto have been sati sfied.

Finally, Rule 462.5, subdivision (h), provides that the
assessor shall only consider a copy of a recorded deed show ng
acquisition by a public entity. Exhibit B is such a copy.

Based on the foregoing, including the assunption that the
provi sions of Rule 462.5, subdivision (c)(1) are satisfied, we
conclude that both the replaced property and the repl acenent
property are simlar in size, utility, and function, within the
meani ng of Rule 462.5, subdivision (c), including the full cash
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val ue - 120 percent of the award or purchase price conparison
and, thus, the adjusted base year value of the replaced property
may be transferred to the replacenent property.

The views expressed in this letter are, of course, only
advisory in nature. They are not binding upon the assessor of
any county. You may wi sh to consult the Orange County Assessor
in order to confirmthat the described property will be assessed
in a manner consistent with the conclusions stated above.

Qur intention is to provide tinely, courteous and hel pful
responses to inquiries such as yours. Suggestions that help us
to acconplish this goal are appreciat ed.

Very truly yours,
/sl Luma G Serrano

Luma G Serrano
St af f Counsel
LGCS:jd
precednt/ endonei n/ 94006. | gs

cc: Hon.
County Assessor

M. John W Hagerty, MC: 63
Chi ef, Assessnent Standards Division, MC 64
Ms. Jennifer WIllis, MC 70





