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 570.1160STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

June 18, 1968 

[X] Company of California 

--- ---, CA XXXXX 

Attention: Mr. W--- M. P--- SZ -- XX XXXXXX 
Attorney 

Gentlemen: 

This is in reply to your letter of May 29 1968, regarding the application of sales or use tax to 
various operations to be performed in connection with the production of oil by [X] Company 
offshore from California on the outer Continental Shelf (OCS).   

Example No. 1 

Facts:  Oil and gas separators, which are to be installed and used solely on production 
platforms within OCS waters, are to be purchased in a state other than California, with title passing 
to [X] in the state of purchase.  Prior to being placed aboard barges for the final stage of transit to 
the platform, the separators are to be taken to a service contractor in California who will coat the 
separators with a protective substance.  After coating, certain accessories are to be attached, and the 
separators are to be inspected and subjected to pressure testing to assure that the coating and 
assembly have been properly performed.  Upon satisfying these testing procedures, the separators 
are to be placed aboard barges for the final leg of the trip to their ultimate destination for exclusive 
use on the platform in OCS waters.   

Conclusions: 1. No sales tax will apply to the sale of the separators to [X] since the sale 
will occur outside of California.   

2. The charges by the service contractor for coating, attaching accessories, and testing the 
separators will be subject to sales tax as gross receipts from fabrication, i.e., a “sale” as defined in 
Revenue and Taxation Code section 6006(b). 

3. The sale of the accessories in California will be subject to sales tax.   

4. By reason of the provisions of Revenue and Taxation Code section 6009.1, [X] will not 
be considered to have used the separators in California for purposes of the use tax.   
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Example No. 2 

Facts:  Electric component parts are to be purchased by [X] from different manufacturers 
located both within and without California.  Title to those parts purchased out of state are to be 
shipped by or for [X] to a central point in California where, before being place aboard a barge for 
shipment to the platform located in OCS waters, these components are to be assembled for [X] by a 
service contractor into electronic equipment which is to be used exclusively on the platform.  The 
equipment is then to be (1) tested by the contractor in its laboratory or in the laboratory of a 
subcontractor or, (2) taken to an independent laboratory in California by [X] for testing, to ascertain 
whether the equipment has been assembled into a properly working device.  The device will then be 
taken offshore for exclusive use on the OCS platform.   

Conclusions: 1. No sales tax will apply to the sale of those parts to which title passes 
outside of California.  

2. Sales tax will apply to those sales of parts that occur in California.   

3. Charges by the contractor for assembling the parts into a unit, including his charges for 
testing the completed device, will be subject to sales tax as gross receipts from fabrication, i.e., a 
“sale” as defined in Revenue and Taxation Code section 6006(b).  If the testing is done separately 
by an independent laboratory chosen by [X], and not by the contractor or his subcontractor, the 
charges to [X] by the laboratory will not be taxable.   

4. By reason of the provisions of Revenue and Taxation Code section 6009.1, [X] will 
not be considered to have used the parts in California for purposes of the use tax.   

Example No. 3 

Joints of pipe, which are to be used in a pipeline for transportation of crude oil from [X]’s 
platform located in OCS waters to onshore processing facilities, are to be purchased in a state other 
than California. This pipe is to be brought into California where it will be coated with a protective 
wrapping and then taken to a yard for temporary storage awaiting installation.  A service contractor 
will weld the joints of pipe into convenient lengths for towing by a vessel built for this purpose, 
fastening the vessel to one such length, towing until the shoreward end reaches a point on the 
shoreline and, at that point, welding another such length thereto, field wrapping that connection, and 
continuing the tow.  This process will be continued until the platform is reached.  During the tow, 
the pipe will be dragged along the ocean floor through a ditch jetted out near the shoreline.   

Conclusions: 1. No sales tax will apply to the out-of-state sale of the pipe. 

2. The charges by the service contractor for welding and wrapping the pipe will be subject 
to sales tax as gross receipts from fabrication, i.e., a “sale” as defined in Revenue and Taxation 
Code section 6006(b). 
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Although we previously indicated informally that these charges would not be taxable, closer 
analysis has compelled a contrary conclusion.  The charges would be exempt under Revenue and 
Taxation Code section 6012(c) if they constituted the “price received for labor or services used in 
installing or applying the property sold” by the service contractor.  The charges would also be 
exempt if they constituted charges for installing or constructing an improvement to real property 
because the charges could not then be considered gross receipts from a sale of personal property.  In 
our opinion, the welded pipe will be an improvement to real property after it is installed in its final 
resting place.  The labor performed by the service contractor, however, will occur before the 
property is installed.  The installation will be performed by the operator of the vessel.  As authority 
for the conclusion that the service contractor will not be installing the pipe or constructing an 
improvement to real property, we refer you to Hayward Building Co. v. State Board of 
Equalization, 191 Cal.App.2d 20.   

3. The charges for coating the pipe will be taxable for the same reason that the charges for 
welding and wrapping the pipe will be taxable.   

4. The charges by the operator of the vessel will not be taxable.   

5. Use tax will apply measured by the out-of-state purchase price of that portion of the pipe 
that will lie shoreward of the OCS.  That portion of the pipe that will lie on the OCS will be 
regarded as used solely outside the state within the meaning of Revenue and Taxation Code 
section 6009.1 and will not be subject to use tax.   

Example No. 4 

Three drums of electric and communication cable are to be purchased in a state other than 
California. This cable will be taken to California where it will be splice welded into a continuous 
length, tested to determine the sufficiency of the splice, and placed upon a master drum aboard a 
vessel from which the cable will be laid.  The cable will then be (1) connected to an onshore facility 
from which it will be unreeled and laid out to a platform in OCS waters, to which it will be attached, 
or (2) attached to the platform and unreeled toward the connection which will be made onshore. 
After installation, the cable will be placed into service transmitting electric power from shore to the 
platform and in sending communications to and from the platform.   

Conclusions: 1. No sales tax will apply to the out-of-state sale of the cable. 

2. The charges for splice welding and testing the splice welding will be taxable for the same 
reasons that the welding and wrapping of the pipe were considered taxable in Example No. 3.   

3. The charges by the operator of the vessel will not be taxable. 

4. Use tax will apply with respect to that portion of the cable that will lie shoreward of the 
OCS and not with respect to that portion which will lie on the OCS, the same as use tax will apply 
to the pipe in Example No. 3 and for the same reasons.   
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The same conclusions will apply regardless of whether the cable is laid from the shore to the 
platform or from the platform to the shore.   

Very truly yours, 

T. P. Putnam 

Tax Counsel 


TPP:kc 

cc: 	 Mssrs. Denny, Doyle, Dickson and Larson 

--- --- Dist. – Dist. Adm. 

--- – Subdist. Adm.
 


