
 
 
 
     

 

 

 
 
 

 

 

   

 

 
 

 
 

 
 

 

 
 
 

 
 
 
 
 
 

 
 

 
 

 
                   
 
  

 

815.0009STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION  JOHAN KLEHS 
LEGAL DIVISION - MIC 82	 First District, Hayward 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 

 DEAN ANDAL (P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
Second District, Stockton 

Telephone No.: (916) 324-3828 ERNEST J.  DRONENBURG, JR. 
Third District, San Diego Fax No: (916) 323-3387

 BRAD SHERMAN 
Fourth District,  Los Angeles 

 KATHLEEN CONNELL       January 26, 1995 Controller, Sacramento 

────────

Ms. E--- S. T---
BURTON W.  OLIVERP--- E--- & P---, Inc.  Executive Director 

XXXX --- --- Parkway 
--- --- ---, CA XXXXX 

RE: 	SR -- XX-XXXXXX 
       District  Tax  of
       Place of Use 

Dear Ms. T---: 

I am responding to your letter to the Legal Division dated December 1, 19945.  You 
indicated that you are invoicing a California state agency for equipment.  The agency has issued 
you a purchase order with a "ship to" address different from that of the actual jobsite.  The 
jobsite is in a county with a higher total sales tax rate than that of the shipping address. You 
believe that the purchasing agent is deliberately having the equipment shipped to an address 
different from that of the jobsite to avoid paying the higher tax rate.  You also indicate that you 
called one of our district offices for advice and were told to use the tax rate in effect at the 
shipping address because you did not know where the equipment was going to end up.  When 
you explained that you did know where it was going, our representative again said to use the 
shipping address tax rate and to write to the Legal Division.  From your use of the word "jobsite" 
we assume that you are selling this equipment pursuant to a construction contract. 

OPINION 

While we have assumed that you are selling this equipment pursuant to a construction 
contract, you do not indicate whether you are responsible for installing it at the site. Therefore, 
either one of two rules could apply to your situation, both applying the tax rate in effect at the 
jobsite. If you are not responsible under the contract to install the property at the jobsite, then 
you are a materials supplier merely selling the property at retail.  As you know, when tangible 
personal property is sold for use outside the district in which the seller is located and the seller 
ships the property outside the district pursuant to the contract of sale, the transactions tax of the 
seller's district does not apply to the transaction.   
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Where the goods are shipped to one address for ultimate use at other addresses, but at the 
time of purchase the seller does not know or have reason to know that the goods are already 
marked for use at another address, then the seller is entitled to deem the shipping address as the 
place of use and report district tax accordingly. However, where the goods are sold for use at 
one place but shipped to another, we have previously determined that the retailer must report tax 
based on the ultimate place of use of the property.  Here, you know that the equipment is going 
to be used at a jobsite located in a taxing district different from the one in which the shipping 
address is found. Under the above authority, then, you must report and collect the district use tax 
in effect at the jobsite (again assuming you are engaged in business in that district). 

If you are responsible for installing the property, then you are considered a construction 
contractor for sales and use tax purposes. Under Regulation 1826(b)(1), the jobsite is the place 
of business of a construction contractor and the place of sale of fixtures, and the place of use of 
materials.  Therefore, no matter where you ship the goods initially, the transactions tax in effect 
at the jobsite applies, and you must report tax accordingly. 

In sum, the applicable tax is either the transactions or the use tax in effect where the 
jobsite is located, depending on whether or not you are considered a construction contractor. 
You must report and either pay transactions tax or collect use tax at the rate in effect there. 

For your information, I have included copies of our Board of Equalization Pamphlet 
Number 44, "District Taxes," and Regulations 1823, 1826, and 1827.  I hope the above 
discussion has answered your questions. If you need anything further, please do not hesitate to 
write again. 

Sincerely, 

John L. Waid 
Tax Counsel 

JLW:sr 

Encs.: Pamphlet No. 44 


Regs. 1823, 1826 & 1827 


cc: Sacramento District Administrator 


