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Subject: CONTRIBUTION DISCLOSURE OPINION 95-1 
A contribution made by an agent's spouse need not be aggregated with 
the agent's contribution or reported by the agent. 

QUESTION PRESENTED: 

Recently, you noted a contribution made by an agent's 
spouse on a campaign reporting statement. Is a contribution by 
an agent's spouse to a Board Member required to be reported by 
the agent appearing before the Board and should it be 
aggregated with any contribution(s) made by the agent? 

CONCLUSION: 

No. contributions made by the spouse of a party, 
participant or agent are not aggregated with contributions made 
by a party, participant or agent for purposes of determining 
whether a disqualifying contribution under Government Code 
section 15626 has been made. According to an opinion issued by 
the Fair Political Practices commission (FPPC), husbands and 
wives are treated as separate persons for purposes of 
determining whether contribution limits have been met. 

ANALYSIS: 

Government Code section 15626 requires that prior to 
rendering any decision in an adjudicatory proceeding pending 
before the Board, each Member who knows or has reason to know 
that he or she has received a contribution or contributions 
within the preceding 12 months in an aggregate amount of two 
hundred fifty dollars ($250) or more from a party or his or her 
agent, or from any participant or his or her agent, shall 
disclose that fact on the record of the proceeding. 

section 15626 clearly requires contributions made by 
parties, participants and agents to be aggregated to determine 
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whether the $250 threshold has been reached. To determine 
whether contributions from spouses of parties, participants and 
agents must be aggregated, we look for guidance at the general 
rules regarding contributions under the Political Reform Act 
(PRA). Originally, the PRA defined "person" as follows: 

"Person" means an individual, proprietorship, firm, 
partnership, joint venture, syndicate, business 
trust, company, corporation, association, committee, 
and any other organization or group of persons acting 
in concert. (§ 82047 (emphasis added).) 

Under this definition of "person", contributions from a 
husband and wife were considered by the FPPC to be from a 
single source and, thus, cumulative. However, after the 
passage of Proposition 73, there was a new definition of 
"person". for the purpose of contribution limits. NOW, for 
purposes of contribution limits, "person" is defined as 
follows: 

"Person" means an individual, proprietorship, firm, 
partnership, joint venture, syndicate, business 
trust, company, corporation, association, committee, 
and labor organization. (§ 85102(b).) 

Thus, based upon the differences between the two 
definitions, the FPPC determined that contributions of husbands 
and wives should no longer be cumulative (see FPPC opinions 
Poole 90-503 and stanton 92-041). We are of the opinion that 
the same analysis should be given to contributions made by the 
spouse of an agent, party and/or participant under Government 
Code section 15626. A contribution by a spouse is separate and 
should not be aggregated with the agent's contribution. Nor 
should a contribution by a spouse alone trigger the 
disqualification/disclosure requirements of section 15626, 
since the spouse is not a party, participant or agent to the 
pending adjudicatory proceeding. 

Finally, we note that the FPPC has issued the following 
guidelines regarding contributions by' spouses: 

Individuals may make separate contributions using 
jointly held funds (i.e., spouses may each contribute 
$1000 to a single candidate in a fiscal year). 
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However, when a contribution is made by a check 
bearing the imprinted name of more than one 
individual, it must be attributed to the individual 
who signs the check unless an accompanying document 
indicates the amount to be attributed to each 
individual. If each individual signs the check, the 
contribution must be attributed equally to each 
individual unless an accompanying document indicates 
otherwise. Accompanying documents must be signed by 
each contributing individual. (See FPPC Information 
Manual A 1990.) 

If you have further questions, please 
Armstrong of my staff at 324-5589. 
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rot. 
cc: Mr. Burton W. Oliver 
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